Zoals vandaag gepresenteerd in Tiel lijkt het mij handig dat er een simpel overzicht is van wat metadata inhouden, een soort metadata voor dummies. Daarom heb ik een voorstel gemaakt : Meta4. Je vindt het hier!

Weergaven: 419

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dick, helaas heb ik je presentatie gemist gisteren, kun je de '4e kolom' hier toelichten? AR... zal erg voor de hand liggen maar zie 'm even niet.

Dag Dick, Helaas moest ik voor archivecamp afzeggen. Je lijstje is duidelijk, wellicht zou je hem kunnen aanvullen met

"plaats" Waarbij ik doel om bij elk document cq zaak altijd (en als eerste) de plaatsbepaling vanuit het geo stelsel  vast te leggen bij het document cq de zaak. (dus geen koppeling).

Voordeel: het Document/zaak is "werkplek onafhankelijk" op te vragen maar is "plaatsafhankelijk" direct beschikbaar.

Voorbeelden: bij een inspectie LPG stations is ook de laatste mail wisseling beschikbaar voor de inspecteur op het moment dat hij ter plekke is.

Uitgifte honde penningen (belasting) geeft voor beheer openbare ruimte wel direct aan waar hondenuitlaat plaatsen gesitueerd moeten worden (+afvalbakken)

 

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

 

mvrgr

henk

 

@Sylvia : Het is inderdaad niet ingewikkeld, AR staat voor Archiefregeling (Stcrt. 6-1-2010 no. 70).

@Henk : Dank voor je aanvulling. Ik had dat bij "identificatie" (onder "inhoud") gedacht, want daar kun je allerlei zaken kwijt die te maken hebben met het vinden van informatie. Uiteraard is "plaats" iets wat men daarbij nodig kan hebben.

Je hebt met je observatie, evenals Sylvia, duidelijk gemaakt dat een toelichting bij een dergelijk beknopt overzicht wel nodig is. Aangezien ik die mondeling had voorbereid zit die er nog niet bij, maar wanneer het stuk zijn definitieve vorm heeft zal ik die gaan maken aan de hand van voorbeelden.

Om de brug tussen deze versie voor dummies en de specialistentaal te kunnen slaan zou ik er de volgende verwijzingen aan toevoegen:

http://archiefwiki.org/wiki/Metadata

http://nl.wikipedia.org/wiki/Metadata

maar ook:

http://standaarden.overheid.nl/owms

@Jules : Prima, die kende ik ook.

Voor de lezers nog de volgende informatie. De wiki's zijn prima: kort en duidelijk. Ze vertellen wat metadata zijn en waar je ze eventueel aantreft. Het taalgebruik van de rijksoverheid is helaas niet laagdrempelig :-(. Dan kun je ook gewoon kijken in de veel duidelijkere NEN-ISO 23081, zij het dan dat die wel moet worden betaald...

Antwoorden op discussie

RSS

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden