Het is inmiddels twee jaar geleden dat wij begonnen zijn met het beschikbaar stellen van delen van onze collectie als open data. Als we nu terugkijken naar wat het vrijgeven van o.a. duizenden afbeeldingen en genealogische gegevens tot nu toe heeft opgeleverd, dan kunnen we zeggen: veel, maar ook weinig.

Wij weten wel dat de pagina over open data op onze website de afgelopen twee jaar 1200x bekeken is en de speciaal in het leven geroepen website HistoryLab 35.000 bezoekers trok. Informatie over onze open datasets staat ook op data.overheid.nl en opencultuurdata.nl. Van deze laatste twee is het helaas niet mogelijk te zien hoe vaak onze data bekeken of gebruikt is. Wat we ook weten is dat onze genealogische data wordt gebruikt door openarch.nl  en wiewaswie.nl. Via statistieken blijkt dat op openarch.nl onze aktes 160.000 keer bekeken zijn sinds mei 2015. Weergaven op wiewaswie.nl zijn 1,2 miljoen. Tegelijkertijd werden aktes op archiefalkmaar.nl minder bekeken. Onze archiefinventarissen zijn te vinden op archivesportaleurope.net. De afgelopen twee jaar zijn daar 2066 paginaweergaven geweest.

Op Flickr Commons staan inmiddels 2253 afbeeldingen, deze zijn 1,7 miljoen keer bekeken. 178 afbeeldingen op Wikimedia Commons kregen 163.304 weergaves. Ter vergelijking, onze eigen online beeldbank (ca. 70.000 beelden) kreeg 1 miljoen paginaweergaves. In 2015 kozen wij voor een deel van onze publiek domein en CC0-afbeeldingen te plaatsen op Flickr Commons. Dit omdat het via onze eigen online beeldbank nog niet mogelijk was deze beelden aan te bieden op de manier dat wij wilden (gratis en zonder watermerk waar mogelijk). Flickr en Wikimedia geven helaas geen inzicht in het aantal downloads van de afbeeldingen. De verschillende plekken waar wij staan met informatie over onze data sets en de plekken waar daadwerkelijk afbeeldingen en data staat, leverde ook verkeer richting archiefalkmaar.nl op. O.a. via wiewaswie.nl kwamen 14205 bezoekers op onze eigen website, via openarch.nl 9240 bezoekers, via Flickr 291 bezoekers, via data.overheid.nl 64 bezoekers, via Wikimedia 57 bezoekers, via opencultuurdata.nl 53 bezoekers en via archivesportaleurope 1 bezoeker.

Van de daken schreeuwen
De afgelopen twee jaar informeerde wij mensen over onze open data via kanalen zoals Facebook, Twitter, Pinterest, archiefalkmaar.nl, historylab.nl, persberichten, krantenartikelen en een anigif-wedstrijd. We zijn zelfs lid geworden van een club met o.a. ondernemers met innovatieve en creatieve beroepen.

Zijn onze beeldcollecties dus zichtbaarder geworden? De inhoud van de collecties wel. Vooral omdat veel beelden nu zonder watermerk gedownload kunnen worden van o.a. onze nieuwe website en Flickr. Hierdoor zijn ze veel te zien zijn op social media (Facebook groepen). Een bronvermelding is echter niet verplicht en daarom profiteert het Archief in naamsbekendheid er zelf nauwelijks van (uitzonderingen daargelaten).

Geen hippe apps
Helaas hebben we moeten constateren dat na al deze aandacht en al onze inspanningen, geen gebruik van onze datasets bekend is (los van wiewaswie, openarch en archivesportaleurope). Geen apps of websites door hippe ‘start ups’, geen innovatief gebruik van afbeeldingen of data, geen onderzoekers die hebben laten weten (een deel) onze sets te hebben gebruikt en maar één ondernemer die heeft laten weten wat te hebben gedaan met een afbeeding. We kwamen overigens nog wel een ondernemer tegen uit Australië die onze publieke domein beelden online te koop aan bood als stock foto’s voor minimaal 15 dollar per stuk!

Wie wil open onze cultuurdata?
Zit men dus wel te wachten op onze open data? Ondernemers in ons werkgebied lijken er geen behoefte aan te hebben. Na gesprekken met meerdere van hen bleek dat weinig uit zichzelf onze data zullen gaan gebruiken als er niet (snel) geld mee te verdienen is. Men wacht graag op opdrachten waarin dit soort data gebruikt kan worden. Misschien is het ondernemerslandschap in het werkgebied van ons archief anders dan in bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht of Den Haag? In deze plaatsen zie je bijvoorbeeld tijdens hackathons jonge ondernemers en organisaties datasets gebruiken om allerlei apps of andere handige, educatieve of leuke toepassingen te maken. Misschien kan het ook gewoon nog zijn dat we nog niet bekend genoeg zijn bij onze lokale ondernemers.

Zit de gewone burger op onze open data te wachten? Niet om er wat actiefs mee te doen lijkt het. Plaatjes downloaden en delen via social media is niet zo’n probleem, maar werkelijk iets maken is nauwelijks voorgekomen. De website HistoryLab.nl was in het leven geroepen om op een laagdrempelige manier de ‘gewone’ man te informeren over de gratis beschikbare data. Ook werden tools en voorbeelden aangereikt ter inspiratie. Het enige wat iets zichtbaard opleverde, was een anigif-wedstrijd met een handjevol inzendingen. Liefhebbers van afbeeldingen zullen wel blij zijn met ons nieuwe beleid. Aangezien het nu veel makkelijker is om gratis aan goede afbeeldingen te komen, zien we nu veel meer van onze foto’s op social media verschijnen. Hiermee bereiken we wel onze doelstelling om een groot publiek kennis te laten maken van de geschiedenis van de regio.

Ligt het aan ons?
Doen wij het helemaal fout? Bieden we oninteressante data? Bereiken we te weinig of de verkeerde mensen?  Of zit men in onze regio helemaal niet te wachten op open cultuurdata? Na twee jaar experimenteren zijn we van mening dat we niet moeten stoppen. Alleen de verwachtingen zijn niet meer zoals twee jaar geleden, al waren we altijd al wat sceptisch over het gebruik van onze open data. Onze collectie en bereik zijn namelijk niet als die van het Rijksmuseum of het Nationaal Archief. Ook de demografie van onze regio zal van invloed zijn geweest de afgelopen jaren.

We blijven monitoren. We blijven datasets maken. We blijven inzetten op open data. We blijven het communiceren via alle mogelijke kanalen. We sluiten ons aan bij steeds meer platformen (Google Cultural Institute, Netwerk Oorlogsbronnen, Europeana). Niet omdat het moet, maar omdat we zien dat we op deze manier met niet heel veel inspanning het potentiële bereik van onze collecties gigantisch kunnen vergroten. We blijven echter wel nuchter en zien onze inspanningen niet als iets wat de wereld zal veranderen, ondernemers rijk zal maken of innovatie naar een hoger niveau zal tillen. Hopelijk hebben we het mis…..

En bij jullie?
Wij zijn erg benieuwd naar de ervaringen en cijfers van andere culturele instellingen op gebied van open cultuurdata. Schroom niet en deel het met iedereen.

 

 

  

 

Weergaven: 233

Berichten in deze discussie

Goed stuk, Mark. Dank je.

Exacte cijfers voor het BHIC heb ik niet bij de hand, maar onze ervaringen zijn wel vergelijkbaar hoor. Onze genealogische open data worden door de 'usual suspects' gebruikt, onze afbeeldingen gedownload etc. Maar nee, geen bijzonder innovatieve toepassingen of hippe apps. Natuurlijk worden onze data of delen daarvan incidenteel wel voor digital humanities-achtige zaken gebruikt, worden er oude foto's door particulieren ingekleurd of gebeurt er iets ander leuks, maar dat gebeurde vroeger ook al. Toen op verzoek en met medewerking (en medeweten), nu kan het ook langs de weg van open data. Wat dat betreft is het voor sommige gebruikers natuurlijk makkelijker geworden, bovendien beter gestandaardiseerd. Dat is winst. Ook dat ze er niet meer om hoeven vragen en afhankelijk zijn van onze toestemming/medewerking. Dat is ook winst.

Net als jullie zijn wij geen Rijksmuseum of Nationaal Archief (Tim de Haan van het NA heeft zéér goede ervaringen met open data - zie het volgende nummer van het Archievenblad - het NA is ook erg actief in het uitventen ervan) en ik heb vanaf het begin afgezien van heel pro-actief 'leuren' met onze data. Dus geen voortdurende deelname aan hackathons, geen app contests, geen speciale sites, geen bijzondere acties dus om onze data aan de man te brengen, behoudens de gebruikelijke promotie geen extra toeters en bellen. Keuzes...

Onze data en die van jullie - bepaalde deelcollecties uitgezonderd - zijn an sich als open data simpelweg niet interessant genoeg, niet zoals collecties van Rijksmuseum en NA. Onze data moet het, denk ik, hebben van opname in grotere databestanden. Naarmate er meer data beschikbaar komt (van meerdere archiefdiensten/instellingen, van meerdere/dezelfde soort collecties) en deze meer in onderlinge samenhang beschikbaargesteld zal worden of door gebruikers kan worden gekoppeld, vermoed ik dat ook open archiefdata steeds interessanter wordt en gebruikt zal worden. Misschien niet direct vanuit economisch perspectief (een innovatieve app maken waar je geld aan kunt verdienen), maar wel vanuit de hoek van historici/digital humanities. Wat dat betreft is Open Archieven nog steeds een mooi voorbeeld van hoe 'traditionele' gebruikers met op basis van open data ontwikkelde services langs alternatieve weg soms béter geholpen worden dan via onze eigen websites mogelijk is. Of op hele andere manieren, ik laat me graag verrassen en verbeteren.

Dat gezegd hebbende, denk ik dat de verwachtingen vanuit het archiefveld aan het begin van dit proces niet realistisch waren. De argumenten om in het algemeen data vrij te geven hebben we ter promotie redelijk linea recta overgenomen naar het archiefwezen. Dat heeft ons lekker gemaakt en geïnspireerd om eraan te beginnen, maar ik voorspel dat pas over een paar jaar écht hele spannende voorbeelden vrijkomen van projecten die zijn gerealiseerd met behulp van open archiefdata. Op het moment dat het volume groot genoeg wordt, archiefdiensten het bestaan ervan voldoende onder de aandacht hebben weten te brengen en gebruikers/ontwikkelaars ook de potentie ervan in hebben gezien... om ze te kunnen láten zien.

Tot die tijd schroeven we gewoon onze verwachtingen wat terug of stellen ze wat bij. En blijven we vooral doorgaan met het nóg meer vrijgeven van nóg meer data.

Hoi Christian,

Bedankt voor je reactie. Mee eens en heel herkenbaar!

Ik geloof ook nog steeds in een mooie toekomst voor (onze) open data. We zullen nog even geduld moeten hebben. Misschien in mijn volgende artikel "Het archief en 5 jaar open data" kan ik er meer over vertellen ;-)Christian van der Ven zei:

Goed stuk, Mark. Dank je.

Exacte cijfers voor het BHIC heb ik niet bij de hand, maar onze ervaringen zijn wel vergelijkbaar hoor. Onze genealogische open data worden door de 'usual suspects' gebruikt, onze afbeeldingen gedownload etc. Maar nee, geen bijzonder innovatieve toepassingen of hippe apps. Natuurlijk worden onze data of delen daarvan incidenteel wel voor digital humanities-achtige zaken gebruikt, worden er oude foto's door particulieren ingekleurd of gebeurt er iets ander leuks, maar dat gebeurde vroeger ook al. Toen op verzoek en met medewerking (en medeweten), nu kan het ook langs de weg van open data. Wat dat betreft is het voor sommige gebruikers natuurlijk makkelijker geworden, bovendien beter gestandaardiseerd. Dat is winst. Ook dat ze er niet meer om hoeven vragen en afhankelijk zijn van onze toestemming/medewerking. Dat is ook winst.

Net als jullie zijn wij geen Rijksmuseum of Nationaal Archief (Tim de Haan van het NA heeft zéér goede ervaringen met open data - zie het volgende nummer van het Archievenblad - het NA is ook erg actief in het uitventen ervan) en ik heb vanaf het begin afgezien van heel pro-actief 'leuren' met onze data. Dus geen voortdurende deelname aan hackathons, geen app contests, geen speciale sites, geen bijzondere acties dus om onze data aan de man te brengen, behoudens de gebruikelijke promotie geen extra toeters en bellen. Keuzes...

Onze data en die van jullie - bepaalde deelcollecties uitgezonderd - zijn an sich als open data simpelweg niet interessant genoeg, niet zoals collecties van Rijksmuseum en NA. Onze data moet het, denk ik, hebben van opname in grotere databestanden. Naarmate er meer data beschikbaar komt (van meerdere archiefdiensten/instellingen, van meerdere/dezelfde soort collecties) en deze meer in onderlinge samenhang beschikbaargesteld zal worden of door gebruikers kan worden gekoppeld, vermoed ik dat ook open archiefdata steeds interessanter wordt en gebruikt zal worden. Misschien niet direct vanuit economisch perspectief (een innovatieve app maken waar je geld aan kunt verdienen), maar wel vanuit de hoek van historici/digital humanities. Wat dat betreft is Open Archieven nog steeds een mooi voorbeeld van hoe 'traditionele' gebruikers met op basis van open data ontwikkelde services langs alternatieve weg soms béter geholpen worden dan via onze eigen websites mogelijk is. Of op hele andere manieren, ik laat me graag verrassen en verbeteren.

Dat gezegd hebbende, denk ik dat de verwachtingen vanuit het archiefveld aan het begin van dit proces niet realistisch waren. De argumenten om in het algemeen data vrij te geven hebben we ter promotie redelijk linea recta overgenomen naar het archiefwezen. Dat heeft ons lekker gemaakt en geïnspireerd om eraan te beginnen, maar ik voorspel dat pas over een paar jaar écht hele spannende voorbeelden vrijkomen van projecten die zijn gerealiseerd met behulp van open archiefdata. Op het moment dat het volume groot genoeg wordt, archiefdiensten het bestaan ervan voldoende onder de aandacht hebben weten te brengen en gebruikers/ontwikkelaars ook de potentie ervan in hebben gezien... om ze te kunnen láten zien.

Tot die tijd schroeven we gewoon onze verwachtingen wat terug of stellen ze wat bij. En blijven we vooral doorgaan met het nóg meer vrijgeven van nóg meer data.

Beste Mark,

Fijn dat je ons tracteert op de cijfers van het gebruik van jullie open data diensten. Het geeft ons inzicht. Vergelijkbare cijfers van andere archiefdiensten zouden de discussie nog verder kunnen verbeteren.

Het interessante aan je stuk is het uitgangspunt. Ik proef in je tekst de verwachting dat er een markt is voor de diensten die we bieden. Dat er vraag is naar onze producten weten we wel: we helpen bezoekers in de studiezaal en jij ziet bezoekers van de website. Of de vraag groot genoeg is om te kunnen spreken van een markt weet ik niet. We hebben onszelf de afgelopen dertig jaar wijsgemaakt dat de markt een allesoverheersend mechanisme is en dat we daarom vraag-gestuurd moeten werken.

Ik denk dat de les van de afgelopen jaren is dat de archiefdiensten inherent aanbodgedreven zijn. Wat niet wil zeggen dat we niet naar onze klanten hoeven te luisteren en niet hun vragen moeten beantwoorden. Maar het uitgangspunt is anders. We bewaren kilometers materiaal dat misschien al in geen eeuwen is bekeken. Toch piekeren we er niet over het weg te gooien. We bieden een dienst waarbij iemand het zou kunnen komen bekijken. In de studiezaal.

Open data is niet een extra nieuwe dienst die ingaat op een extra nieuwe vraag. Het is de manier waarop anno 2017 de dienstverlening van een archiefdienst vorm moet krijgen. Als iemand de data wil gebruiken, stellen we deze gebruiker daartoe in staat. Misschien gebeurt dat wel nooit. Maar het is onze taak het aan te bieden. Niet meer in de studiezaal, maar op de website.

Maar we hadden toch verwacht dat de creatieve industrie het nieuwe goud ging gebruiken? Nee, dat denk ik niet. Het werd verwacht door bestuurders en zij hebben het open data beleid financieel mogelijk gemaakt. Zij gebruiken deze "commerciele mogelijkheden" om het politiek te kunnen verkopen. Als we willen dat de creatieve industrie het materiaal echt gaat gebruiken, moeten we ze mijns inziens zelf daartoe opdracht geven. Zoals we kunstenaars soms opdracht geven om een kunstwerk te maken. Een bureau voor toerisme kan opdrachtgever zijn, of een hotel dat een "unieke beleving" wil aanbieden aan zijn gasten. Daar verwacht ik meer heil.

Echt geld verdienen aan erfgoed als "vrij werk"? Het lukt alleen Geert Mak of Nelleke Noordervliet. Met uitzondering van Jorwerd als het gaat over Amsterdam. De markt is te klein. Maar het heeft ons nooit weerhouden om het erfgoed te bewaren en te ontsluiten. Dus nu ook niet.

Groet,

Ivo.

Hoi Ivo,
Bedankt voor je reactie. Wij zijn het helemaal met je eens. Wij hadden twee jaar geleden niet echt de verwachting dat er markt was voor onze data (al hoopten we het stiekem wel ;-), maar wij zijn wel mee gaan doen aan open data omdat we o.a. achter de kijk op het verhaal staan zoals jij hierboven schetst. De verwachting dat er markt voor zou zijn kregen we veelal te horen in cursussen en online. Al die mooie apps, websites en andere gekke dingen die gemaakt werden met data van (grote) culturele instellingen. We hadden onze twijfels of dat ook met onze data zou gebeuren. Met onze terugblik hebben graag laten zien dat een kant van het verhaal misschien niet helemaal opgaat (in ons geval). De andere kant (zoals jij schetst) is natuurlijk wel gelukt. Het openstellen van onze data zodat het klaarstaat voor als ooit iemand het nodig heeft. Zoals eigenlijk ook op onze studiezaal. De markt is inderdaad klein, maar we ontsluiten gewoon verder!

Hier even een geluid van een ondernemer. Als professioneel genealoog ben ik zeer blij met het aanbieden van open data door archieven. Mijn klanten vinden het prachtig als ik naast mijn rapport met bronvermeldingen ook de scans van de geraadpleegde bronnen mee oplever. Wat is er leuker dan de handtekening te zien van je voorouder? De historische sensatie waar veel van onze klanten naar op zoek zijn, komt dankzij open data een stukje dichterbij. 

In het verleden waren er websites van archieven die ik volgens de gebruikersvoorwaarden niet mocht gebruiken, omdat de gegevens alleen voor eigen gebruik waren en commercieel gebruik werd uitgesloten. Of je mocht afbeeldingen wel downloaden, maar alleen met een ontsierend watermerk. Het online kunnen gebruiken van bronnen scheelt mij een hoop tijd en mijn klanten geld. 

In de statistieken zul je mensen zoals ik niet terugvinden. Per archief gaat het misschien om tientallen aktes per jaar. Open data van archieven is voor mij een grondstof voor de diensten die ik lever, geen kant-en-klaar product dat ik massaal verkoop. Ik verwacht dat dat voor de meeste toepassingen geldt.

Wisten jullie trouwens dat veel van de open data via Open Archieven ook weer door wordt geleverd aan de genealogie-giganten zoals Ancestry, FamilySearch en MyHeritage? Er wordt dus wel degelijk zwaar gebruik van gemaakt, ook commercieel.

Dankzij de beschikbaarstelling op deze platforms is de open data van Nederlandse archieven ook beschikbaar in stamboomsoftware zoals FamilyTreeMaker en RootsMagic. Op basis van gegevens in je stamboom gaan die voor je op zoek naar mogelijke aktes over je voorouders, en presenteren die dan in je stamboomprogramma als hints. Statistieken per archief kun je daar niet van zien, maar ik durf te wedden dat met name buitenlandse genealogen hier veel gebruik van maken.

Voor zover ik weet hebben Nederlandse stamboomprogramma's dergelijke hints nog niet, maar dat zal de komende jaren zeker komen.

Hoi Yvette,

Bedankt voor je reactie. Altijd leuk om ook eens van een ondernemer te horen die gebruik maakt van data van archieven.

Yvette Hoitink zei:

Hier even een geluid van een ondernemer. Als professioneel genealoog ben ik zeer blij met het aanbieden van open data door archieven. Mijn klanten vinden het prachtig als ik naast mijn rapport met bronvermeldingen ook de scans van de geraadpleegde bronnen mee oplever. Wat is er leuker dan de handtekening te zien van je voorouder? De historische sensatie waar veel van onze klanten naar op zoek zijn, komt dankzij open data een stukje dichterbij. 

In het verleden waren er websites van archieven die ik volgens de gebruikersvoorwaarden niet mocht gebruiken, omdat de gegevens alleen voor eigen gebruik waren en commercieel gebruik werd uitgesloten. Of je mocht afbeeldingen wel downloaden, maar alleen met een ontsierend watermerk. Het online kunnen gebruiken van bronnen scheelt mij een hoop tijd en mijn klanten geld. 

In de statistieken zul je mensen zoals ik niet terugvinden. Per archief gaat het misschien om tientallen aktes per jaar. Open data van archieven is voor mij een grondstof voor de diensten die ik lever, geen kant-en-klaar product dat ik massaal verkoop. Ik verwacht dat dat voor de meeste toepassingen geldt.

@Yvette: Voor zover ik weet promoot Bob Coret de open data van Nederlandse archiefinstellingen actief onder andere (ook buitenlandse en/of commerciële) partijen. Het tonen van hints op basis van (vermoedelijk) gerelateerde akten gebeurt binnen 'zijn' Open Archieven al op basis van 'onze' open data, binnen Aldfaer op basis van de database van MyHeritage, al weet ik niet of die ook al die open data bevat.

Hi Mark,

Mooi dat je hier wat inzicht geeft in het gebruik van jullie datasets. Ik proef wat teleurstelling in je relaas, maar ik ben blij dat je/jullie doorgaan op de ingeslagen weg. Ik mis nog wel een extra dimensie in je overzicht en wellicht kan dat wat van je teleurstelling wegnemen: hoe zit het met het gebruik in tijd? Uit de cijfers die ik je voor het gebruik van jullie datasets via het Archieven Portaal Europa heb aangeleverd blijkt een constante, weliswaar langzame, maar duidelijk stijgende belangstelling. Wellicht is dat ook het geval bij de andere platforms die jij noemt?

Overigens herken ik me wel een beetje in jouw teleurstelling: ik had ook hoge verwachtingen van het feit dat het Archieven Portaal Europa API services ging aanbieden, zeker toen we die – op verzoek van de Open Data community – ook nog eens uitbouwden met een mogelijkheid voor het downloaden van 'raw data' naast de 'voorgekookte' queries, maar ook voor onze API services is het wachten nog steeds op de 'killer apps' die er gebruik van gaan maken ;-).     

Hoi Wim,

Bedankt voor je reactie. De aandacht voor onze open beelden zie je voornamelijk nadat we er zelf weer actief aandacht aan hebben gegeven via social media of papieren media. Daartussen wordt informatie heel onregelmatig bekeken. De paginaweergaven van onze andere data op platformen als die van jullie, wiewaswie en openarch lijkt een lichte stijging te zien, maar tegenover staat een afname op onze eigen website.

Groeten

Mark

Wim van Dongen zei:

Hi Mark,

Mooi dat je hier wat inzicht geeft in het gebruik van jullie datasets. Ik proef wat teleurstelling in je relaas, maar ik ben blij dat je/jullie doorgaan op de ingeslagen weg. Ik mis nog wel een extra dimensie in je overzicht en wellicht kan dat wat van je teleurstelling wegnemen: hoe zit het met het gebruik in tijd? Uit de cijfers die ik je voor het gebruik van jullie datasets via het Archieven Portaal Europa heb aangeleverd blijkt een constante, weliswaar langzame, maar duidelijk stijgende belangstelling. Wellicht is dat ook het geval bij de andere platforms die jij noemt?

Overigens herken ik me wel een beetje in jouw teleurstelling: ik had ook hoge verwachtingen van het feit dat het Archieven Portaal Europa API services ging aanbieden, zeker toen we die – op verzoek van de Open Data community – ook nog eens uitbouwden met een mogelijkheid voor het downloaden van 'raw data' naast de 'voorgekookte' queries, maar ook voor onze API services is het wachten nog steeds op de 'killer apps' die er gebruik van gaan maken ;-).     

Hoi Mark,

mijn reactie heeft wat langer geduurd maar ik denk dat ik nog wel wat kan toevoegen aan deze discussie.

Archieven zijn niet voor de quick wins. Wij werken, hoe je het ook wendt of keert, voor de lange termijn. Dat geldt ook voor de open data die we aanbieden. Het is de aard van het beestje. Zelf heb ik nooit geloofd in de snelle successen van open data. Hippe apps en grazende millenials, allemaal leuke marketing praatjes, maar voor ons niet zo relevant. Dat hoeft ook niet.

 

Verwachtingenmanagement is belangrijk. Als je geld reserveert voor open data om daar snel mee te scoren en dat ook zo verkoopt aan de financier(s) dan krijg je problemen. Dat moet je ook niet doen. Open data is als de zon: die blijft branden en iedereen doet er op de een of andere manier zijn voordeel mee.

 

Op zaterdag 20 mei hadden we hier in Tilburg een middag over Innovatie in de Genealogie met Open Data als het motorblok. De NGV afdeling ’s-Hertogenbosch-Tilburg had die bijeenkomst georganiseerd. Zeventig  enthousiaste toehoorders luisterden naar bestaande en nieuwe mogelijkheden die open data bieden. (http://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/201...)

 

Bij die gelegenheid hield ik een praatje over onze keuze voor Open Data. Eigenlijk dient dat maar een doel (open data is een middel!!) en daar is niets hips aan: veel meer mensen de archiefbronnen laten gebruiken!

Het is een oud verhaal waar we ergens in 2007 mee zijn begonnen om dat te vertellen via Archief 2.0: bied je bronnen aan waar de mensen al komen. (location location location!) Verspil niet te veel geld en energie om de onderzoekers (of ze nou komen grazen of bepakt en bezakt zijn met spades en mijnlampen) naar jouw website te lokken: bied je data aan waar het er toe doet. Dat is misschien niet goed voor je eigen ego of dat van je archiefdienst, maar wel goed voor de onderzoekers en een veel efficiënter benutten van het geld dat je tot je beschikking hebt.

Doe dat dan vervolgens niet in de vorm van projecten die telkens weer een pijnlijke subsidiedood sterven, maar pak het systematisch en structureel aan in je eigen collectiebeheersysteem. Werk aan goede data die iedereen kan gebruiken en waar ook de specialisten in de vorm van open data weer verder mee kunnen. Op de lange termijn (ja, daar is ie weer) levert dat je alleen maar voordelen op: goede gestructureerde gestandaardiseerde data is voor altijd. Een project is maar voor even.

 

Tijdens de presentatie gaf ik een overzicht van de digitale platforms waar onze data ondertussen te zien is. Niet alles is meetbaar en dat is eigenlijk ook niet relevant. Als het beschikbaar stellen van open data je beleid is en je werkt er constant en structureel aan, dan is dat al rechtvaardiging genoeg. We vragen tenslotte ook niet hoeveel mensen er komen voor dat archief waar we een jaar lang een inventarisator op hebben gezet en nog een kapitaal aan materieel beheer op hebben losgelaten.

[Voor wie het niet kent: de heritagebrowser is een touchscreen die in een aantal bibliotheken in ons werkgebied staat en waar foto’s uit onze fotodatabase worden getoond. Er zijn er nu een stuk of vier die onze data bevatten.]

 

Ik vind het een heel bemoedigende lijst met portals waar een deel van de informatie die wij als archiefdienst beheren vindbaar is. Ik denk dat het vooral goed is dat initiateven zoals Thuis in Brabant en Netwerk Oorlogsbronnen, die heel specifieke doelgroepen willen bereiken, onze informatie kunnen en willen gebruiken. Dat is echt 100% winst: meer mensen in contact brengen met jouw informatie. Zij kennen hun doelgroep (als het goed is) en wij kunnen ons beperken tot waar we goed in (zouden moeten) zijn: goede, betrouwbare en open data leveren aan de wereld.

 

Als nabrander nog dit: in dit overzicht staan geen sites zoals “je bent een echte Tilburger (vul een andere plaatsnaam in) als…”en alle denkbare varianten die via Facebook vaak duizenden “vrienden” hebben en dankbaar van ons materiaal gebruik maken en er soms lustig (inhoudelijk) op los discussiëren. En zo zijn er vast nog veel meer voorbeelden te bedenken die niet direct in relatie staan tot open data, maar wel tot het (laten) delen van je informatie op een zo open en ongelimiteerde manier als mogelijk. Daar ligt de toekomst en daar moeten we als archiefdiensten onze kracht gaan leggen.

Hoi Luud,

Bedankt voor jouw toevoeging aan de discussie. Ik denk dat iedereen het over het algemeen gewoon met elkaar eens is over open data. Goed om dat te lezen. Dat belooft wat voor de toekomst. :-)

Groeten

Mark

Luud de Brouwer zei:

Hoi Mark,

mijn reactie heeft wat langer geduurd maar ik denk dat ik nog wel wat kan toevoegen aan deze discussie.

Archieven zijn niet voor de quick wins. Wij werken, hoe je het ook wendt of keert, voor de lange termijn. Dat geldt ook voor de open data die we aanbieden. Het is de aard van het beestje. Zelf heb ik nooit geloofd in de snelle successen van open data. Hippe apps en grazende millenials, allemaal leuke marketing praatjes, maar voor ons niet zo relevant. Dat hoeft ook niet.

 

Verwachtingenmanagement is belangrijk. Als je geld reserveert voor open data om daar snel mee te scoren en dat ook zo verkoopt aan de financier(s) dan krijg je problemen. Dat moet je ook niet doen. Open data is als de zon: die blijft branden en iedereen doet er op de een of andere manier zijn voordeel mee.

 

Op zaterdag 20 mei hadden we hier in Tilburg een middag over Innovatie in de Genealogie met Open Data als het motorblok. De NGV afdeling ’s-Hertogenbosch-Tilburg had die bijeenkomst georganiseerd. Zeventig  enthousiaste toehoorders luisterden naar bestaande en nieuwe mogelijkheden die open data bieden. (http://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/201...)

 

Bij die gelegenheid hield ik een praatje over onze keuze voor Open Data. Eigenlijk dient dat maar een doel (open data is een middel!!) en daar is niets hips aan: veel meer mensen de archiefbronnen laten gebruiken!

Het is een oud verhaal waar we ergens in 2007 mee zijn begonnen om dat te vertellen via Archief 2.0: bied je bronnen aan waar de mensen al komen. (location location location!) Verspil niet te veel geld en energie om de onderzoekers (of ze nou komen grazen of bepakt en bezakt zijn met spades en mijnlampen) naar jouw website te lokken: bied je data aan waar het er toe doet. Dat is misschien niet goed voor je eigen ego of dat van je archiefdienst, maar wel goed voor de onderzoekers en een veel efficiënter benutten van het geld dat je tot je beschikking hebt.

Doe dat dan vervolgens niet in de vorm van projecten die telkens weer een pijnlijke subsidiedood sterven, maar pak het systematisch en structureel aan in je eigen collectiebeheersysteem. Werk aan goede data die iedereen kan gebruiken en waar ook de specialisten in de vorm van open data weer verder mee kunnen. Op de lange termijn (ja, daar is ie weer) levert dat je alleen maar voordelen op: goede gestructureerde gestandaardiseerde data is voor altijd. Een project is maar voor even.

 

Tijdens de presentatie gaf ik een overzicht van de digitale platforms waar onze data ondertussen te zien is. Niet alles is meetbaar en dat is eigenlijk ook niet relevant. Als het beschikbaar stellen van open data je beleid is en je werkt er constant en structureel aan, dan is dat al rechtvaardiging genoeg. We vragen tenslotte ook niet hoeveel mensen er komen voor dat archief waar we een jaar lang een inventarisator op hebben gezet en nog een kapitaal aan materieel beheer op hebben losgelaten.

[Voor wie het niet kent: de heritagebrowser is een touchscreen die in een aantal bibliotheken in ons werkgebied staat en waar foto’s uit onze fotodatabase worden getoond. Er zijn er nu een stuk of vier die onze data bevatten.]

 

Ik vind het een heel bemoedigende lijst met portals waar een deel van de informatie die wij als archiefdienst beheren vindbaar is. Ik denk dat het vooral goed is dat initiateven zoals Thuis in Brabant en Netwerk Oorlogsbronnen, die heel specifieke doelgroepen willen bereiken, onze informatie kunnen en willen gebruiken. Dat is echt 100% winst: meer mensen in contact brengen met jouw informatie. Zij kennen hun doelgroep (als het goed is) en wij kunnen ons beperken tot waar we goed in (zouden moeten) zijn: goede, betrouwbare en open data leveren aan de wereld.

 

Als nabrander nog dit: in dit overzicht staan geen sites zoals “je bent een echte Tilburger (vul een andere plaatsnaam in) als…”en alle denkbare varianten die via Facebook vaak duizenden “vrienden” hebben en dankbaar van ons materiaal gebruik maken en er soms lustig (inhoudelijk) op los discussiëren. En zo zijn er vast nog veel meer voorbeelden te bedenken die niet direct in relatie staan tot open data, maar wel tot het (laten) delen van je informatie op een zo open en ongelimiteerde manier als mogelijk. Daar ligt de toekomst en daar moeten we als archiefdiensten onze kracht gaan leggen.

RSS

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden