Op zaterdag 25 januari kwamen Chido, Ernest, Luud, Tom en Christian bij elkaar voor een ArchiefWiki Inklopdag Mini. Doel was instructie over de motor achter de semantische wiki en brainstormen over het verder semantiseren van de informatie in de wiki.

Allereerst gaf Tom een kijkje achter de schermen van de semantische wiki. De ArchiefWiki is gebouwd op dezelfde software als Wikipedia, maar met daaroverheen een semantische laag waarmee de gegevens in de wiki voor een computer betekenisvol worden. Kortom: in plaats van platte tekst ontstaat als het ware een gestructureerde database, die slimmer bevraagd kan worden en waaruit de gegevens makkelijk ook elders gebruikt kunnen worden. Door de uitleg van Tom over eigenschappen, sjablonen, formulieren en zo meer is het beheer van de wiki vanaf nu iets breder weggelegd, waardoor de continuïteit van dit project beter gewaarborgd is.

Archievenkaart

Het onderdeel Archievenkaart, zeg maar de almanak in de wiki, is een populair deel van de wiki en wordt al goed gebruikt. Met het semantiseren was al begonnen, verschillende websites koppelen al naar gegevens in de wiki, waaronder Ons DNA, Archieven Portaal EuropaGemeentegeschiedenis en Genealogie Online. Maar het kan beter.

De laatste restjes te semantiseren archievenpagina's zijn nu klaar en er wordt binnenkort gestart met het verfijnen van het datamodel. Voorbeeldje: de openingstijden staan nu nog in een enkel tekstveld. Daar gaan we verschillende velden van maken, zodat afzonderlijk dagen, begin- en eindtijden zijn te onderscheiden. Dat biedt extra mogelijkheden voor het bevragen van de wiki. Zou je bijvoorbeeld op een genealogische website een akte vinden van een archief wat je op de studiezaal wilt komen raadplegen, dan kan de website direct tonen of die studiezaal op dat moment al dan niet geopend is.

Diezelfde verfijning zal worden aangebracht bij de sluitingsdagen en er zullen enkele velden worden toegevoegd voor sociale media. Ook de gegevens van het werkgebied zullen worden aangepast, zodat vanaf websites als Gemeentegeschiedenis eenvoudig een koppeling kan worden gelegd naar de ArchiefWiki.

Maar de Archievenkaart in de wiki is natuurlijk niet compleet zonder een kaart. Die is er nu al, maar deze kaart(en) worden nog handmatig bijgehouden. Tests van Ernest met kaarten die automatisch worden gegenereerd op basis van de locatiecoördinaten bij alle archievenpagina's zijn veelbelovend (zie bijvoorbeeld de pagina's Rantest en Rantest1). Ook wordt daarbij gekeken naar kaarten die niet alleen op locatie zijn gebaseerd, maar er komen ook filters en/of zoekmogelijkheden voor bijvoorbeeld het type archief (overheid/particulier) of selectie op archieven die bijvoorbeeld ook waterschapsarchief beheren. Of misschien ook wel een kaart waarop je alle archieven ziet gepind die precies op dat moment geopend zijn. De mogelijkheden zijn dus legio, als de database maar gevoed wordt met de nodige gegevens. Om te zien welke dat zijn, zal binnenkort via Archief 2.0 een vraag worden uitgezet naar wensen.

Terminologie

Waar de wiki ooit mee begon, is het breder en makkelijker beschikbaar krijgen van de Archiefterminologie. Inmiddels zitten er al flink wat terminologieën en vakwoordenlijsten in de wiki, waardoor prachtige vergelijkingen tussen lijsten en door de tijd heen mogelijk zijn. Volgende stap is het semantiseren van dit deel van de wiki. Daarvoor is een voorlopig datamodel ontwikkeld, dat door met name Chido en Tom verder verfijnd zal worden.

Daarbij zal niet alleen de huidige informatie worden betrokken, maar zullen ook nieuwe velden worden toegevoegd. Bijvoorbeeld om vanaf termen te linken naar gerelateerde termen, denk ook aan termen in buitenlandse terminologieën.

Linked Open Data

Bovendien zullen zij gaan bekijken wat de juiste technieken zijn om de wiki verder als wolkje in de Linked Open Data cloud te krijgen. Er zal worden voorzien in een wekelijkse RDF dump van alle gegevens in het gesemantiseerde deel van de wiki, die andere websites en apps naar hartelust kunnen gebruiken. Op de wiki zal een heldere toelichting worden gezet. We hopen dat het gebruik van de wiki hiermee nóg verder toeneemt en zullen een lijstje bijhouden met websites, apps en toepassingen die op de ArchiefWiki zijn gebaseerd.

Tot slot

Er is niet alleen nog wat denkwerk nodig, maar natuurlijk ook veel inklopkracht. In het voorjaar zal daarom weer een traditionele inklopdag worden georganiseerd waarop iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling en vulling van de wiki. Van simpelweg knippen en plakken van het ene in het andere veld tot het meer ambachtelijke werken aan de inhoud van de terminologieën. Voor ieder wat wils en als altijd met eten, drinken en een hoop gezelligheid!

Heb je nog vragen of ben je benieuwd naar sommige punten uit dit verslag? Laat het horen in een reactie! En houd deze ArchiefWiki-groep op Archief 2.0 in de gaten voor meer nieuws en vorderingen.

Weergaven: 170

Berichten in deze discussie

Zodra de wekelijkse RDF dump er is hoor ik het graag!

Als het lukt om voor 31 maart te plannen, kunnen we misschien gebruik maken van de Groepsretour actie van NS om voor weinig op de plaats van bestemming aan te komen.

@Bob: Natuurlijk! Het bericht zal vanzelf in je feeds verschijnen...

@Hanneke: Goede tip! Moet lukken.

De volgende inklopdag is inmiddels gepland en wel voor maandag 24 maart in Den Bosch. Goed en - met de actiekorting - goedkoop bereikbaar.

Hoi Hanneke,

Ik kijk veel te laat weer eens op deze pagina over de groepsretoerplannen. Het lijkt of de meeste info over maandag is tijdelijk is weggevallen. Haak dus maar zo even aan om te kijken of ik nog mee kan doen. En anders heb ik mijn OV-kaart.

Groet,

Marie-ChristineHanneke van Aalst zei:

Als het lukt om voor 31 maart te plannen, kunnen we misschien gebruik maken van de Groepsretour actie van NS om voor weinig op de plaats van bestemming aan te komen.

RSS

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden