Zoals jullie wellicht via Twitter al hebben vernomen heb ik het op me genomen om alle plaatsen die genoemd staan in de sectie Werkgebieden van de archieven te koppelen aan de plaats in Geonames.org.
Ik heb dit gedaan door alle archiefwiki pagina's te harvesten, daar de plaatsnamen uit te halen en die automatisch te matchen met plaatsen in Geonames. Voor een deel krijg je dan matches, voor een deel niet, omdat het plaatsen zijn die niet meer bestaan of omdat er juist meerdere plaatsen zijn met één en dezelfde naam (soms zelfs in één provincie). Er is dus nog wel wat handwerk nodig om de lijst compleet te krijgen. Ik hou deze lijst nu bij in Google Docs, zie http://t.co/RRz87kZZ
Ik ga de lijst in ieder geval gebruiken, heb al een eerste 'app'je gemaakt, zie http://lab.coret.org/archiefwiki-geonames/
Voor de ArchiefWiki zou het denk ik wel mooi zijn als alle plaatsnamen, in plaats van een link naar een nog te maken pagina, naar Geonames.org leiden. Geonames is een mooie open bron van geografische gegevens. Hoe denken jullie hierover?
mvg,
Bob Coret

Weergaven: 142

Berichten in deze discussie

Hallo Bob,

Zoals ik ook al via Twitter antwoordde, lijkt me een mooie taak voor de volgende inklopdag van de archiefwiki. Dan kunnen we dit in eenkeer goed aanpakken en oplossen lijkt me zo. Ik wil er dan best aan werken.

Die app werkt mooi als de plaatsnamen bekend zijn :)

Groet,

Luud

Een van de grootste voordelen die ik voor de gebruikers van de wiki zag en nog steeds zie, is het gemakkelijk kunnen terugvinden van huidige archiefdiensten bij oude plaatsnamen en opgeheven gemeenten. Een koppeling met Geonames lijkt mij prima, maar die is dus voor opgeheven plaatsen niet bruikbaar, begrijp ik?

(Ter informatie: een oud plannetje was om alle (opgeheven) gemeenten een eigen pagina te geven, met daarop informatie over herindelingen. Later eventueel uit te breiden met (historische) informatie over bijvoorbeeld rechtelijke indeling enzovoort.)

Voor een volgende inklopdag is dit inderdaad een mooi project om daar met flink wat personen aan te werken. Sowieso stond daarvoor al op de agenda het verfijnen van het huidige semantische datamodel waarmee de wiki op dit moment werkt. Ook deze vraag van jou valt daar prima onder.

Als de gegevens op de juiste manier in de wiki zitten, is het daarop baseren van die app nog maar een eitje (voor iemand als jou dan). :-)

RSS

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden