Informatie

Archief Educatie

Denk mee over Educatie in de Archieven! Foto: Regionaal Archief Tilburg / Jan Stads

Leden: 88
Meest recente activiteit: 18 Jul

Educatie in archieven

Hoe staat het met de educatie in de archieven? Aan het aantal leden van de Archiefeducatiegroep te zien, zijn het al aardig wat mensen die zich hier in de dagelijkse praktijk mee bezig houden. Is het misschien een idee om op Archief 2.0 eens wat te posten over deze praktijk? Hoe loopt het contact met de scholen? Wat zijn de vragen en wat bieden we aan? Lukt het ons om de middelen op elkaar af te stemmen? Wellicht kunnen we elkaar helpen of inspireren. En let wel, het hoeven echt geen succesverhalen te zijn. Volgens mij zijn we namelijk allemaal zoekende ;-)

>> Projectenbank Archiefeducatie (op de ArchiefWiki)

Forum

Wie wil dat nou niet? Slapen tussen archiefstukken! 2 antwoorden 

Begonnen door Christian van der Ven. Laatste reactie van Christian van der Ven 1 Mrt 2014.

Maatschappelijke Stages in archieven

Begonnen door Susan Suèr 18 Sept 2012.

Archief 2.0: Verslag bijeenkomst groep Archief Educatie 2012 #1 5 antwoorden 

Begonnen door Joost Geraets. Laatste reactie van Christian van der Ven 19 Jan 2012.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief Educatie om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Louisa Balk op 18 Juli 2016 op 11.08

Hij komt er weer aan: een mooie wintercursus in België, dit keer Ieper!

Zie onderstaande info:

Winter School Archives and Education (Sunday 29Th January) Monday January 30th - Friday 3rd February 2017 in Ypres.

To assist in the professional development of archivist and education officers FARO in collaboration with The National Archives (UK) organized in 2014 the Summer School in Archives & Education and in 2015 the Winter School Archives and Education, a digital perspective. These training events were a success and the participants found it a unique experience, see some pictures of the summer school here/font>https://www.flickr.com/photos/faronet/sets/72157646829696382/> and the winter school here/font>https://www.flickr.com/photos/faronet/sets/72157661940041799>. Under the motto 'never change a winning team' FARO and The National Archives (UK) has organized the Winter School in Archives & Education from Monday January 30th - Friday February 3rd 2017 in Ypres (Belgium).

 

For new participants (who didn't participate in the previous winter - or summer school) we are organising a special pre-winter school Master class on Sunday January 29Th 2017. This will cover the fundamentals about creating education programmes and resources e.g. importance of enquiry approach and techniques in using documents effectively.

Reactie van Ellen Loozen op 14 Maart 2016 op 10.50

Hallo allemaal,

Nog even ter herinnering vrijdag 18 maart een netwerkbijeenkomst archiefeducatie.

Tijd: 13:00-17:00 uur

Plaats:Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE, Den Haag (naast Den Haag CS). Aanmelden kan nog via: job.veerman@nationaalarchief.nl

Doel: Kennismaken/bijpraten/nieuwe projecten delen/brainstorm over de toekomst/afspraken over onderhouden van het netwerk.

12:30  Ontvangst met koffie en thee

13.00  Welkom door Jacqueline van der Mark, hoofd Onderzoek & Presentatie

13.05  Introductie door Ellen Loozen en Andrea Kieskamp

13:15  Kennismakingsronde

14:00  Presentatie Marloes Coppes

          Presentatie Wouter Daemen

          Presentatie Arja van Veldhuizen

          Presentatie Susan Suer

          Presentatie Yteke van der Vegt

15:00  Terugblik op winterschool in Brussel: Archives & Education, a digital Perspective, (Ellen Loozen, …)

15:15   Rondleiding door de publieksruimte en de tentoonstelling 24 uur met Willem. Koning van Nederland en België.

15:45     Discussie n.a.v. de presentaties en brainstorm: ideeën voor de toekomst, onder het genot van een drankje en nootjes

16:45     Afsluiting en vervolgafspraak.

Een mooie gelegenheid om te "dromen" over de toekomst: waar willen we naartoe met educatie? 

Hopelijk tot vrijdag of tot een volgende keer!

Ellen Loozen en Andrea Kieskamp, Nationaal Archief

Marloes Coppes, Regionaal archief Tilburg

Reactie van Sanderijn op 26 Januari 2016 op 15.36

Zéker leuk! Ik ga 'm eens nader bestuderen! :)

Reactie van Tamara van Zwol op 22 Januari 2016 op 10.08

Bedankt Anneke:-)

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 22 Januari 2016 op 10.02
Mooie vacature, Tamara!
Reactie van Tamara van Zwol op 22 Januari 2016 op 9.43

Hallo collega's, 

Wij zijn op zoek naar een consulent erfgoededucatie bij het Erfgoedhuis in Delft. Mocht je interesse hebben: zie hier de vacature: http://www.erfgoedhuis-zh.nl/over-ons/vacatures

Reactie van Marloes Coppes op 20 Januari 2016 op 15.01

Hoi Andrea. Helemaal goed! Ik kom graag via jou in contact met Mila Ernst. Hartelijke groet, Marloes.

Reactie van Andrea Kieskamp op 18 Januari 2016 op 9.33

Beste Marloes,

Vorige week hadden mijn collega Ellen en ik een gesprek met een docent die meewerkt aan het vierjarige project Jonge Spoorzoekers, van ICLON/Vijf eeuwen migratie. Leerlingen 'maakten geschiedenis' door migranten te interviewen en foto's te verzamelen van migranten. Het archief verwierf hiermee interessant materiaal, voor de kinderen was het een heel interessante manier om te leren wat een archief is. De interviews waren een interessante aanvulling op het archiefmateriaal: hoe hebben mensen het persoonlijk ervaren? Heel participatief dus. De betreffende docent werkte bij het Erasmiaans Gymnasium, ze werkten samen met stadsarchief Rotterdam (Louisa Balk). Volgens mij past dit precies bij jouw vraag! De onderzoeksgroep zit in Leiden. Ik kan je in contact brengen met Mila Ernst van deze groep, zij weet ontzettend veel over participatieve projecten (was projectleider van de site Vijf eeuwen migratie). Laat maar weten als ik daarbij kan helpen. 

Hartelijke groet,

Andrea, Nationaal Archief 

Reactie van Marloes Coppes op 13 Januari 2016 op 23.29

Hallo educatoren,

Ben heel blij met alle snelle open uitgebreide reacties! Ook gewoon leuk om te lezen wat iedereen doet. Al een hele interessante inventarisatie. Zelf werk ik bij het Regionaal Archief Tilburg, bij de fotocollectie. Mijn achtergrond is vormgever, docent, fotograaf. Het onderzoek voor mijn masterscriptie gaat over de representativiteit van een fotocollectie. Kun je een collectie samenstellen die een spiegel is van de samenleving door middel van participatie en educatie. Dus ik zou graag een vervolgvraag aan jullie stellen: heb je als educator ervaring met een participatief project? (Gezien de vele definities kun je participatie ruim zien.) En dan nog een subvraag: welke rol speelde educatie in dat project. Ook als je nooit een participatief project deed hoor ik het graag! Alvast zeer bedankt,

hartelijke groet, Marloes.

Ps. Mochten jullie een gezamenlijke bijeenkomst plannen zou ik dat ook interessant vinden!

Reactie van Ellen Loozen op 12 Januari 2016 op 16.02

Hallo Marloes,

Ik werk bij het Nationaal Archief (NA) in Den Haag als medewerker educatie (32 uur) . Sinds kort heb ik een collega (Andrea Kieskamp)  die ongeveer 20 a 24 uur besteed aan educatie. Sinds eind 2013 heeft het NA een actief tentoonstellingsbeleid. Daarbij wordt lesmateriaal voor het onderwijs (PO en VO) ontwikkeld en programma's voor gezinnen met kinderen. Daarnaast bieden we scholen themagerichte lesprogramma’s aan of programma’s op maat. Wij organiseren de rondleidingen en werken mee aan tentoonstellingen. De (onderwijs)website en conceptontwikkeling voor een vaste onderwijspresentatie behoren ook tot de taken. Wij werken met uitzendkrachten die de lessen en rondleidingen geven. Het NA biedt programma's aan voor leerlingen vanaf groep 6 of 7 PO en alle klassen VO en HBO en WO.

Lijkt me goed om binnenkort weer een keer een afspraak te maken met alle educatoren in de archieven. Zou zeker bij ons in huis kunnen.

Hartelijke groet en succes

Ellen Loozen

 

 

Leden (87)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2016   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden