LS,
Vroeger had elke plaats zijn eigen tijdrekening. Als het in de ene stad 12 uur was, was het een in een volgende stad bijvoorbeeld 12.15 uur. Dat werd lastig toen er treinen gingen rijden. De spoor­wegen hanteerden daarom hun eigen tijdrekening: de stationsklokken gaven overal dezelfde tijd aan. Maar de klokken in de stad zelf gaven vaak nog wel de afwijkende, lokale tijd aan. Aan deze situatie is op een bepaald moment een eind gekomen: iedereen ging zich aan de spoortijd houden.

Ik probeer te achterhalen welke stad of plaats welke tijd hanteerde t.o.v. de spoortijd. Is uiteraard lastig want iedereen gaat er vanuit dat de tijd in zijn plaats altijd de juiste tijd is. Zoiets hoef je dus niet vast te leggen. Welke tijd werd wanneer waar gehanteerd?

Hopelijk kan iemand me op het juiste spoor zetten.

Met vriendelijke groet,

Luc Sunter

Weergaven: 82

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Gijs,
dank voor deze suggestie. Kende ‘gahetna’ wel van foto’s zoeken (heel leuk), maar niet deze functionaliteit. Hoewel de bestanden een periode bestrijken van na de eerste spoorwegen, moet ik hier verder mee kunnen. Want het is waarschijnlijk pas later een probleem. Zeker met de term ‘eenheidstijd’ (kende ik niet), kan ik verder.
Dank

Gijs Boink zei:
Misschien hier iets van je gading: http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/zoekresultaat/zoekterm/...

Ik herinner me dat in het spoorwegmuseum te Utrecht een tijdtabel hangt van Emmerik (Emmerich) met uitleg over de normalisatie van de tijd. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_Tijd en de verwijzing aldaar naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Tijdmeting#Middelbare_tijd

Antwoorden op discussie

RSS

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden