Informatie

Archieven Portaal Europa

Wil je meer weten over het Archieven Portaal Europa?
Of denk je er over om met je archiefinstelling content aan het portaal bij te dragen? In deze groep kun je nieuws verwachten van het project dat dit portaal runt (APEx), krijg je uitleg over het concept achter het portaal en de ideeën over de verdere doorontwikkeling er van (en kun je daarover desgewenst mee discussiëren) en krijg je tips, trucs en ‘best practices’, zoals over wat en hoe je kunt bijdragen aan het portaal.

Leden: 24
Meest recente activiteit: 23 Nov 2017

Wat is het Archieven Portaal Europa?

Het Archieven Portaal Europa biedt individuele Europese archiefinstellingen een (extra) publicatie en aggregatie platform dat is gebaseerd op internationaal geaccepteerde archiefstandaarden, zoals EAD (Encoded Archival Description).

Binnen dit portaal hebben eindgebruikers de mogelijkheid om via slimme zoek-, sorteer- en filterfuncties in één keer hun weg te vinden in de door alle deelnemende archiefinstellingen bijeengebrachte content.

Ook hebben de aangesloten archiefinstellingen zelf, via het gebruiksvriendelijke back-end van het portaal - het Dashboard - volledige controle over welke content ze ter beschikking stellen en desgewenst kan die content via datzelfde Dashboard óók naar het Europeana portaal worden doorgestuurd.

Forum

Koppeling Actorenregister - Archieven Portaal Europe een feit.

Vanaf vandaag is een volautomatische koppeling tussen het Actorenregister en het …Doorgaan

Begonnen door Wim van Dongen 23 Nov 2017.

Europese Commissie vraagt naar ervaringen met Europeana

Zoals jullie weten is het Archieven Portaal Europa de Europese archieven community "hofleverancier" voor…Doorgaan

Begonnen door Wim van Dongen 23 Nov 2017.

#AllezDemocracy #AllezArchives !

Afgezien van de vakantie periode is Europa voor velen nog steeds ver van het bed. Maar Europese samenwerkingsverbanden kunnen leiden tot moois, ook op het gebied van cultureel erfgoed. Zo zijn…Doorgaan

Begonnen door Wim van Dongen 21 Sept 2017.

Nieuw: APE API versie 5 en apeMETS aanpassing

De zomer is nog niet voorbij of we kunnen alweer een nieuwe Archieven Portaal Europa release bekend maken: Op woensdag 30 augustus 2017 hebben we een nieuwe versie van onze API service, versie…Doorgaan

Begonnen door Wim van Dongen 1 Sept 2017.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Archieven Portaal Europa om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Wim van Dongen op 2 September 2016 op 15.00

Leestip: in de onlangs gepubliceerde Bladwijzer 17 van Heemkunde Vlaanderen staat een goed verhaal over het Archieven Portaal Europa en deelname daaraan via de Archiefbank Vlaanderen.

Reactie van Wim van Dongen op 25 Maart 2016 op 9.17

De presentaties van de studienamiddag over deelname aan het Archieven Portaal Europa, georganiseerd door het Rijksarchief België, de VVBAD en de Archiefbank Vlaanderen in Brussel op 17 maart 2016, staan nu online op de website van de VVBAD.

Op het Facebook account van het Archieven Portaal Europa zijn ook wat foto's van dit zeer geslaagde evenement te vinden.

Reactie van Wim van Dongen op 2 Maart 2016 op 13.27

Op 17 maart 2016 organiseren het Rijksarchief België, de VVBAD en de Archiefbank Vlaanderen een studienamiddag rond het Archieven Portaal Europa, waarin deelname aan dit portaal centraal staat.

Meer informatie over deze studienamiddag, inclusief de agenda en een inschrijvingsformulier voor deelname, is beschikbaar op de websites van het Rijksarchief België en de VVBAD.

Deelname is gratis, na voorafgaande inschrijving.

Reactie van Wim van Dongen op 11 December 2014 op 10.28

Morgen, vrijdag 12 december 2014, zullen alle Archieven Portaal Europa servers een uurtje down zijn voor onderhoud en wel van 07:00 tot 08:00 uur 's morgens. Daartoe zal vanavond, na kantoortijd, al de Dashboard toegang tot alle server omgevingen worden gesloten, dit om er voor te zorgen dat bij het down brengen van de servers morgenochtend de wachtrij voor de verwerking van Dashboard acties leeg is. Uiteraard zal het Archieven Portaal Europa morgen na 08:00 uur weer zo snel mogelijk 'up' zijn. Mijn excuses voor eventueel ongemak.

Reactie van Wim van Dongen op 12 September 2014 op 16.04

Ik heb zojuist de toegangen van het Streekarchief Rijnlands Midden in het Archieven Portaal Europa opgehaald d.m.v. de automatische OAI-PMH harvesting, die vanaf nu zorg zal dragen voor het regelmatig 'verversen' van deze content. Dit is de 50ste Nederlandse Archieven Portaal Europa deelnemer!

Reactie van Wim van Dongen op 30 April 2014 op 23.10

Naast het recent gelanceerde publicatie platform voor wetenschappelijke artikelen rond het toegankelijk maken van archiefmateriaal, dat al acht artikelen bevat, is op de website van het APEx project inmiddels ook een "tutorials"-pagina geopend en daar zijn nu vier instructieve videos beschikbaar die laten zien: hoe je het Archieven Portaal Europa kunt doorzoeken, hoe je als archiefinstelling content in het Archieven Portaal Europa kunt publiceren via een Dashboard account, hoe je in het Dashboard een archievenoverzicht (een “holdings guide”) kunt aanmaken en hoe je het harvesten en publiceren van content in het Dashboard volledig kunt automatiseren.

Reactie van Wim van Dongen op 19 Februari 2014 op 16.37

Vanaf vandaag bevat de website van het APEx project een bescheiden publicatie platform voor wetenschappelijke artikelen rond het toegankelijk maken van archiefmateriaal. Er zit al een serie artikelen in de pijplijn, maar bijdragen (en bijdragen aan de discussie over de artikelen) zijn van harte welkom.
De reeks is gestart met een bijdrage van Kerstin Arnold (Bundesarchiv/Berlijn), technisch coördinator van het APEx project, over de consequenties van EAD3, de nieuwe versie van EAD, waarvan de gamma release inmiddels beschikbaar is.

Reactie van Wim van Dongen op 29 November 2013 op 15.16

Direct na de deelname aan de eerste jaarlijkse ICA conferentie hield het APEx team zelf twee internationale evenementen: een EURBICA-APEx conferentie inclusief workshop in het Rijksarchief in Brussel, waarvan de presentaties hier te vinden zijn, en een Country Manager vergadering (ook inclusief workshop) in het Archivo Histórico Nacional in Madrid. Van dit laatste evenement staan wat foto's op het Archieven Portaal Europa Facebook account.

Reactie van Wim van Dongen op 29 November 2013 op 15.07

Afgelopen weekend heeft het APEx team acte de présence gegeven tijdens de eerste jaarlijkse ICA conferentie in Brussel. De mooie Prezi presentatie die daar werd getoond is hier te vinden.

Reactie van Wim van Dongen op 22 Oktober 2013 op 12.22

Op 17 oktober was ik op uitnodiging van het Erfgoedhuis Zuid-Holland te gast in het Gemeentearchief Schiedam, om – samen met Erik Visscher – vertegenwoordigers van Zuid-Hollandse archiefinstellingen alles te vertellen over deelname aan het Archieven Portaal Europa

Op de website van het Erfgoedhuis Zuid-Holland staat inmiddels een verslag van deze geslaagde middag, inclusief links naar de presentaties.

Volledigheidshalve zijn die links hier overgenomen:

 

Leden (24)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden