Informatie

Archief Educatie

Denk mee over Educatie in de Archieven! Foto: Regionaal Archief Tilburg / Jan Stads

Leden: 103
Meest recente activiteit: 22 Dec 2017

Educatie in archieven

Hoe staat het met de educatie in de archieven? Aan het aantal leden van de Archiefeducatiegroep te zien, zijn het al aardig wat mensen die zich hier in de dagelijkse praktijk mee bezig houden. Is het misschien een idee om op Archief 2.0 eens wat te posten over deze praktijk? Hoe loopt het contact met de scholen? Wat zijn de vragen en wat bieden we aan? Lukt het ons om de middelen op elkaar af te stemmen? Wellicht kunnen we elkaar helpen of inspireren. En let wel, het hoeven echt geen succesverhalen te zijn. Volgens mij zijn we namelijk allemaal zoekende ;-)

>> Projectenbank Archiefeducatie (op de ArchiefWiki)

Forum

Doorlopende leerlijnen waarbij het archief is betrokken

Begonnen door Anneke van Waarden-Koets 27 Nov 2017.

Digitale toepassingen in archiefeducatieprojecten 10 antwoorden 

Begonnen door Mieke Heurneman. Laatste reactie van Mieke Heurneman 2 Okt 2017.

Europeana: call for projects

Begonnen door Mieke Heurneman 7 Mrt 2017.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief Educatie om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Bernadine Ypma op 16 Juni 2017 op 9.39

Op de KVANdagen zijn inspirerende sessies en keynotes gegeven waar we weer mee verder kunnen. Ik ben er in het najaar graag bij.

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 16 Juni 2017 op 6.31
.Dag allemaal,
Helemaal eens met Andrea! Het waren twee boeiende en inspirerende dagen en ook bemoedigende dagen om zoveel mensen te zien en te horen die zich op de een of andere manier inzetten voor archiefeducatie! De keynote van Andrew Payne bood veel stof tot denken en vooral doen! Dat gold ook voor de keynote van Eppo van Nispen op de tweede dag.
Het grote toverwoord die twee dagen was: SAMENWERKEN! Dat doen we landelijk op het gebied van archiefeducatie al heel lang en ik prijs me gelukkig dat ik daar al ruim 17 jaar in allerlei wisselende samenstellingen en werkverbanden deel van uit mag maken.
We hebben als archiefeducatoren/educarissen de afgelopen jaren al goed samengewerkt en al heel wat bereikt. Nu is een volgende gezamenlijke actie in de steigers gezet: archiefeducatie als sectie van de KVAN. We hebben het er tijdens onze archiefeducatiebijeenkomst in Tiel al over gehad en Yteke heeft er aan het slot van haar presentatie op dag 2 van de KVAN-dagen een lans voor gebroken. Het voorstel vond bijval! En dan nu de volgende stap: hoe gaan we dat aanpakken.
In het najaar hebben we weer een landelijke archiefeducatiebijeenkomst in het Regionaal Archief Tilburg. Er zal een datumprikker worden rondgestuurd. Archiefeducatie als sectie van de KVAN staat dan uiteraard (ook) op de agenda! Maar in de tussentijd kunnen we wellicht ook nagaan hoe we dat (archiefeducatie oonemen als sectie van de KVAN) moeten aanpakken.
Wie heeft tijd om in een voorbereidingsgroepje e.e.a. uit te zoeken en een voorstel te maken? Ik meld me alvast aan. Wie volgt?
Hartelijke groet, Anneke
Reactie van Andrea Kieskamp op 14 Juni 2017 op 9.57

Dag educarissen (term bedacht door Ella Kok-Majewska, directeur van Regionaal Archief Rivierenland),

Het was spannend op de KVAN-dagen! Prachtige inspirerende keynote door Andrew Payne van National Archives UK (docent Winterschool). Verschillende presentaties over educatie en tentoonstellingen. Er is nog een wereld te winnen, maar we hebben mooie plannen. Er blijkt draagvlak te zijn voor een sectie Presentatie & Educatie, Yteke heeft goed genetwerkt! Jammer genoeg kon ik de tweede dag niet aanwezig zijn, maar ik hoorde dat de resultaten positief waren. Yteke zal jullie daar vast nog meer over vertellen.

Andrew is gisteren de hele dag bij ons in het Nationaal Archief geweest om onze presentaties (o.a. grote VOC-tentoonstelling met educatief programma Snapback) te bekijken. Hij wil met zijn team naar Nederland komen om hen te laten zien wat je met tentoonstellingen en educatie kunt doen. Wij kunnen veel van hen leren op het gebied van educatie, zij van ons op het gebied van tentoonstellen.

We kregen tijdens de KVAN-dagen ook de vraag of het Nationaal Archief niet meer kan delen met de kleinere instellingen. Daarvoor is bij ons zeker draagvlak! We hebben natuurlijk onze eigen spontane netwerkbijeenkomsten, maar hier wordt ook nagedacht over hoe we het 'veld' beter kunnen bedienen.

En vast ter info: volgende Winterschool zal in Gent plaatsvinden, thema is migratie naar Amerika.

Ik krijg heel veel energie van al die mooie ontwikkelingen! We hebben 93 leden in onze groep, ik hoop dat we op onze volgende bijeenkomsten heel veel nieuwe gezichten zien!!!

 

Reactie van Caroline Nieuwendijk op 12 Juni 2017 op 13.38

Yteke, ik ben erbij morgen. Hopelijk komen nog meer "educatoren"!

Reactie van Andrea Kieskamp op 18 April 2017 op 7.57
Dag Yvonne, we gaan zeker verslag doen!!!
Reactie van Ivonne Lipsch op 14 April 2017 op 10.37

Wat een goed nieuws allemaal! :-) En wat een boel artikelen in het nieuwste Archievenblad over educatie! Ben er helemaal blij van. Ik vind het echt ontzettend jammer, maar 12 en 13 juni kan ik er niet bij zijn. Daar baal ik wel van, kan ik jullie vertellen. Willen jullie hier een berichtje plaatsen over hoe is geweest? Hartelijke groet uit Eindhoven!

Reactie van Andrea Kieskamp op 12 April 2017 op 8.44

Ha Yteke en anderen,

Behalve het pleidooi van Yteke zal op de KVAN-dagen ook een presentatie gegeven worden door het hoofd van onze afdeling Onderzoek en Presentatie (Jacqueline van der Mark), samen met Utrechts Archief en Stadsarchief Amsterdam over publieksbereik door middel van educatie, tentoonstellingen en andere publieksactiviteiten. In het programma van KVAN (thema Publiek) ligt de nadruk nu erg op dienstverlening, minder op educatie. Dus ik steun de oproep van Yteke: kom naar de KVAN-dagen!

En dan nog iets: Carla le Poole van het Regionaal Archief Rijnland in Tiel: hartelijk bedankt voor jullie gastvrije ontvangst 3 april van de 'educarissen' zoals jullie directeur het noemde,  in het prachtige gebouw en ik heb erg genoten van alle presentaties met mooie, inspirerende educatieve projecten!

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 11 April 2017 op 10.00
Ha Yteke,
Dat is goed nieuws! Hopelijk weten we snel op welke dag je je presentatie mag houden! Ik hoop dat ik er bij kan zijn in Dordrecht om je pleidooi te ondersteunen!
Hartelijke groet, Anneke
Reactie van Yteke van der Vegt op 11 April 2017 op 8.59

Beste educatievelingen,

Op onze bijeenkomst in Tiel hebben Andrea en ik gesproken over onze wens dat er binnen de KVAN een sectie educatie wordt opgericht. Dit naar aanleiding van de gesprekken tijdens de Winterschool in Ieper en mijn pleidooi in het artikel 'De beste geschiedenisles ooit' dat in het april nummer van het Archievenblad is verschenen. Ik vertelde in Tiel ook dat ik een voorstel voor een presentatie had ingediend bij de organisatoren van de KVAN dagen.

Welnu, goed nieuws: het voorstel is geaccepteerd! Op welke dag ik ga presenteren is nog niet bekend. Maar Andrea en ik hopen in ieder geval dat jullie allemaal massaal naar de KVAN dagen op 12-13 juni in Dordrecht komen, om het pleidooi voor een sectie educatie te ondersteunen. In zo’n sectie kunnen we veel van elkaar leren door kennis en ervaring te delen, zodat we elkaar kunnen versterken en educatie in archieven een vaste (en zichtbare) kunnen plek geven. Overigens zullen er meer presentaties over publiek en educatie zijn, omdat het thema dit jaar de dienstverlening is. Zie jullie in Dordrecht!

Reactie van Tamara van Zwol op 10 April 2017 op 15.29

Het Erfgoedhuis zoekt een consulent erfgoededucatie. Meer informatie over deze vacature staat op de website of de Archief 2.0 vacaturebank.

 

Leden (102)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden