Inmiddels zijn we bij het Regionaal Archief Alkmaar al weer enige tijd bezig op Instagram: https://www.instagram.com/archief_alkmaar/ Ons doel is door onze aanwezigheid op dit medium een nieuwe (jongere) groep mensen te bereiken en die kennis te laten maken met de historie van de regio. Ook proberen we onze naamsbekendheid onder die groep te vergroten.

We plaatsen vooral foto's (meestal zonder speciaal Instragram filter) van bijzondere plekken in onze regio. Als er een actualiteit is (bijv. Sinterklaas) gebruiken we ook oude foto's. De foto's van nu maken we zelf als we (toevallig) ergens zijn en ons oog valt op iets opvallends. We plaatsen ongeveer 1 tot 2 keer per week iets rond het einde van de dag en gebruiken daarbij passende hashtags in het Nederland en soms Engels. Natuurlijk lekker we op auteursrechten m.b.t. de oude foto's.

Inmiddels hebben we 93 volgers met een gemiddelde van 10 likes per fotoplaatsing. In het begin kwamen likes veel van zogenaamde spam accounts (schaars gelede dames en accounts die 10.000 likes/volgers beloven). Dat is inmiddels een stuk minder, maar bij gebruik van bepaalde populaire (Engelse) hashtags duiken de 'spammers' wel weer op. De hashtages met een plaatsnaam lijken het beste te scoren. Extra verkeer naar onze normale website leverde Instragram nog niet op. Het plaatsen van de foto's doet één persoon via zijn mobiele telefoon. Statistieken worden uitgelezen via de online social media tool Sprout Social.

Ook in 2016 blijven we met Instragram doorgaan omdat duidelijk is dat we met een kleine hoeveelheid moeite makkelijk een groeiende groep mensen bereiken. Ook laat je als archief zien dat je moderne organisatie bent die passende/nieuwe middelen inzet om kennis te delen en aan zijn organisatiedoelstellingen te voldoen.

Wat zijn jullie ervaringen met Instagram? Voorzichtig mee begonnen? Al mee gestopt? Flauwekul! Hoe is jullie interne aanpak? Is er begrip voor binnen de organisatie?

Groeten

Mark Alphenaar

Regionaal Archief Alkmaar

Weergaven: 109

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden