Informatie

Web 3.0: Semantisch Web

Om alle interessante vragen en discussiepunten van de speel-en-deelsessie van 6 september 2010 een vervolg te geven is deze groep in het leven geroepen. Deelname is uiteraard niet beperkt tot degenen die de sessie hebben bijgewoond!

Leden: 89
Meest recente activiteit: 20 Apr 2017

Het is door Ivo even aangestipt in zijn presentatie. Semantiseren kan ook zijn keerzijde hebben, zeker waar het om het koppelen van gegevens gaat. Bijgaand filmpje is daar een (vrij hilarische) uitwerking van, hoewel door de makers serieus bedoeld natuurlijk.

Forum

Kan Google werk overnemen van archivarissen ? 5 antwoorden 

Wim van den Hoonaard merkt op naar aanleiding van nieuws over en van Google: @Joost Geraets e.a.Dus ik begrijp dat we…Doorgaan

Tags: ontsluiten, open data, linked open data, semantiseren, semantisch web

Begonnen door Joost Geraets. Laatste reactie van Joost Geraets 6 Apr 2012.

Verslag Dutch Culture Linked Open Data Event 2011 #dcl11 2 antwoorden 

Op vrijdag 12 mei werd in Haarlem het Dutch Culture Linked Open Data Event 2011 georganiseerd. Zo'n zestig aanwezigen, onder wie…Doorgaan

Tags: #dcl11, semantischweb, openlinkeddata

Begonnen door Christian van der Ven. Laatste reactie van Christian van der Ven 18 Mei 2011.

Is het plan van aanpak semantisch web bruikbaar voor erfgoedinstellingen? 1 antwoord 

Ik ben zeer benieuwd naar de bruikbaarheid van het stappenplan voor jullie instelling. Het is juist de bedoeling dat het plan zich ontwikkeld. Opmerkingen en vragen zijn dus van harte welkom.

Tags: web, semantisch

Begonnen door Tamara van Zwol. Laatste reactie van Jos Quaedvlieg 8 Mrt 2011.

Geschiedenisvanzuidholland.nl & Semantisch Web 4 antwoorden 

Inmiddels heb ik kans gezien om door de scriptie van Frans te lezen:…Doorgaan

Begonnen door Christian van der Ven. Laatste reactie van Christian van der Ven 26 Jan 2011.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Web 3.0: Semantisch Web om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Joost Geraets op 24 Juni 2013 op 9.57
Reactie van Joost Geraets op 3 Februari 2013 op 14.49
Reactie van Ernest Verhees op 8 November 2012 op 14.10

Tijdens de speel- en deelsessie in Nijmegen hebben we het over ISAAR, EAC en het semantisch web gehad. Ik blijf daar afentoe mee bezig en kwam nu deze interessante pagina over eac in rdf tegen. Ben benieuwd of dit ergens al gebruikt wordt.

Reactie van Joost Geraets op 31 Augustus 2012 op 12.31
Reactie van Joost Geraets op 12 Mei 2012 op 11.40
Reactie van Joost Geraets op 11 Mei 2012 op 4.01
Reactie van Wim van den Hoonaard op 18 April 2012 op 8.01

@JoostGeraets Bedankt Joost voor de interessante reakties en aanvullingen. Een 'glossarium' ken ik wel. Ik ben nl. ook bibliothecaris geweest. Ik had weleens voorgesteld om glossariums/glossaria op Archief2.0 te plaatsen. Maar dat ging te ver. Misschien iets voor 'delicious' o.i.d.

Terminologie en jargon en afkortingenlijsten zijn (ook volgens mij) inderdaad ook termen of hulpmiddelen voor het leggen van semantische relaties.

Reactie van Joost Geraets op 17 April 2012 op 16.22

Wim, in aanvulling op mijn eerdere reactie : Een verklarende woordenlijst wordt ook wel een glossarium genoemd (zie ontdek ik net) > Wikipedia > categorie : Glossarium (een voorbeeld : VOC glossarium en meer... > Lijst van glossaria).

Terminologie en jargon zijn in dit kader ook relevante woorden.

Tenslotte nog een aanvullende link : afkortingen (> Lijst van afkortingen).

Als dergelijke taal(kundige) informatie wordt gesemantiseerd dan komen we een eind in de richting. Taal blijft echter een dynamisch 'iets' en dus zal er altijd werk blijven voor mensen die betekenis geven... Slimme software kan wel gaan signaleren, helpen, denk ik. Bijvoorbeeld door tweets, chat- en sms-berichten te vergelijken en veelgebruikte woorden en / of ogenschijnlijke 'vreemde' of nog onbekende samenstellingen van letters en symbolen er uit te halen en door mensen te laten 'vertalen', duiden. Zo ontstaan bijvoorbeeld boekjes als : Sms en zo... en de bijbehorende website : sms-taal.nl.

Reactie van Joost Geraets op 17 April 2012 op 14.34

Bedankt voor de goede vraag en site- / lees-tip Wim ! Voor mijn gevoel blijven 'lijsten' met synoniemen, hyperoniemen,  hyponiemen, antoniemen, acroniemen SMS-taal, leet'speak' en afkortingen, verklarende woordenlijsten (een voorbeeld, meer...) al dan niet samengebracht in bijvoorbeeld thesauri (thesaurus), van groot belang !

 

Gerelateerd:
- Wikipedia > categorie : Semantiek;
- ZoekProf : "... veel gebruikte termen [...] zoekmachines en internet..."

 

De directe link naar dat artikel is: Creatief met taal of het nieuwe Korterlands. Zoeken op semantiek of semantisch daar levert mooie artikelen op zoals : De computer begrijpt je in Web3.0.

Reactie van Wim van den Hoonaard op 17 April 2012 op 13.36

Semantic Search Technology: en hoe vind je teksten terug die geschreven zijn met 'nieuwe media' in het zgn. 'Korterlands'? (zie bijv. Hans Bennis, hoogleraar Taalvariatie aan de UvA en directeur van het Meertens Instituut) in artikel op www.kennislink.nl (Creatief met taal of het nieuwe Korterlands). Suc6 !

 

Leden (88)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden