Semantiseren is het buzz-woord. Enthousiaste vrijwilligers worden opgeroepen om documenten te semantiseren door begrippen aan bestanden te kopppelen, kortweg het inkloppen van meta-gegevens op documentniveau. Maar welke meta-analyse gaat hieraan vooraf? Wat er in feite gebeurt is het toevoegen van context-informatie aan documenten, maar geen enkel begrip is vager dan context. Bovendien is context een dynamisch begrip. Wat wij nu belangrijke context-informatie achten, kan op de lange termijn als overbodige, onvolledige of niet toepasselijke informatie worden gezien.

Dat betekent dat er een grondige data-analyse vooraf moet gaan aan het proces van semantiseren. Welke informatie leggen we vast en koppelen we. Daar moeten richtlijnen voor zijn, anders wordt semantiseren een subjectief proces, met meta-data die per inklopper verschilt. Dat willen we niet, er is al chaos genoeg op het web. Uiteraard heeft men voor dit soort projecten uitgebreide data-analyses gemaakt, maar ik kan ze niet vinden op het internet, dat zal wel aan mij liggen. Maar wellicht zijn er Wiki-leden die een voorbeeld van een data-analyse en programma van eisen voor een semantiseringsproject kunnen leveren? Misschien begrijp ik het gewoon niet, een heldere projectbeschrijving doet dan wonderen.

Weergaven: 256

Berichten in deze discussie

'anders wordt semantiseren een subjectief proces, met meta-data die per inklopper verschilt' schrijft Raymund.

De oplossing hiervoor is een 'gestandaardiseerde lijst' o.i.d. aanleggen en gebruiken ?

@Wim. Met je eens, en die lijst moet het resultaat zijn van een data-analyse voor het betreffende digitale archief.

Ik ben maar eens aan de slag gegaan met de nieuwe archiefwiki. Raymond, je hebt gelijk we zullen afspraken moeten maken over de meta-data. Volgens mij kunnen hebben we de type data aardig in beeld. Archiefinstellingen, Archieftermen etc. Voor sommige zijn Internationale afspraken zoals ISDIAH voor archiefinstellingen. Ik denk dat we daarop moeten aansluiten. Ik heb nu een test gedaan voor een instelling om aan de hand van de ISDIAH termen de data semantisch te maken. Ik worstel nog een beetje met de namen van de meta-data. Ik heb er nu voor gekozen een beetje ruime naamgeving met verwijzing naar de categorie uit ISDIAH. Maar altijd voor verbetering vatbaar. De inklopdag is wellicht een mooi tijdstip om hier eens van gedachten over te wisselen. Uitdaging is ook de data voor hergebruik gereed te maken.

Je kunt overigens alles goed documenteren in de archiefwiki.

Ik ben benieuwd naar de eerste resultaten van het semantiseren van de data in de ArchiefWiki. We zullen inderdaad wat afspraken moeten maken, maar moeten het ook niet ingewikkelder maken dan het is. En al doende leert men, is mijn opvatting ook in deze.

Voor zover ik nu weet, zijn Tom en Bennie wat aan het experimenteren geslagen. Dat lijken me ook aangewezen personen daarvoor. En als we op 26 maart tijdens de Inklopdag horen wat er uit al dat geëxperimenteer is gekomen, dan lijkt me toch dat we een soort model kunnen vaststellen. En ja, liefst natuurlijk gebaseerd op bestaande formats/standaards. Maar wat dat aangaat, heb ik zéker vetrouwen in Tom en Bennie!

En als we toch bezig zijn... 'Aan de slag met linked data? Doe mee aan de linked data cup! ...' (bron) Link : I-CHALLENGE 2012 : Linked Data Cup.

RSS

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden