Informatie

Archief Educatie

Denk mee over Educatie in de Archieven! Foto: Regionaal Archief Tilburg / Jan Stads

Leden: 92
Meest recente activiteit: op donderdag

Educatie in archieven

Hoe staat het met de educatie in de archieven? Aan het aantal leden van de Archiefeducatiegroep te zien, zijn het al aardig wat mensen die zich hier in de dagelijkse praktijk mee bezig houden. Is het misschien een idee om op Archief 2.0 eens wat te posten over deze praktijk? Hoe loopt het contact met de scholen? Wat zijn de vragen en wat bieden we aan? Lukt het ons om de middelen op elkaar af te stemmen? Wellicht kunnen we elkaar helpen of inspireren. En let wel, het hoeven echt geen succesverhalen te zijn. Volgens mij zijn we namelijk allemaal zoekende ;-)

>> Projectenbank Archiefeducatie (op de ArchiefWiki)

Forum

Digitale toepassingen in archiefeducatieprojecten 9 antwoorden 

Begonnen door Mieke Heurneman. Laatste reactie van Andrea Kieskamp 11 Jul.

Europeana: call for projects

Begonnen door Mieke Heurneman 7 Mrt.

Wie wil dat nou niet? Slapen tussen archiefstukken! 2 antwoorden 

Begonnen door Christian van der Ven. Laatste reactie van Christian van der Ven 1 Mrt 2014.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief Educatie om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Andrea Kieskamp op 18 April 2017 op 7.57
Dag Yvonne, we gaan zeker verslag doen!!!
Reactie van Ivonne Lipsch op 14 April 2017 op 10.37

Wat een goed nieuws allemaal! :-) En wat een boel artikelen in het nieuwste Archievenblad over educatie! Ben er helemaal blij van. Ik vind het echt ontzettend jammer, maar 12 en 13 juni kan ik er niet bij zijn. Daar baal ik wel van, kan ik jullie vertellen. Willen jullie hier een berichtje plaatsen over hoe is geweest? Hartelijke groet uit Eindhoven!

Reactie van Andrea Kieskamp op 12 April 2017 op 8.44

Ha Yteke en anderen,

Behalve het pleidooi van Yteke zal op de KVAN-dagen ook een presentatie gegeven worden door het hoofd van onze afdeling Onderzoek en Presentatie (Jacqueline van der Mark), samen met Utrechts Archief en Stadsarchief Amsterdam over publieksbereik door middel van educatie, tentoonstellingen en andere publieksactiviteiten. In het programma van KVAN (thema Publiek) ligt de nadruk nu erg op dienstverlening, minder op educatie. Dus ik steun de oproep van Yteke: kom naar de KVAN-dagen!

En dan nog iets: Carla le Poole van het Regionaal Archief Rijnland in Tiel: hartelijk bedankt voor jullie gastvrije ontvangst 3 april van de 'educarissen' zoals jullie directeur het noemde,  in het prachtige gebouw en ik heb erg genoten van alle presentaties met mooie, inspirerende educatieve projecten!

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 11 April 2017 op 10.00
Ha Yteke,
Dat is goed nieuws! Hopelijk weten we snel op welke dag je je presentatie mag houden! Ik hoop dat ik er bij kan zijn in Dordrecht om je pleidooi te ondersteunen!
Hartelijke groet, Anneke
Reactie van Yteke van der Vegt op 11 April 2017 op 8.59

Beste educatievelingen,

Op onze bijeenkomst in Tiel hebben Andrea en ik gesproken over onze wens dat er binnen de KVAN een sectie educatie wordt opgericht. Dit naar aanleiding van de gesprekken tijdens de Winterschool in Ieper en mijn pleidooi in het artikel 'De beste geschiedenisles ooit' dat in het april nummer van het Archievenblad is verschenen. Ik vertelde in Tiel ook dat ik een voorstel voor een presentatie had ingediend bij de organisatoren van de KVAN dagen.

Welnu, goed nieuws: het voorstel is geaccepteerd! Op welke dag ik ga presenteren is nog niet bekend. Maar Andrea en ik hopen in ieder geval dat jullie allemaal massaal naar de KVAN dagen op 12-13 juni in Dordrecht komen, om het pleidooi voor een sectie educatie te ondersteunen. In zo’n sectie kunnen we veel van elkaar leren door kennis en ervaring te delen, zodat we elkaar kunnen versterken en educatie in archieven een vaste (en zichtbare) kunnen plek geven. Overigens zullen er meer presentaties over publiek en educatie zijn, omdat het thema dit jaar de dienstverlening is. Zie jullie in Dordrecht!

Reactie van Tamara van Zwol op 10 April 2017 op 15.29

Het Erfgoedhuis zoekt een consulent erfgoededucatie. Meer informatie over deze vacature staat op de website of de Archief 2.0 vacaturebank.

Reactie van Carla le Poole op 16 Maart 2017 op 16.48

Hierbij het programma voor de netwerkbijeenkomst op maandag 3 april van 12.00-16.30. Regionaal Archief Rivierenland J.S. de Jongplein 3 Tiel.
Let op!!  Je kan je nog tot donderdag 23 maart aanmelden.

Lunchbuffet 12.00 - 12.40
12.45 - 13.00 Intro
13.00 - 13.30 Vroeger en nu gr 6,7 en 8 contact met ouderen / Stadsarchief Oss
13.30 - 14.00  Archief Atelier / Regionaal Hist. Centr. Eindhoven
14.00 - 14.30 Archiefstukken als beeldvormers - Pabo studenten / Zeeuws Archief
14.30 Pauze en test Escape Room !!  Cultuurcoach Jolijn Rietbergen
15.00 - 15.30 Rondleiding I Ask voor musea en archief. / Utrechts Archief
15.30 - 16.00 Hoe kan je educatieve projecten promoten?
16.00 - 16.30 Winterschool / Yteke van der Vegt en Andra Kieskamp

Reactie van Louisa Balk op 20 Februari 2017 op 14.42

Ook al was ik alleen maar op de voorbereidingsdag op zondag aanwezig, het was weer geweldig deze winterschool! De uitwisseling met anderen en de educatieve tips geven veel inspiratie voor de invulling van educatieve programma's. Helaas kan ik op 3 april niet in Tiel erbij zijn.

Reactie van Yteke van der Vegt op 16 Februari 2017 op 10.20

Eind januari zijn Andrea Kieskamp (Nationaal Archief), Caroline Nieuwendijk (Gemeentearchief Schiedam), Peter Riem (Groninger Archieven) en ik (Historisch Centrum Leeuwarden) naar de Winterschool Archives & Education in Ieper (België) geweest. Georganiseerd door FARO (B) en The National Archives (UK). Een interessante week waarin we veel geleerd hebben, ook van de aanwezige internationale collega's. Het is zeker een aanrader om eens een keer zo'n cursus week te volgen! Meer info: https://www.faronet.be/index.php?q=kalender/winter-school-archives-...

Reactie van Christian van der Ven op 15 Februari 2017 op 13.51

@Bernadine: Mijn artikel over 'Wat staat daer?' komt eraan! :-)

 

Leden (92)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2017   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden