In het allerbegin van de vorming van de Archiefwiki was één van mijn ideeën om de wiki eveneens te gebruiken om discussie over de terminologie te stimuleren. Lang niet alle lemma's in het Lexicon zijn bruikbaar in de huidige tijd. Dat vond ik bij het uitkomen in 2003 al en dat is alleen maar sterker geworden. Door alternatieven te formuleren en er over te discussiëren zou alvast veel voorwerk gedaan kunnen worden voor het samen- en vaststellen van een nieuwe officiële terminologie.

Ondertussen bestaat de wiki informeel zo'n vier-en-een-half jaar en formeel bijna drie jaar, maar discussie over de beschrijving van de lemma's heeft nog niet echt plaatsgevonden. Dat is ook niet zo vreemd omdat het vrijwilligerswerk is en er eerst flink 'gevuld' moest worden.

Echter, de wiki kent momenteel een kleine 700 terminologie-lemma's uit verschillende bronnen en wat mij betreft mag daar nu wel eens over gediscussieerd worden. De vraag is: hoe geven we dat vorm?

Ik denk dat er grofweg drie vormen zijn:

  1. We discussiëren binnen het lemma op de Archiefwiki zelf. Voordeel is dat alle informatie bij elkaar staat en de meest actuele resultaten van de discussie meteen zichtbaar zijn, naast de nu nog officiële versie. Nadeel is dat discussies binnen wiki-software toch wel enige actieve bekendheid met die software vragen. En dat is een drempel.
  2. We discussiëren op Archief 2.0. Dat kan in deze groep zijn of in aparte (sub)groep. Voordelen zijn dat we meteen de grootste doelgroep voor discussie beschikbaar hebben en er beheersmatig niets geregeld hoeft te worden. Nadelen zijn dat er niet een echte, directe koppeling is tussen lemma en discussie, dat de nieuwste stand van zaken enig zoekwerk vereist en dat de software minder geschikt is voor dit soort steeds doorlopende discussies.
  3. We discussiëren op een apart daarvoor ingericht platform met een directe koppeling naar het lemma op de Archiefwiki. Voordelen zijn dat gekozen kan worden voor een laagdrempelig platform dat geschikt is voor discussie en verder blijft de informatie bij elkaar én is rechtstreeks gekoppeld aan het lemma. Nadeel is beheersmatig: er moet weer een nieuw platform opgezet en onderhouden worden. Dat vraagt wel weer even wat afstemming en kan kosten met zich meebrengen.

Mijn langetermijn voorkeur gaat uit naar vorm 3. Dat levert best of both worlds. Ik ga binnen Archief 2.0 voorstellen om eens te kijken naar de mogelijkheden. Maar om alvast op korte termijn te beginnen, wil ik van jullie weten wat de voorkeur heeft: vorm 1 of vorm 2? Binnen de Archiefwiki of binnen Archief 2.0?

Om dat enige richting te geven, heb ik op beide platforms een 'discussie' aangemaakt. En om het in stijl te houden, gaat het over het lemma vorm:

Discussie op de Archiefwiki

Discussie op Archief 2.0

Benieuwd naar jullie reactie!

Weergaven: 100

Berichten in deze discussie

Mij lijkt dat vorm 3 ook binnen Archief 2.0 wel zou moeten kunnen (of moeten we daarvoor wachten op de implementatie van Archief 3.0?). Kosten: afhankelijk van de prijs natuurlijk. Maar als het een low budget-oplossing kan worden, dan moet dat geld toch wel bij elkaar te krijgen zijn?

Nadeel van de discussie per lemma is altijd dat je niet direct kunt vergelijken met gelijksoortige termen c.q. de context van het geheel in de Archiefterminologie. Ergens moet dat dan ook kunnen. Misschien moeten gerelateerde begrippen beter zichtbaar gemaakt worden met definities uit de thesaurusbouw als 'broader term' en 'narrower term'.

RSS

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden