Informatie

Archief Educatie

Denk mee over Educatie in de Archieven! Foto: Regionaal Archief Tilburg / Jan Stads

Leden: 92
Meest recente activiteit: 25 Aug

Educatie in archieven

Hoe staat het met de educatie in de archieven? Aan het aantal leden van de Archiefeducatiegroep te zien, zijn het al aardig wat mensen die zich hier in de dagelijkse praktijk mee bezig houden. Is het misschien een idee om op Archief 2.0 eens wat te posten over deze praktijk? Hoe loopt het contact met de scholen? Wat zijn de vragen en wat bieden we aan? Lukt het ons om de middelen op elkaar af te stemmen? Wellicht kunnen we elkaar helpen of inspireren. En let wel, het hoeven echt geen succesverhalen te zijn. Volgens mij zijn we namelijk allemaal zoekende ;-)

>> Projectenbank Archiefeducatie (op de ArchiefWiki)

Forum

Digitale toepassingen in archiefeducatieprojecten 9 antwoorden 

Begonnen door Mieke Heurneman. Laatste reactie van Andrea Kieskamp 11 Jul.

Europeana: call for projects

Begonnen door Mieke Heurneman 7 Mrt.

Wie wil dat nou niet? Slapen tussen archiefstukken! 2 antwoorden 

Begonnen door Christian van der Ven. Laatste reactie van Christian van der Ven 1 Mrt 2014.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief Educatie om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Ellen Loozen op 12 Juli 2017 op 11.40

Hallo allemaal,

Naar aanleiding van de vraag van Anneke over de website  allemaaloppapier.nl.

heb ik wat opmerkingen en vragen. Ik kende de website helemaal niet. Wie van jullie gebruikt/promoot deze website nog meer? Is er iets bekend over onderwijsgroepen die deze site gebruiken/ of bezoekersaantallen? Als de site op meer plaatsen actief gebruikt wordt wil ik gaan kijken wat wij kunnen betekenen hierin.

Hartelijke groet, Ellen Loozen

Reactie van Caroline Nieuwendijk op 12 Juli 2017 op 11.26

ik ben er bij!

"zonnige" groet uit Schiedam

Caroline

Reactie van Marloes Coppes op 11 Juli 2017 op 16.48

Hallo allemaal,

Als vervolg op de goede netwerkbijeenkomst van 3 april bij Regionaal Archief Rivierenland is een nieuwe datum geprikt:

maandag 20 november 12.00-17.00 Regionaal Archief Tilburg. 

Wil je erbij zijn: geef het even door!

Hartelijke groet, Marloes Coppes.

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 10 Juli 2017 op 11.28

Dag allemaal,

Graag jullie aandacht voor het al dan niet voortbestaan van de website www.allemaaloppapier.nl.

Zoals jullie weten is deze website in 2011 op initiatief van de Groep Archiefeducatie gemaakt ter gelegenheid van 200 jaar burgerlijke stand. Petra Robben, Marloes Rijkelijkhuizen, Esther van Velden en ik voerden de redactie, archieven uit het hele land hebben scans en informatie aangeleverd en de website is gemaakt door educatief bureau Onwijs.

In 2016 was de hostingperiode afgelopen. Pogingen om gezamenlijk een nieuwe hostingperiode te bekostigen liepen op niets uit. Omdat ik de website zelf nog gebruik tijdens gastlessen over genealogie, heeft het Zeeuws Archief besloten de hosting één jaar (1 augustus 2016-31 juli 2017) voor zijn rekening te nemen.

De hostingperiode loopt af op 31 juli 2017. Daarna gaat de website uit de lucht. De domeinnaam blijft nog tot eind mei 2018 voortbestaan. Hij kan gedurende die periode verwijzen naar een pagina op een website waarop de melding staat dat www.allemaaloppapier.nl is opgeheven.

Mocht iemand/een archiefdienst bereid zijn de hostingkosten voor zijn/haar rekening te nemen, dan kan dat ook. De kosten bedragen 135,00 euro per jaar (middels factuur). De hosting is ondergebracht bij Archief 2.0 omdat de website een landelijk Archiefeducatie-project was, gestart op initiatief van de Groep Archiefeducatie van Archief 2.0. De hosting wordt uitgevoerd door ArchivA.

Graag hoor/lees ik of iemand/een archiefdienst bereid is de hostingkosten voor zijn rekening te nemen. Is er geen belangstelling, dan houdt de website www.allemaaloppapier.nl met ingang van 1 augustus 2017 op te bestaan.

Iedereen die op welke manier dan ook aan de website heeft meegewerkt nogmaals veel dank!

Hartelijke groet, Anneke

Zeeuws Archief

educatie en exposities

0118-678800

educatie@zeeuwsarchief.nl

Reactie van Andrea Kieskamp op 6 Juli 2017 op 9.12

Welkom Peter! Fijn dat je meedoet!

Ja, de Winterschool, ik ben er weer bij, maar het zou ook heel leuk zijn als er nieuwe mensen aanschuiven. Dus meld je aan! 

Jammer dat je er niet bij kunt zijn Yteke, maar misschien kunnen we een volgende keer bij jou afspreken voor een netwerkbijeenkomst!

Reactie van Yteke van der Vegt op 4 Juli 2017 op 18.34

Fijn Peter dat je ook mee gaat denken!

Ik heb trouwens nog een kernwoord: Erkenning (lijkt mij ook wel zinvol)

En tenslotte: er is weer een uitnodiging uitgegaan voor de volgende Winterschool Archives & Education. Zeker een aanrader! Zie: https://faro.be/kalender/winter-school-archives-education-2018 . Helaas ben ik deze keer niet van de partij. Wij zitten dan midden in het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.

Reactie van Peter Riem op 4 Juli 2017 op 16.24

Hey Anneke, Yteke en Andrea,

Ook ik draag graag een steentje bij aan een meer fundamentele positie van de archiefeducatie binnen ons archievenland.

Reactie van Andrea Kieskamp op 22 Juni 2017 op 8.45

Dag allen,

Ik doe graag mee in het voorbereidingsgroepje hoor! Nog meer gegadigden? We zijn nu met zijn 3en: Anneke, Yteke en ik. Leuk, actie!!!

Reactie van Yteke van der Vegt op 21 Juni 2017 op 13.29

Hallo allen,

Ik meld mij aan bij het voorbereidingsgroepje van Anneke. Heb mij immers niet voor niets sterk gemaakt voor een sectie binnen KVAN ;-).

Een sectie Presentatie & Educatie lijkt Andrea en mij trouwens ook een goed idee. (Andrea noemde het al voor de grap de sectie PRED....!) De praktijk is immers dat tentoonstellingsmakers en educarissen nauw samenwerken om de doelgroep van de expo goed te bereiken. Eventueel aangevuld met educatieve programma's en activiteiten. Keywords lijken mij: Samenwerking - Kennisdeling - Kennisvergroting. Met als doel Professionalisering. Samen staan we sterk!.Samen dragen we bij aan Cultuuronderwijs met Kwaliteit (zie website van CmK).

De 1e stap is gezet tijdens de KVAN-dagen: we hebben besloten dat we i.p.v. 1 x per jaar, 2 x per jaar bij elkaar komen. Dat zet toch wat meer zoden aan de dijk. Marloes Coppes zal ons voor de herfst uitnodigen in Tilburg. Kunnen we dan met elkaar bespreken wat we willen en hoe we dat gaan doen.

Reactie van Bernadine Ypma op 16 Juni 2017 op 9.39

Op de KVANdagen zijn inspirerende sessies en keynotes gegeven waar we weer mee verder kunnen. Ik ben er in het najaar graag bij.

 

Leden (92)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2017   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden