Maandag 25 maart waren we bij erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht te gast, waar de 4e ArchiefWiki Inklopdag plaatsvond. Zowel op locatie als op afstand is die dag weer stevig ingeklopt. Hieronder een kort verslag en het laatste wikinieuws.

Waar doen we het voor?

Afgelopen januari en februari waren de beste maanden voor de ArchiefWiki ooit: per maand werd de wiki meer dan 4.000 keer bezocht. Het aantal pageviews lag natuurlijk nog beduidend hoger. De archiefterminologie is daarbij iets populairder dan de archievenkaart. De meestbekeken pagina's zijn die van het memoriaal (terminologie) en het Stads- en streekarchief voor Naarden, Bussum, Muiden en Huizen. Die laatste echt met opmerkelijke afstand. De reden daarvoor is eenvoudig: onze wiki scoort in Google beter dan de officiële pagina van het desbetreffende archief zelf.

Google brengt sowieso veel verkeer naar onze wiki, maar veel mensen komen ook rechtstreeks. Verdere grote doorverwijzers zijn Ons DNA (met een archievenkaart geïntergreerd op hun website), Archief 2.0 natuurlijk, het Stadsarchief 's-Hertogenbosch (die in ieder geval tot voor kort een link naar de wiki op hun homepage hadden staan), Genealogie Online en de KVAN.

Door het semantiseren wordt de informatie in de wiki ook steeds beter deelbaar, zodat andere sites en apps de gegevens uit de wiki kunnen gebruiken. De wiki wordt ook meer en meer een kennisbank voor allerlei projecten, zoals TARA, ED3 en een groep die bouwexpertise wil bundelen. Daar is de wiki óók voor bedoeld. Vragen hierover? Stel ze gerust!

Wat is er nieuw en verbeterd?

Een kort overzicht van recentelijke verbeteringen aan de wiki:

 • Semantisch datamodel archiefdiensten verbeterd (voor meerdere locaties, webadressen en sociale media).
 • Layout alvast iets verbeterd.
 • Logo's en foto's archiefdiensten uploaden mogelijk gemaakt.
 • Twitterfeeds automatisch getoond.
 • Werklijst geactualiseerd.
 • Gestart met verbeteren instructies.

Bovendien wordt voortaan standaard bovenaan iedere pagina met gegevens van een archiefdienst een oproepje geplaatst, om verbeteringen zelf aan te brengen of aan de redactie door te geven. We hopen daarmee voor iedereen de drempel nóg lager te maken om bij te dragen aan het actueel houden van de gegevens. Want als de inklopdagen ons íets leren, dan is het wel dat dit soort gegevens enorm snel veroudert.

Tijdens de inklopdag brachten vooral de verbeteringen in het semantisch datamodel met zich mee dat er heel wat gegevens van het ene in het andere veld moesten worden geknipt en geplakt. Daarnaast werd een begin gemaakt met het verzamelen van foto's van archiefgebouwen, werden nog enkele archiefdiensten ingeklopt die tijdens vorige inklopdagen de dans waren ontsprongen en werd verder gewerkt aan de terminologie.

Het was weer een gezellige middag. De wifi liet velen van ons helaas in de steek, maar lang leve de smartphone met hotspot mogelijkheden en mobiele dataverbindingen, waardoor we alsnog aan de slag konden. DiEP zorgde voor een lunch en het nodige drinken, BRAIN zorgde voor heerlijke taarten en afsluitend werden tijdens een etentje de dag en de rest van het archiefwezen nog eens doorgeproken.

Klussen voor de toekomst

Werken aan een wiki is nooit af; er is nog genoeg te doen. Een kort overzicht van wat er nog op stapel staat:

 • Verder verfijnen semantisch datamodel archiefdiensten.
 • Integreren kaarten op basis van semantisch model (in tegenstelling tot de huidige kaarten met 'markers', die 'met de hand' moeten worden opgebouwd).
 • Laatste restjes archiefdiensten en 'witte vlekken' inkloppen. Ook gaan we kijken naar de gewijzigde archiefinspecties en de waterschappen.
 • Schrijven van instructies ('datablog') voor het gebruik van de 'open data' van archiefdiensten in de ArchiefWiki.
 • Semantiseren van de terminologie; een lastige, maar boeiende klus! Onze 5e inklopdag zal in het teken van dit laatste project komen te staan.

Tot slot

En natuurlijk kan iedereen op ieder moment van de dag gegevens bijwerken en aanvullen. Daar is het een wiki voor! Alle inkloppers in Dordrecht bedankt: Aike, Bennie, Chido, Henk, Iris, Jan, Lineke, Luud, Marie-Christine, Martien, Robin, Sander en Tom! Natuurlijk ook de inkloppers op afstand bedankt: Ingmar, Ramses, Tim en Wim! En ook degenen die op afstand alvast foto's van archiefgebouwen instuurden. DiEP bedankt voor de gastvrijheid en de lunch, BRAIN bedankt voor de zoetigheid!

Op de foto bovenaan een van de taarten van BRAIN (foto: Luud/Facebook) en onderaan het etentje achteraf (foto: Henk/Twitter). Als iemand nog foto's heeft die niet met eten maar met daadwerkelijk inkloppen te maken hebben, dan houd ik me aanbevolen. ;-)

Weergaven: 100

Berichten in deze discussie

Dat is nog es een taart!

De volgende keer hoop ik er ook een keer bij te zijn!

Anita

RSS

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden