Eivind Røssaak (National Library of Norway) bezoekt begin november Nederland voor een bijdrage aan het Atelier DOD. Op 9 en 10 november levert hij een bijdrage aan het atelier en op 11 november geeft hij in het Nationaal Archief de KVAN-lezing getiteld: "The Archive in Motion"

Bestaande principes over betrouwbaarheid en de duurzaamheid van de informatie die we bewaren, worden met de komst van nieuwe technologieën steeds opnieuw op de proef gesteld. De introductie van achtereenvolgens film, radio, televisie, personal computer, internet en mobiele media hebben de mogelijkheden voor het opslaan en verspreiden van informatie vergroot. Die mogelijkheden zijn bovendien niet langer voorbehouden aan de publieke of institutionele sector maar ook beschikbaar voor ons als particulier. Het vervagen van de grens tussen publiek en privaat dwingt ons om na te denken over de vraag wàt het eigenlijk betekent om informatie te bewaren voor toekomstig gebruik.

Eivind Røssaak publiceerde veelvuldig over filmgeschiedenis, nieuwe media, postmoderne filosofie en literatuur. In 2010 was hij verantwoordelijk voor de samenstelling van The Archive In Motion: New Conceptions of the Archive in Contemporary Thoughts and New Media Practices (Novus Press, 2010). Hierin wordt de vraag gesteld hoe verschillende technologische veranderingen in de afgelopen 150 jaar invloed hebben op het begrip archief en de archiefpraktijk. Tijdens zijn bezoek aan Nederland zal Eivind vanuit deze invalshoek een bijdrage leveren aan het Atelier Digitale Onderzoeksruimte en Dienstverlening.

Op 9 en 10 november bezoekt Røssaak archiefinstellingen die meedoen aan het atelier DOD. Op 11 november verzorgt hij een lezing voor KVAN-leden en belangstellenden en daarna zal hij met studenten, docenten en onderzoekers samenwerken in het Open Atelier. Aansluitend treedt hij op als gastdocent in het college Vergelijkende Archiefwetenschap van Theo Thomassen.

Programma 11 november
Locatie: Nationaal Archief Den Haag

10:00 - 11:00 uur KVAN lezing Eivind Røssaak: "The Archive in Motion".
Aanmelden voor deze lezing kan voor 1 november per e-mail bij de voorzitter commissie Permanente Educatie: th.vermeer@rotterdam.nl th.vermeer@rotterdam.nl

12:00 - 14:30 Open Atelier
Wie het atelier als toehoorder wil bijwonen kan zich opgeven via: karinh@parkc.nl

15.00 – 18.00 uur college Vergelijkende Archiefwetenschap met bijdrage van Eivind Røssaak
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor belangstellenden. Wie het college wil bijwonen kan een mail sturen aan Theo Thomassen via: t.h.p.m.thomassen@uva.nl

Weergaven: 154

Hierop reageren

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden