'Mappen' MAIS-Flexis velden met standaarden als DublinCore, TMLO etc.

Op dit moment ben ik bezig met het in kaart brengen van de flexvelden van onze collectie in MAIS-flexis en te adviseren in hoeverre deze kunnen aansluiten op standaarden. Dit mede met het oog op (internationale) uitwisseling van de data en het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO). Ik weet dat er veel is en wordt 'gemapt' met de bestaande metadata bij lokale overheden en de nieuwe standaard TMLO. Nu is mijn vraag of er ook archiefinstellingen zijn die bezig zijn met het 'mappen' van hun metadata (in MAIS-Flexis) op standaarden als Dublin Core, ISAD en TMLO?

Weergaven: 166

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Volgens mij kun je vanuit MF in die standaardformats een export maken, maar bij De Ree zullen ze dat het beste weten.

Dag Arjan,

In navolging van wat Christian hierboven al schreef.

Metadata in MAIS-Flexis kun je onder andere uitvoeren in de standaarden EAD en Dublin Core. Deze worden direct ondersteund. Bij een klassieke inventaris is voor het opleveren van een valide EAD nog wel wat aanpassing aan de toegang nodig. Aangezien je in MAIS-Flexis zelf flexvelden toe kunt voegen of aanpassen, kunnen aan de hand van je eigen werkproces afwijkingen van de standaard ontstaan in je toegangen. Een 1-op-1-match met een standaard is daardoor niet gegarandeerd, maar de standaarden worden wel ondersteund. De eigen toegangen veroorzaken de verschillen.

TMLO wordt in MAIS-Flexis al wel ondersteund bij het ingestproces als standaard voor de metadata in XML. Als uitwisselingsformaat passen we het nog niet toe, maar ook zal gaan gelden dat toegevoegde of aangepaste flexvelden verschillen opleveren en TMLO is dermate een fundament waarop voortgebouwd kan worden, dat je met TMLO de randvoorwaarden van je toegangen garandeert en altijd uitgebreider kunt zijn.

Als er op dit moment projecten bij gebruikers van MAIS-Flexis lopen om een algemene mapping te maken van hun specifieke toegangen met één of meer van de standaarden, dan hebben ze me dat tot op heden nog niet verteld. Wellicht in andere reacties in dit topic.

Voor overleg kun je altijd contact met ons opnemen.

En excuses voor de late reactie. Het kwam zo uit omdat ik hier net rond 'struunde'.

Dank Christian en Rosanne! Hier kan ik weer mee verder en ik zal contact opnemen als dat nodig is.

Antwoorden op discussie

RSS

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden