Informatie

Archief Educatie

Denk mee over Educatie in de Archieven! Foto: Regionaal Archief Tilburg / Jan Stads

Leden: 88
Meest recente activiteit: 14 Mrt

Educatie in archieven

Hoe staat het met de educatie in de archieven? Aan het aantal leden van de Archiefeducatiegroep te zien, zijn het al aardig wat mensen die zich hier in de dagelijkse praktijk mee bezig houden. Is het misschien een idee om op Archief 2.0 eens wat te posten over deze praktijk? Hoe loopt het contact met de scholen? Wat zijn de vragen en wat bieden we aan? Lukt het ons om de middelen op elkaar af te stemmen? Wellicht kunnen we elkaar helpen of inspireren. En let wel, het hoeven echt geen succesverhalen te zijn. Volgens mij zijn we namelijk allemaal zoekende ;-)

>> Projectenbank Archiefeducatie (op de ArchiefWiki)

Forum

Wie wil dat nou niet? Slapen tussen archiefstukken! 2 antwoorden 

Begonnen door Christian van der Ven. Laatste reactie van Christian van der Ven 1 Mrt 2014.

Maatschappelijke Stages in archieven

Begonnen door Susan Suèr 18 Sept 2012.

Archief 2.0: Verslag bijeenkomst groep Archief Educatie 2012 #1 5 antwoorden 

Begonnen door Joost Geraets. Laatste reactie van Christian van der Ven 19 Jan 2012.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief Educatie om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Ellen Loozen op 14 Maart 2016 op 10.50

Hallo allemaal,

Nog even ter herinnering vrijdag 18 maart een netwerkbijeenkomst archiefeducatie.

Tijd: 13:00-17:00 uur

Plaats:Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE, Den Haag (naast Den Haag CS). Aanmelden kan nog via: job.veerman@nationaalarchief.nl

Doel: Kennismaken/bijpraten/nieuwe projecten delen/brainstorm over de toekomst/afspraken over onderhouden van het netwerk.

12:30  Ontvangst met koffie en thee

13.00  Welkom door Jacqueline van der Mark, hoofd Onderzoek & Presentatie

13.05  Introductie door Ellen Loozen en Andrea Kieskamp

13:15  Kennismakingsronde

14:00  Presentatie Marloes Coppes

          Presentatie Wouter Daemen

          Presentatie Arja van Veldhuizen

          Presentatie Susan Suer

          Presentatie Yteke van der Vegt

15:00  Terugblik op winterschool in Brussel: Archives & Education, a digital Perspective, (Ellen Loozen, …)

15:15   Rondleiding door de publieksruimte en de tentoonstelling 24 uur met Willem. Koning van Nederland en België.

15:45     Discussie n.a.v. de presentaties en brainstorm: ideeën voor de toekomst, onder het genot van een drankje en nootjes

16:45     Afsluiting en vervolgafspraak.

Een mooie gelegenheid om te "dromen" over de toekomst: waar willen we naartoe met educatie? 

Hopelijk tot vrijdag of tot een volgende keer!

Ellen Loozen en Andrea Kieskamp, Nationaal Archief

Marloes Coppes, Regionaal archief Tilburg

Reactie van Sanderijn op 26 Januari 2016 op 15.36

Zéker leuk! Ik ga 'm eens nader bestuderen! :)

Reactie van Tamara van Zwol op 22 Januari 2016 op 10.08

Bedankt Anneke:-)

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 22 Januari 2016 op 10.02
Mooie vacature, Tamara!
Reactie van Tamara van Zwol op 22 Januari 2016 op 9.43

Hallo collega's, 

Wij zijn op zoek naar een consulent erfgoededucatie bij het Erfgoedhuis in Delft. Mocht je interesse hebben: zie hier de vacature: http://www.erfgoedhuis-zh.nl/over-ons/vacatures

Reactie van Marloes Coppes op 20 Januari 2016 op 15.01

Hoi Andrea. Helemaal goed! Ik kom graag via jou in contact met Mila Ernst. Hartelijke groet, Marloes.

Reactie van Andrea Kieskamp op 18 Januari 2016 op 9.33

Beste Marloes,

Vorige week hadden mijn collega Ellen en ik een gesprek met een docent die meewerkt aan het vierjarige project Jonge Spoorzoekers, van ICLON/Vijf eeuwen migratie. Leerlingen 'maakten geschiedenis' door migranten te interviewen en foto's te verzamelen van migranten. Het archief verwierf hiermee interessant materiaal, voor de kinderen was het een heel interessante manier om te leren wat een archief is. De interviews waren een interessante aanvulling op het archiefmateriaal: hoe hebben mensen het persoonlijk ervaren? Heel participatief dus. De betreffende docent werkte bij het Erasmiaans Gymnasium, ze werkten samen met stadsarchief Rotterdam (Louisa Balk). Volgens mij past dit precies bij jouw vraag! De onderzoeksgroep zit in Leiden. Ik kan je in contact brengen met Mila Ernst van deze groep, zij weet ontzettend veel over participatieve projecten (was projectleider van de site Vijf eeuwen migratie). Laat maar weten als ik daarbij kan helpen. 

Hartelijke groet,

Andrea, Nationaal Archief 

Reactie van Marloes Coppes op 13 Januari 2016 op 23.29

Hallo educatoren,

Ben heel blij met alle snelle open uitgebreide reacties! Ook gewoon leuk om te lezen wat iedereen doet. Al een hele interessante inventarisatie. Zelf werk ik bij het Regionaal Archief Tilburg, bij de fotocollectie. Mijn achtergrond is vormgever, docent, fotograaf. Het onderzoek voor mijn masterscriptie gaat over de representativiteit van een fotocollectie. Kun je een collectie samenstellen die een spiegel is van de samenleving door middel van participatie en educatie. Dus ik zou graag een vervolgvraag aan jullie stellen: heb je als educator ervaring met een participatief project? (Gezien de vele definities kun je participatie ruim zien.) En dan nog een subvraag: welke rol speelde educatie in dat project. Ook als je nooit een participatief project deed hoor ik het graag! Alvast zeer bedankt,

hartelijke groet, Marloes.

Ps. Mochten jullie een gezamenlijke bijeenkomst plannen zou ik dat ook interessant vinden!

Reactie van Ellen Loozen op 12 Januari 2016 op 16.02

Hallo Marloes,

Ik werk bij het Nationaal Archief (NA) in Den Haag als medewerker educatie (32 uur) . Sinds kort heb ik een collega (Andrea Kieskamp)  die ongeveer 20 a 24 uur besteed aan educatie. Sinds eind 2013 heeft het NA een actief tentoonstellingsbeleid. Daarbij wordt lesmateriaal voor het onderwijs (PO en VO) ontwikkeld en programma's voor gezinnen met kinderen. Daarnaast bieden we scholen themagerichte lesprogramma’s aan of programma’s op maat. Wij organiseren de rondleidingen en werken mee aan tentoonstellingen. De (onderwijs)website en conceptontwikkeling voor een vaste onderwijspresentatie behoren ook tot de taken. Wij werken met uitzendkrachten die de lessen en rondleidingen geven. Het NA biedt programma's aan voor leerlingen vanaf groep 6 of 7 PO en alle klassen VO en HBO en WO.

Lijkt me goed om binnenkort weer een keer een afspraak te maken met alle educatoren in de archieven. Zou zeker bij ons in huis kunnen.

Hartelijke groet en succes

Ellen Loozen

 

Reactie van Louisa Balk op 12 Januari 2016 op 15.17

Beste Marloes,

Ook ik ben educatiemedewerker van het Stadsarchief Rotterdam. Omdat ik 32 uur werk, probeer ik zoveel mogelijk samen te werken met andere partijen. met 6 instellingen is er een erfgoedcoalitie opgericht. Samen willen we een leerlijn erfgoed op basisscholen totstandbrengen. Via het Cultuurtraject krijg ik een aantal schoolklassen uit het basisonderwijs. Maar het beste werkt nog altijd een project op aanvraag van een school. Zo hebben we een paar keer meegedaan aan het project Jonge Spoorzoekers waarbij leerlingen van het VO interwiews houden met migranten. De werkstukken nemen we dan weer op in het archief. Of Brieven aan de Toekomst, in navolging van het landelijk project, waarbij brieven 15 jaar in een gesloten envelop blijven en dan overgedragen worden. Heel veel tijd besteed ik aan herdenkingen met jongeren, bijv het voorbereiden van de leerlingen voor de Westerborkreis met burgemeester Aboutaleb of de herdenking van de razzia van Rotterdam met studenten van de Pabo. Cursussen voor volwassenen of rondleidingen doe ik niet tenzij ze onderwijsgerelateerd zijn.

Ik ben benieuwd naar je scriptie, succes!

Louisa

 

Leden (87)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2016   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden