Informatie

ISAD(G)

Alle vragen en discussies over het gebruik van ISAD(G) en de "conversie" van klassieke inventarissen hiernaar. Wie is hier mee bezig en denkt hier over na? Relaties leggen met EAD en ISAAR of andere standaarden kan ook uiteraard.

Leden: 50
Meest recente activiteit: 19 Jan 2017

Wat is ISAD(G)? een korte samenvatting

ISAD(G) eerst kort samengevat, op basis van de Nederlandse vertaling (mogelijk dat dat al tot discussie leidt).

Er zijn 26 beschrijvingselementen die zijn ondergebracht in 7 velden(-rubrieken):

1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en Structuur
4. Voorwaarden voor raadpleging en gebruik
5. Verwante materialen
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingscontrole

Deze 26 elementen zijn te gebruiken voor elk beschrijvingsniveau (met de juiste informatie op het relevante niveau). Als hiërarchische niveaus, van algemeen naar bijzonder, worden onderscheiden:
1. Archief
2. Deelarchief
3. Reeks
4. Deelreeks
5. Bestanddeel
6. Stuk

Binnen één archief kunnen meerdere deel-deel-deel-archieven voorkomen en meerdere deel-deel-deelreeksen.

Forum

Inleidingen klassieke toegangen naar ISAAR en ISAD en vertaling naar RDF 1 antwoord 

De module Archieven en Inventarissen in Atlantis 5 is opgezet volgens ISAD en ISAAR. Veel van de informatie in de velden uit deze standaarden staat nu in de inleidingen van de toegangen. Om in te…Doorgaan

Tags: web, mediawiki, semantisch, RDF, ISAD(G)

Begonnen door Ernest Verhees. Laatste reactie van Ernest Verhees 31 Jul 2013.

Noah archiefsysteem 3 antwoorden 

Beste ISAD(G) groep,Ik ben zelfstandig software-ontwikkelaar sinds 1996. In 2005 heb ik ongeveer 1000 toegangen voor het Nationaal Archief in Den Haag naar EAD geconverteerd.In die tijd ben ik…Doorgaan

Begonnen door Daniel Boland. Laatste reactie van Christian van der Ven 30 Jun 2012.

Wie gebruikt ISAD(G)? 7 antwoorden 

Naar aanleiding van de opmerking dat in Nederland geen instelling…Doorgaan

Tags: standaard, isad(G)

Begonnen door Ernest Verhees. Laatste reactie van Henny van Schie 25 Jan 2011.

Verplichte beschrijvingselementen per niveau?

Bij de vraag of en hoe we ISAD(G) gaan gebruiken en klassieke inventarissen hier naar converteren (voor zover mogelijk) spelen enkele praktische en fundamentele vragen. In het ISAD-document staat…Doorgaan

Tags: beschrijvingselementen, isad(G)

Begonnen door Ernest Verhees 29 Nov 2010.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van ISAD(G) om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Joost van Koutrik op 8 Mei 2012 op 19.06

De vertalingsgroep bestaat op dit moment uit Erika Hokke, Petra Links, Tom Cobbaert, Aike van der Ploeg en mijzelf. Op de KVAN-dagen is een bespreking gepland om de hoofdstukken / taken nader te verdelen, zodat we vanaf de zomer vaart kunnen maken. Voorbeelden van functies/handelingen/processen en bewaarplaatsen zijn van harte welkom, literatuursuggesties uiteraard ook!

Reactie van Joost van Koutrik op 21 April 2012 op 15.23

Hallo Marieke, dat is een werkgroep van vakgenoten in Nederland en Vlaanderen, ik zal vragen of ik mag melden wie dat zijn.

Reactie van Marieke de Haan op 21 April 2012 op 14.07

@David Hoe gaat het met je onderzoek? Ik ben benieuwd (en de leden van deze groep vast en zeker ook) naar de uitkomsten van jouw onderzoek naar nut van ISAD(G)G en archiefbeschrijvingssoftware (proMEAD of ICA-AtoM) bij de uitvoering van archiefbewerkingstrajecten. Heb je al resultaten? Waar publiceer je die?  

Reactie van Marieke de Haan op 21 April 2012 op 14.00

@Joost Welke werkgroep is dat? Van de ICA zelf? Of een werkgroep in vakgenoten in NL / Vlaanderen?

Reactie van Joost van Koutrik op 19 April 2012 op 20.45

Er is inderdaad een werkgroep bezig met de vertaling van ISDF en ISDIAH. Hoofdstukken 3 en 4 van ISDF zijn al vertaald, maar die moeten nog gereviewd worden. Ik verbind daar ook de scriptie voor archiefwetenschap aan. Vragen staat vrij natuurlijk!

Reactie van Marieke de Haan op 19 April 2012 op 17.12

@Edwin De vertaling is samen met alle andere vertalingen te downloaden op de website van de ICA: http://www.ica.org/10206/standards/standards-list.html. We zijn meen ik niet bezit met ISDF, maar wel met ISDIAH. Ik vraag even na wat de status daarvan is.

Reactie van Edwin Kruizinga op 19 April 2012 op 16.48

@Marieke: Ik ben juist bezig met een ISAD(G) en ICA standaarden integratie.

Ik ben dus heel benieuwd of.....

  1. deze vertaling een update van de bestaande vertalingen betreft?
  2. ik deze vertalingen ergens kan downloaden?
  3. jullie ook bezig zijn met de ISDF en ISDIAH standaarden?

 

Reactie van Marieke de Haan op 19 April 2012 op 15.28

@Ernest: Hier een (nieuw) lid. Ik heb me aangemeld om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen op dit gebied. De HvA|Archiefschool heeft samen met de VVBAD de standaarden isad(g) en isaar(cpf) vertaald. We zijn met studiedagen en (bedrijfs)cursussen ambassadeurs voor isad(g).

Ook hier, hoop ik!

Reactie van Ramses van Bragt op 9 November 2011 op 11.03

Beste mensen,

Ben erg blij met deze ISAD(G)-discussie omdat we bij het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, Den Haag) inmiddels Adlib Archief als archiefbeschrijvingssysteem in gebruik hebben genomen.

Adlib is, evenals Atlantis, Hennie schreef het al, opgebouwd op de ISAD(G)-norm.

We lopen wel tegen wat zaken aan (waar de N.B.'s te vermelden, hoe kun je rubrieken aanmaken, hoe de vertaalslag te maken met de niveau's in de ISAD(G)2004-vertaling met de geëigende termen zoals verzamelbeschrijving, stuk, rubriek etc.). Over het algemeen lijkt de norm goed te volgen, maar is de Nederlande vertaling op een aantal wezenlijk punten toch net te weinig specifiek. 

Wat ook erg kan helpen aan de implementatie van ISAD(G) is dat in 2008 de ISIL-code door KB/Nationaal Archief is vastgesteld; een belangrijk onderdeel van ISAD(G). (Inter)nationale uitwisseling van archiefbeschrijvingen is hier reuze mee geholpen, al beseft nog niet iedereen dat denk ik.

Was verbaasd dat nog weinig instellingen werken met ISAD(G); hopelijk komt daar verandering in. Het is wel een teken aan de spreekwoordelijk wand dat in het onvolprezen Handboek Archiefbeheer in de Praktijk vooralsnog geen enkel artikel over over ISAD(G) voorkomt... Moest maar eens verandering in komen, nietwaar?

Mvg Ramses van Bragt, archivaris RKD

Reactie van David Müldner op 8 November 2011 op 22.38
Ook ik heb mij enkele weken geleden aangemeld als lid van deze groep. Momenteel ben ik vooral geïnteresseerd vanwege mijn eindopdracht (PML) die ik voor de LRM schrijf. De vraag die ik daarin behandel is of en zo ja welke software (bij voorbeeld proMEAD of ICAAtoM) gebruikt zou kunnen worden bij het uitvoeren van archiefbewerkingstrajecten waarbij gebruik gemaakt wordt van ISAD(G)
 

Leden (50)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden