Informatie

Archief Educatie

Denk mee over Educatie in de Archieven! Foto: Regionaal Archief Tilburg / Jan Stads

Leden: 102
Meest recente activiteit: 11 Okt

Educatie in archieven

Hoe staat het met de educatie in de archieven? Aan het aantal leden van de Archiefeducatiegroep te zien, zijn het al aardig wat mensen die zich hier in de dagelijkse praktijk mee bezig houden. Is het misschien een idee om op Archief 2.0 eens wat te posten over deze praktijk? Hoe loopt het contact met de scholen? Wat zijn de vragen en wat bieden we aan? Lukt het ons om de middelen op elkaar af te stemmen? Wellicht kunnen we elkaar helpen of inspireren. En let wel, het hoeven echt geen succesverhalen te zijn. Volgens mij zijn we namelijk allemaal zoekende ;-)

>> Projectenbank Archiefeducatie (op de ArchiefWiki)

Forum

Digitale toepassingen in archiefeducatieprojecten 10 antwoorden 

Begonnen door Mieke Heurneman. Laatste reactie van Mieke Heurneman 2 Okt.

Europeana: call for projects

Begonnen door Mieke Heurneman 7 Mrt.

Wie wil dat nou niet? Slapen tussen archiefstukken! 2 antwoorden 

Begonnen door Christian van der Ven. Laatste reactie van Christian van der Ven 1 Mrt 2014.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief Educatie om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Andrea Kieskamp op 13 Juli 2017 op 8.47

Dag allen, ik ben er ook bij 20 november.

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 12 Juli 2017 op 13.48
Ha Ellen,
De website is bedoeld voor de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Zoals vaak werkt het het beste als je zelf een educatieve website inzet bij een lessencyclus, cultuurmenu of spcifiek project al dan niet ism een school. Ik heb met al deze vormen gewerkt. Je kunt heel snel gegevens over onderwerpen die met de BS te maken hebben vinden, het is een handig uitgangspunt bij een of meer lessen/workshops genealogie en je kunt landelijk wat vergelijkende onderzoekjes doen. We hebben een paar jaar geleden, ik meen tijdens een landelijke bijeenkomst van de Groep Archiefeducatie in Schiedam, de website nog eens onder de aandacht gebracht bij de archiefeducatoren. Ik ben benieuwd of andere archiefeducatoren met de website werken.
Hartelijke groet, Anneke
Reactie van Yteke van der Vegt op 12 Juli 2017 op 13.36

Sectie Presentatie & Educatie (PRED)

Er is nu dus een werkgroep geformeerd bestaande uit:

  • Andrea Kieskamp (Nationaal Archief)
  • Anneke van Waarden-Koets (Zeeuws Archief)
  • Peter Riem (Groninger Archieven)
  • Yteke van der Vegt (Historisch Centrum Leeuwarden)

Aan het einde van mijn presentatie op de KVAN dagen had ik aan de aanwezigen beloofd contact op te nemen met KVAN, om te informeren hoe we dit aan kunnen pakken. Dat heb ik ondertussen gedaan. Via dagvoorzitter Hildo van Engen ben ik bij Puck Huitsing en Arjen van der Kuijl terecht gekomen van de KVAN/BRAIN besturen. Zij nodigden ons uit voor een gesprek.

Met de werkgroep leden hebben we overlegd of we met dit overleg zouden moeten wachten totdat onze eerstvolgende educatie bijeenkomst in Tilburg is geweest. Maar omdat dit pas in november is, vonden we dat we er nu beter vaart achter kunnen zetten. Daarom hebben wij op 18 september 's middags met Puck en Arjen in Amsterdam afgesproken.

Van hen horen we dan waarschijnlijk wat er mogelijk is. En dit kunnen wij dan in Tilburg weer aan jullie voorleggen, waarna we met z'n allen een strategie bepalen.

Reactie van Stefanie van Odenhoven op 12 Juli 2017 op 11.43

ik ben er ook graag bij op de 20e. Ben pas sinds dit jaar actief bezig met educatie, leuk om op deze manier meer collega's te ontmoeten en kennis uit te wisselen!

Reactie van Ellen Loozen op 12 Juli 2017 op 11.40

Hallo allemaal,

Naar aanleiding van de vraag van Anneke over de website  allemaaloppapier.nl.

heb ik wat opmerkingen en vragen. Ik kende de website helemaal niet. Wie van jullie gebruikt/promoot deze website nog meer? Is er iets bekend over onderwijsgroepen die deze site gebruiken/ of bezoekersaantallen? Als de site op meer plaatsen actief gebruikt wordt wil ik gaan kijken wat wij kunnen betekenen hierin.

Hartelijke groet, Ellen Loozen

Reactie van Caroline Nieuwendijk op 12 Juli 2017 op 11.26

ik ben er bij!

"zonnige" groet uit Schiedam

Caroline

Reactie van Marloes Coppes op 11 Juli 2017 op 16.48

Hallo allemaal,

Als vervolg op de goede netwerkbijeenkomst van 3 april bij Regionaal Archief Rivierenland is een nieuwe datum geprikt:

maandag 20 november 12.00-17.00 Regionaal Archief Tilburg. 

Wil je erbij zijn: geef het even door!

Hartelijke groet, Marloes Coppes.

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 10 Juli 2017 op 11.28

Dag allemaal,

Graag jullie aandacht voor het al dan niet voortbestaan van de website www.allemaaloppapier.nl.

Zoals jullie weten is deze website in 2011 op initiatief van de Groep Archiefeducatie gemaakt ter gelegenheid van 200 jaar burgerlijke stand. Petra Robben, Marloes Rijkelijkhuizen, Esther van Velden en ik voerden de redactie, archieven uit het hele land hebben scans en informatie aangeleverd en de website is gemaakt door educatief bureau Onwijs.

In 2016 was de hostingperiode afgelopen. Pogingen om gezamenlijk een nieuwe hostingperiode te bekostigen liepen op niets uit. Omdat ik de website zelf nog gebruik tijdens gastlessen over genealogie, heeft het Zeeuws Archief besloten de hosting één jaar (1 augustus 2016-31 juli 2017) voor zijn rekening te nemen.

De hostingperiode loopt af op 31 juli 2017. Daarna gaat de website uit de lucht. De domeinnaam blijft nog tot eind mei 2018 voortbestaan. Hij kan gedurende die periode verwijzen naar een pagina op een website waarop de melding staat dat www.allemaaloppapier.nl is opgeheven.

Mocht iemand/een archiefdienst bereid zijn de hostingkosten voor zijn/haar rekening te nemen, dan kan dat ook. De kosten bedragen 135,00 euro per jaar (middels factuur). De hosting is ondergebracht bij Archief 2.0 omdat de website een landelijk Archiefeducatie-project was, gestart op initiatief van de Groep Archiefeducatie van Archief 2.0. De hosting wordt uitgevoerd door ArchivA.

Graag hoor/lees ik of iemand/een archiefdienst bereid is de hostingkosten voor zijn rekening te nemen. Is er geen belangstelling, dan houdt de website www.allemaaloppapier.nl met ingang van 1 augustus 2017 op te bestaan.

Iedereen die op welke manier dan ook aan de website heeft meegewerkt nogmaals veel dank!

Hartelijke groet, Anneke

Zeeuws Archief

educatie en exposities

0118-678800

educatie@zeeuwsarchief.nl

Reactie van Andrea Kieskamp op 6 Juli 2017 op 9.12

Welkom Peter! Fijn dat je meedoet!

Ja, de Winterschool, ik ben er weer bij, maar het zou ook heel leuk zijn als er nieuwe mensen aanschuiven. Dus meld je aan! 

Jammer dat je er niet bij kunt zijn Yteke, maar misschien kunnen we een volgende keer bij jou afspreken voor een netwerkbijeenkomst!

Reactie van Yteke van der Vegt op 4 Juli 2017 op 18.34

Fijn Peter dat je ook mee gaat denken!

Ik heb trouwens nog een kernwoord: Erkenning (lijkt mij ook wel zinvol)

En tenslotte: er is weer een uitnodiging uitgegaan voor de volgende Winterschool Archives & Education. Zeker een aanrader! Zie: https://faro.be/kalender/winter-school-archives-education-2018 . Helaas ben ik deze keer niet van de partij. Wij zitten dan midden in het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.

 

Leden (102)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2017   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden