Informatie

Archief Educatie

Denk mee over Educatie in de Archieven! Foto: Regionaal Archief Tilburg / Jan Stads

Leden: 102
Meest recente activiteit: 11 Okt

Educatie in archieven

Hoe staat het met de educatie in de archieven? Aan het aantal leden van de Archiefeducatiegroep te zien, zijn het al aardig wat mensen die zich hier in de dagelijkse praktijk mee bezig houden. Is het misschien een idee om op Archief 2.0 eens wat te posten over deze praktijk? Hoe loopt het contact met de scholen? Wat zijn de vragen en wat bieden we aan? Lukt het ons om de middelen op elkaar af te stemmen? Wellicht kunnen we elkaar helpen of inspireren. En let wel, het hoeven echt geen succesverhalen te zijn. Volgens mij zijn we namelijk allemaal zoekende ;-)

>> Projectenbank Archiefeducatie (op de ArchiefWiki)

Forum

Digitale toepassingen in archiefeducatieprojecten 10 antwoorden 

Begonnen door Mieke Heurneman. Laatste reactie van Mieke Heurneman 2 Okt.

Europeana: call for projects

Begonnen door Mieke Heurneman 7 Mrt.

Wie wil dat nou niet? Slapen tussen archiefstukken! 2 antwoorden 

Begonnen door Christian van der Ven. Laatste reactie van Christian van der Ven 1 Mrt 2014.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief Educatie om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Emmie Snijders op 28 September 2017 op 12.37

Hoi Kirsten,

Bij het Regionaal Archief Alkmaar hebben wij een vaste samenwerking met enkele scholen die jaarlijks in het kader van het PWS met een groep leerlingen een werkbezoek willen brengen. Onderdeel van dat bezoek is een korte introductie over het archief, wat voor informatie wij bewaren en hoe je in onze collecties zoekt. Ook krijgen ze een rondleiding. Daarna gaan ze zelf aan de slag met hun eigen onderzoeksonderwerp. Deze krijgen wij vaak al door van de docent zodat wij ons daarop kunnen voorbereiden. We geven dan een aanzetje met wat literatuur en ze krijgen de opdracht mee zelf ook bronnen te vinden en aan te vragen. Als ze na dit bezoek hun vraag meer hebben afgebakend komen we soms zelfstandig of soms nog éénmaal klassikaal terug om specifiekere bronnen te raadplegen.

Wij stemmen met de school af welke informatie op school wordt behandeld en welke informatie wij geven tijdens het bezoek. Hoe je een onderzoek opzet  en hoe je de gevonden informatie verwerkt in een verslag vinden we een taak van de school. Wij geven een korte cursus zoeken en bronvermelding. Vandaar dat wij geen speciale op deze doelgroep gerichte digitale hulpmiddelen op onze website bieden.

Als je wilt kun je een keer met ons meekijken. Wij ontvangen donderdag 19 oktober in de namiddag een PWS-groep. Als je hiervan gebruik wilt maken of nog vragen hebt mag je mij altijd mailen: e.snijders@archiefalkmaar.nl.

Reactie van Kirsten Golverdingen op 28 September 2017 op 11.57

Hulp gezocht profielwerkstuk toolkit

Hallo allemaal,

Het Nationaal Archief is bezig met het ontwerpen van een nieuwe website. Hierop komt een pagina met uitleg over het gebruik van archiefbronnen in profielwerkstukken(PWS). Ook wordt er aandacht besteed aan het schrijven van een PWS in het algemeen. Voor dit onderdeel van de website zijn wij op zoek naar de beste manier om leerlingen hier in te ondersteunen. Het gaat om leerlingen van HAVO 4/5 en VWO 5/6.

Ik ben een vierdejaars student van de Reinwardt Academie. Voor mijn afstudeerstage bij het NA ga ik deze website omgeving ontwerpen.

Het doel van de digitale omgeving is dat de leerlingen aan de hand van een verscheidenheid aan hulpmiddelen bronnen kunnen vinden voor hun onderzoek. Maar de leerlingen kunnen ook ondersteund worden in het opzetten van hun onderzoek en het verwerken van de gevonden informatie.

Ik vroeg mij af hoe andere instellingen omgaan met verzoeken van leerlingen om een archief te gebruiken voor hun PWS-onderzoek. Hoe ondersteunen jullie ze? Hebben jullie (digitale) hulpmiddelen speciaal voor deze doelgroep of welke hulpmiddelen zouden jullie handig lijken? Tegen welke problemen lopen jullie aan tijdens de begeleiding?

 Ik hoor graag over jullie ervaringen!

 

 

Reactie van Emmie Snijders op 28 September 2017 op 9.25

Hallo allemaal,

Ik schrok er gewoon van dat publieksbereik/archiefeducatie geen beoogd kennisplatform was, maar ben blij met de positieve houding van Puck en Arjen. Fijn dat jullie zo gedegen te werk gaan. In de langetermijnacties zou ik graag een actieve rol vervullen. Als jullie nog ondersteuning nodig hebben op de korte termijn (richting 2 en 20 november) dan bied ik mij bij deze ook aan.

Tot de 20e november! 

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 27 September 2017 op 21.27
Dag allemaal,

Maandag 18 september 2017 hebben Yteke van der Vegt (HCL), Andrea Kieskamp (NA), Peter Riem (GA) en Anneke van Waarden-Koets (ZA) namens de Groep Archiefeducatie 2.0 een gesprek gehad met Puck Huitsing (KVAN/BRAIN) en Arjen van der Kuijl (KIA) over de mogelijkheden om Archiefeducatie beter op de kaart te zetten en samenwerken en kennisdelen te bevorderen. Het was een prettig en constructief gesprek.

De KVAN richt geen secties meer op. Samenwerken en kennisdelen gaat via de kennisplatforms (KIA) op Pleio. Archief 2.0 gaat dit jaar migreren naar Pleio, de Ning-omgeving wordt opgeheven.
In het schema van de beoogde kennisplatforms staat Publieksbereik/archiefeducatie niet genoemd als kennisplatform.
De delegatie Archiefeducatie 2.0 heeft gepleit voor een kennisplatform Publieksbereik. Daar zouden onder kunnen vallen: educatie en cursussen, exposities en presentaties, communicatie en PR.

Puck en Arjen onderkennen het belang van archiefeducatie binnen archiefdiensten en zullen de mogelijkheden nagaan op welke manier Publieksbereik kan worden opgenomen in het schema van de kennisplatforms.

Op korte termijn dienen wij daarvoor het volgende te doen:
1. Korte notitie maken over wat op korte termijn mogelijk en haalbaar is om te doen. Hierbij bedenken wat het meest dringende is waarmee we aan de slag willen, voorzien van een of twee accenten.
2. Tekst maken voor korte-termijn-actiepunten en deze op Archief 2.0 publiceren.
3. Kerngroep samenstellen en een trekker aanwijzen.

Ad. 3: aangezien dit punt geregeld moet worden vóór 2 november 2017 omdat we dan kunnen aanschuiven bij de bijeenkomst van trekkers van platforms, is voorlopig afgesproken dat de huidige delegatie namens de Groep Archiefeducatie 2.0 (Yteke, Andrea, Peter en Anneke) de kerngroep zal vormen en dat Andrea de trekkersrol voor haar rekening neemt.

Op langere termijn worden nog enkele acties van ons verwacht. Daarover spreken we graag met jullie op de Archiefeducatiebijeenkomst maandag 20 november 2017 in Tilburg.

Groeten van Yteke, Andrea, Peter en Anneke
Reactie van Andrea Kieskamp op 25 Augustus 2017 op 11.23

Beste allen,

Wat goed dat er weer zoveel nieuwe landen vertegenwoordigd zijn op de Winterschool volgend jaar! Qatar, Zimbabwe, indrukwekkend! Ik zag ook dat er nog 1 plaats vrij is. Ik was deze vakantie in Curaçao en heb daar ook het Nationaal Archief bezocht. Daar is nog een wereld te winnen op het gebied van educatie. Bart, ik heb de info over de cursus gemaild naar de directeur. Ook heel interessant gezien het thema migratie.... Ben benieuwd naar hun reactie!

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 24 Augustus 2017 op 14.09
Dag Bart,
Je tekst is zojuist via @archief20 verspreid.
Hartelijke groet, Anneke
Reactie van Bart De Nil op 24 Augustus 2017 op 13.46

Het zou fijn zijn indien jullie onderstaand bericht verspreiden naar jullie internationale collega's.

Migration is central theme of the international Winter School Archives and Education 2018 in Ghent (Belgium)

 

From the founders of New York City to the Founding Fathers of the American Revolution, immigrants from the Low Countries have had a profound impact on the settlement, growth and character of the United States. Before the great immigration waves in the 19th century many skilled Flemish agricultural labourers, textile workers and  craftsmen left the Low Countries seeking religious freedom and commercial  opportunities in the English colonies of North America.

The 2018 Winter School in Archives and Education in Ghent will provide participants the opportunity to use collections from the University of Ghent, the State Archives of Belgium, The National Archives of the United Kingdom, and the National Humanities Center of the USA to investigate the history of Migration from the Low Countries to North America in the 17th Century and develop education resources within a digital platform for use by schools.

 

Since 2014 FARO and The National Archives (UK) have organized Summer and Winter Schools to assist archivists, education officers and keepers of special collections in their professional development. These training events have been a success and the participants have found it a unique experience. You can see some pictures of the previous editions online (2014, 2015, 2017). For the next edition FARO and The National Archives (UK) shall team up with the University Library of Ghent, the State Archives of Belgium and the National Humanities Center of the USA to deliver the Winter School in Archives & Education from Monday January 29th – Friday February 2rd 2018 in the beautiful city of Ghent.

For new participants (who didn’t participate in previous Winter or Summer School) we are organising a special pre-winter school Master class on Sunday January 28Th 2018. This will cover the fundamentals about creating education programmes and resources e.g. importance of enquiry approach and techniques in using documents effectively.

 

The focus during the first couple of days of this five day Winter School  is an investigation into Open Education Resources (OER) and technologies, during which participants will begin to build digital elements for use in the development of their main resources at the end of the winter school.

Detailed information about the process of this Summer School and all the practical information you will find in this document: https://faro.be/sites/default/files/bijlagen/kalender/Winter_school...

Organization team: Bart De Nil (FARO), Andrew Payne (The National Archives, UK), Andy Mink (National Humanities Center, USA), Hendrik Defoort (University Library of Ghent) and Paul Drossens (State Archives of Belgium)

The delivery team:

Bart De Nil, Staff member Archives, Digital Heritage and Outreach for FARO (Flemish interface for cultural heritage), Belgium

Andrew Payne, Head of Education & Outreach at The National Archives, UK

Andy Mink, Vice President of Education for the National Humanities Center, USA

Reactie van Louisa Balk op 17 Augustus 2017 op 11.33

Ik ben er graag bij op 20 november. Heel benieuwd hoe de werkgroep PRED start.

Reactie van Mieke Heurneman op 13 Juli 2017 op 12.00

Dag allemaal,

Mijn collega Dorien Wijstma probeert erbij te zijn op 20 november (is nog niet helemaal zeker).

Groeten en een goede zomer!

Mieke

Reactie van Emmie Snijders op 13 Juli 2017 op 9.21

Hallo allemaal,

De aanpak van de werkgroep lijkt mij een hele goede! Ik ben er 20 november weer bij. De website allemaal op papier raden wij leerkrachten aan die 'iets met genealogie' willen doen in de klas. Bij fysiek bezoek aan ons wordt het niet gebruikt ivm de beschikbare tijd.

Groetjes.

 

Leden (102)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2017   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden