Ondernemingsraden archiefdiensten

Informatie

Ondernemingsraden archiefdiensten

Via deze groep kunnen leden van ondernemingsraden en medezeggenschapsraden van archiefdiensten elkaar op de hoogte houden van algemene zaken op het gebied van OR en MR, zoals wet- en regelgeving, cursussen, etc. Vooralsnog is dit een openbare groep waarin algemene informatie kan worden gedeeld.

Leden: 18
Meest recente activiteit: 24 Mei 2016

Forum

Archief van de OR/MR van de archiefdienst

Beste allemaal,Friso Veltkamp stelde op Archief 2.0 een vraag over archieven van Ondernemingsraden.…Doorgaan

Tags: Medezeggenschap, Ondernemingsraad, archief, MR, OR

Begonnen door Anneke van Waarden-Koets 23 Jun 2014.

OR-en van gefuseerde archiefdiensten en samenwerkingsverbanden erfgoedinstellingen

Waar krijgen ondernemingsraden van gefuseerde archiefdiensten of archiefdiensten die op enigerlei wijze zijn samengevoegd met andere (erfgoed)instellingen mee te maken? Hoe is de verdeling van de…Doorgaan

Tags: fusie, ondernemingsraad, MR, OR

Begonnen door Anneke van Waarden-Koets 20 Jun 2012.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Ondernemingsraden archiefdiensten om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 24 Mei 2013 op 14.10

Wij hebben met de ZA-OR ihkv teambuilding testen gedaan met de Belbin methode (teamrollen) en met die van Daniël Ofman (kernkwaliteiten). Beide testen waren erg nuttig en verschaften de nodige inzichten. Met het personeel vh ZA is nog nooit zo'n test gedaan.

Persoonlijk heb ik veel ervaring opgedaan met het enneagram, maar dat is misschien een beetje te uitgebreid? Op de site van Cariërretijger staat een overzicht van testen die je kunt doen en ook waarom je ze zou willen doen en wat je ermee wilt bereiken.

Naar aanleiding van jouw vraag las ik een artikel over de kleurenmethode van De Caluwé en Vermaak in combinatie met de Mentality-segmentatie van Motivaction. Ik denk dat veel van die testen hetzelfde beogen, alleen de methode verschilt hier en daar wat van elkaar, maar niet heel erg veel. Een goede cursusleider of coach die verstand heeft van en veel ervaring heeft met het afnemen van testen (om het even welke) en het interpreteren van de uitkomsten is wel belangrijk, denk ik.

Reactie van Marcel Leechburch Auwers op 24 Mei 2013 op 13.12

Helaas! Wij kennen de kleurentest van Motivaction niet.

Met vriendelijke groet,

Marcel

 

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 3 April 2013 op 12.12

Dag allemaal,

De OR van het Zeeuws Archief heeft vorige week een training op maat gehad. Aan de orde waren: updaten kennis, speerpunten bepalen, aan de hand van een ZA-praktijkvoorbeeld training in effectief en efficiënt vergaderen met elkaar en met de directeur, inclusief onderdeel teambuilding : maak gebruik van elkaars talenten.

Het was een zinvolle en leerzame training.

Het lijkt ons goed om een keer met de OR-en van archiefdiensten bij elkaar te komen om te praten over zaken waarmee we als OR te maken hebben/(kunnen) krijgen en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Dan denken we aan bezuinigingen, samenwerkingsverbanden met andere instellingen, personeelsstop en alles wat daarmee samenhangt, ook denkend aan ontslag - al dan niet gedwongen, etc. Kortom, er zijn een hoop raakvlakken en onderwerpen waarover we het met elkaar kunnen hebben als archief-OR-en.

We willen graag weten :

1. of er belangstelling voor/behoefte is aan een live bijeenkomst en

2. wie gastheer/-vrouw wil zijn (het ZA wil uiteraard graag gastlocatie zijn, maar misschien is dat teveel een uithoek en is het handiger om ergens in het midden in het land bij elkaar te komen?)  en

3. welke onderwerpen jullie belangrijk vinden om te bespreken.

We zijn benieuwd naar jullie reacties!

Hartelijke groet, Leo, José, Anneke

Reactie van José op 21 November 2012 op 19.20

Hallo,

Mijn naam is José de Bree en ben sinds kort lid van de ondernemingsraad van het Zeeuws Archief. Ik heb nog geen ervaring in OR taken, meld me daarom ook graag aan voor deze groep, zo hoop ik op de hoogte te blijven van wat er zoal speelt andere ondernemingsraden, alle informatie is leerzaam. Wel heb ik de cursus WOR (Wet op de Ondernemingsraad) gevolgd, dit was voor mij zeer nuttig, ik weet nu wat adviesrecht en instemmingsrecht is. 

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 20 November 2012 op 16.33

In de OR van het Zeeuws Archief heeft een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Sylvia heeft haar werkzaamheden als lid beëindigd en zij is opgevolgd door José. José is lid van Archief 2.0 en zal zich aanmelden bij onze OR-groep op Archief 2.0 en ze heeft inmiddels ook al een cursus voor beginnende OR-leden gevolgd. We kunnen dus op volle sterkte weer vooruit!

Reactie van Marcel Leechburch Auwers op 29 Juni 2012 op 8.55

@Sander, het lijkt me ook nuttig om in het najaar bijeen te komen. Er is voldoende stof om uit te wisselen/ bespreken etc.

@Ronald, het is inderdaad niet eenvoudig om bijtijds zicht te hebben op de consequenties voor de organisatie bij opgelegde bezuinigingen. Het RHC moet in ieder geval zijn wettelijke taken kunnen uitvoeren. De OR wordt wel tijdig en goed op de hoogte gehouden? En natuurlijk moet je zelf ook aangeven waar je voor staat. Hier vielen de bezuinigen uiteindelijk mee, 5 %.

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 28 Juni 2012 op 23.13

@Sander, najaar 2012 of winter 2012/13 is prima voor een live bijeenkomst indien gewenst. En alvast dank voor je aanbod om die in Dordrecht te houden. Wat mij betreft een uitstekende locatie! En uiteraard is discussiëren en ervaringen delen op Archief 2.0 een hele goede aanzet voor een uiteindelijke IRL-bijeenkomst als meer leden daarvoor voelen!

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 28 Juni 2012 op 17.47

@Ronald, ervaringen delen is absoluut zinvol, ik merk dat daar behoefte aan is.

@Allen Misschien een idee om een keer met OR-leden live bij elkaar te komen, ergens in het midden van het land in een plaats die goed per spoor en ander openbaar vervoer bereikbaar is. Wat denken jullie daarvan? Of eerst misschien nog even afwachten tot de groep wat groter is?

Reactie van Ronald Goossens op 28 Juni 2012 op 16.39

De OR van het RHC-Eindhoven bstaat uit 3 leden; daarnaast zijn we vertegenwoordigd in de Centrale OR van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Hierin zitten ook de Milieudienst en de Dienst RE (beleidsdienst). Wij worden geconfronteerd met bezuinigingen (wie niet), een herbezinning op onze collecties (wat wel en wat niet opnemen of behouden), een andere exploitatie van ons (volgens de politiek te dure) gebouw met anderssoortige collecties (museaal) en inkrimping van het personeel (via natuurlijke afvloeiing/pensionering?). Onze ervaring is dat het bijzonder lastig is als OR de vinger aan de pols te houden en te zorgen dat je niet achter de feiten aan loopt. Ervaringen delen met "lotgenoten" lijkt mij dus zeker zinvol.

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 22 Juni 2012 op 14.27

@Sander, ik denk dat we zeker van elkaars ervaringen kunnen leren! Er zijn veel archiefdiensten die fuseren met andere archieven of (erfgoed)instellingen. Om ervaringen en tips te delen over de OR en fusies heb ik een discussie aangemaakt.

 

Leden (17)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden