Informatie

Archief Educatie

Denk mee over Educatie in de Archieven! Foto: Regionaal Archief Tilburg / Jan Stads

Leden: 86
Meest recente activiteit: 9 Nov

Educatie in archieven

Hoe staat het met de educatie in de archieven? Aan het aantal leden van de Archiefeducatiegroep te zien, zijn het al aardig wat mensen die zich hier in de dagelijkse praktijk mee bezig houden. Is het misschien een idee om op Archief 2.0 eens wat te posten over deze praktijk? Hoe loopt het contact met de scholen? Wat zijn de vragen en wat bieden we aan? Lukt het ons om de middelen op elkaar af te stemmen? Wellicht kunnen we elkaar helpen of inspireren. En let wel, het hoeven echt geen succesverhalen te zijn. Volgens mij zijn we namelijk allemaal zoekende ;-)

>> Projectenbank Archiefeducatie (op de ArchiefWiki)

Forum

Digitale toepassingen in archiefeducatieprojecten 5 antwoorden 

Begonnen door Mieke Heurneman. Laatste reactie van Coretta Bakker-Wijbrans 9 Nov.

Wie wil dat nou niet? Slapen tussen archiefstukken! 2 antwoorden 

Begonnen door Christian van der Ven. Laatste reactie van Christian van der Ven 1 Mrt 2014.

Maatschappelijke Stages in archieven

Begonnen door Susan Suèr 18 Sept 2012.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief Educatie om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 12 Oktober 2016 op 11.35

@Christian,

Dank je wel voor je toelichting en voor het op de hoogte houden van de ontwikkelingen!

Reactie van Christian van der Ven op 12 Oktober 2016 op 11.27

@Anneke: Klopt, mensen kunnen er zelfstandig mee aan de slag, maar de tool zal inderdaad ook ingezet worden binnen meer traditionele cursusverbanden. Leuk dat dit ook in het Zeeuwse zo zal zijn!

Voor wat betreft het aansluiten moeten RAT, RHCe en BHIC nog exacte afspraken maken. Maar denk aan een bepaald instapgeld (waarmee de tool dan verder ontwikkeld kan worden) waarna je als instelling, net als wij, eigen oefeningen kunt maken, teksten erin kunt zetten etc., waarbij opgemerkt dat we hier onderling wel afspraken over hebben gemaakt (bijvoorbeeld over wanneer een tekst 1, 2 of 3 veren krijgt, hoe we beschrijvingen opbouwen en zo meer).

Ik zal je op de hoogte houden, indien belangstellend.

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 12 Oktober 2016 op 11.10

Ha Christian,

Proficiat met de lancering van de oefentool voor het lezen van oude handschriften! Een mooi initiatief van het BHIC, RAT en RHCE. Je kunt 'm zelfstandig gebruiken maar ook inzetten in combinatie met een paleografiecursus. Ik doe dat nu bij de promotie van onze komende cursus paleografie voor beginners, die 31 oktober in het Zeeuws Archief van start gaat.

Vraagje: Wat bedoel je precies met aansluiten? Hoe werkt het aansluiten van andere instellingen? Kunnen andere instellingen stukken aanleveren of losse letters? Is aansluiting gratis of zijn er kosten aan verbonden? Als er kosten aan verbonden zijn, aan welke bedragen moeten we dan denken?

Hartelijke groet, Anneke

Reactie van Christian van der Ven op 4 Oktober 2016 op 18.16

Vandaag is 'Wat staat daer?' gelanceerd, een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. Het kunnen lezen van oude handschriften is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven, maar is gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis houdt. Van beginner tot gevorderde, er zijn verschillende soorten oefeningen: letters & cijfers, woorden & afkortingen, en complete teksten. Je vindt de tool op www.watstaatdaer.nl

'Wat staat daer?' is een initiatief van Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Brabants Historisch Informatie Centrum. In principe zouden andere instellingen kunnen aansluiten, de techniek is niet per se Brabants, de teksten die de tool bevat op dit moment wel ;-)

Reactie van Emmie Snijders op 29 September 2016 op 12.37

Hallo allemaal,

Ik zoek een voorbeeld van een programma dat een collega-archiefinstelling gebruikt bij een bovenbouw klas van het basisonderwijs dat op bezoek is in het kader van stambomen/familiegeschiedenis. Wie heeft er een mooi project/programma dat ik mag bekijken? 

De website allemaaloppapier.nl is al heel inspirerend, maar ik zou daarnaast ook graag willen zien hoe jullie invulling geven aan dit onderwerp bij een fysiek bezoek van een klas aan het archief.

 

Groetjes Emmie Snijders

Regionaal Archief Alkmaar

Reactie van Carla le Poole op 30 Augustus 2016 op 12.23

Tot 8 september kan men online een stem uitbrengen op het filmpje, via de website: http://www.arkivrad.no/the-spa-film-festival-peoples-award.

Wij roepen u op om uw stem uit te brengen op de film van ‘ons’ archief!

 ‘Rens in het Archief’, een coproductie van het Regionaal Archief Rivierenland en Erfgoed Gelderland en genomineerd voor het Filmfestival van de International Council on Archives te Seoul in september.

Het Regionaal Archief Rivierenland is trots dat de film, gemaakt voor de educatieve doorlopende leerlijn ‘Reizen in de Tijd’, genomineerd is voor een prijs! De film is gemaakt door Björn Sluiter en Taatske Pieterson. In totaal waren er 66 inzendingen uit de gehele wereld voor drie categorieën. ‘Rens in het Archief’ is een van de drie genomineerden in de categorie ‘Beste film dat de relevantie en belang van archieven laat zien’. In deze korte film van 5 minuten laat Rens zien hoe een archief werkt en maar vooral wat de betekenis is van het archief voor een samenleving.

 

Reactie van Yteke van der Vegt op 30 Augustus 2016 op 11.26

Die laatste plaats heb ik weten te bemachtigen. Ik ga dus nu ook. Heb er erg veel zin in en kijk ernaar uit om jullie dan (voor sommigen weer) te zien! Groet, Yteke

Reactie van Bart De Nil op 26 Augustus 2016 op 11.27

Aanvulling op mijn laatste bericht: er is nu nog maar 1 plaats meer beschikbaar.

Reactie van Andrea Kieskamp op 26 Augustus 2016 op 8.57

Dag allen, Ellen en ik hebben ons ook opgegeven voor de Winter School.

Reactie van Bart De Nil op 24 Augustus 2016 op 13.10

Aan degenen die nog willen inschrijven voor de Winter School: haast u! Er zijn nog 2 plaatsen vrij. Ik hanteer het first-come, first-server principe. Eenmaal volzet hou ik wel een wachtlijst bij, voor het geval er afmeldingen zijn.

 

Leden (86)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2016   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden