Jeroen van Luin
  • Man
  • Nederland
Delen op Facebook
Delen

De vrienden van Jeroen van Luin

  • Lineke van den Bout

Groepen van Jeroen van Luin

Discussies van Jeroen van Luin

Scope van "Archiefbescheiden" in Archiefwet
5 antwoorden 

In discussies die ik de laatste tijd volg over het verouderd zijn van de term en definitie van "Archiefbescheiden" en de noodzaak om die in een volgende versie van de Archiefwet te moderniseren, valt…Doorgaan

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Christian van der Ven 23 Jun 2017.

Verslag studiereis NA naar San Francisco en Palo Alto
2 antwoorden 

Van 27 tot en met 31 maart 2017 is een vertegenwoordiging van het Nationaal Archief op studiereis geweest naar de San Francisco-regio in Californië.De aanleiding van het bezoek was de…Doorgaan

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Marieke de Haan 3 Mei 2017.

e-Depot-bestanden ontsluiten via een website
9 antwoorden 

Voor wie nog niet afgeschrikt is door het technische verhaal over website-archivering heb ik hier nog een verslag: hoe we bij het Nationaal Archief onze archiefstukken in het e-Depot ontsluiten voor…Doorgaan

Tags: e-depot

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Wim van Dongen 2 Jun 2016.

Verslag ervaringen met website-archivering
4 antwoorden 

Naar aanleiding van een vraag op de website van Breed ben ik vorige week eens aan de slag gegaan met het opschrijven van de ervaringen met de pogingen tot website-archivering die ik de laatste paar…Doorgaan

Tags: archivering, website

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Jeroen van Luin 25 Mei 2016.

Ontvangen cadeaus

Cadeau

Jeroen van Luin heeft nog geen cadeaus ontvangen

Een cadeau geven

 

De pagina van Jeroen van Luin

Recente activiteit

Jeroen van Luin heeft geblogd

Onderzoek in digitale archieven

Vandaag mocht ik een gastcollege geven aan bachelor-studenten van de Universiteit Leiden over het onderzoek doen in het digitale tijdperk. Hoe begin je met onderzoek in gedigitaliseerde archieven, hoe werkt het (nu) met born digital archieven, en wat zit er in de nabije toekomst aan te komen.Voor zie geïnteresseerd is, hier de presentatie die ik daarbij gebruikt heb. En bedenk wel, ik had maar 'n uur!…See More
27 Okt 2017
Jeroen van Luin heeft gereageerd op de discussie 'Thermische fotokopieën/faxberichten vervangen?'
"@ingmar: bij decentrale overheden blijft de archiefvormer toch zorgdrager? Moet die dan niet beslissen over vervanging op basis van artikel 7 Aw? Of is het voldoende dat de archiefinstelling het beheer uitoefent?"
30 Jun 2017
Jeroen van Luin heeft gereageerd op de discussie 'Thermische fotokopieën/faxberichten vervangen?'
"Klopt, die zijn onderhevig aan autonoom verval. En daar is dit artikel juist voor bedoeld, lijkt me. Maar op de vraag of je het oorspronkelijke document ook moet bewaren moet ik je het antwoord schuldig blijven. Met digitale dragers bewaren we ze…"
30 Jun 2017
Jeroen van Luin heeft gereageerd op de discussie 'Thermische fotokopieën/faxberichten vervangen?'
"Kun je niet iets met Artikel 14 van de Archiefregeling? Artikel 14. Tijdige overzetting op nieuwe dragers Archiefbescheiden worden overgezet op nieuwe dragers, zodra het gevaar dreigt dat de informatie verloren gaat dan wel onleesbaar of niet…"
30 Jun 2017
Christian van der Ven heeft gereageerd op de discussie 'Scope van "Archiefbescheiden" in Archiefwet'
"Ha Jeroen, zoals al gezegd, lijkt mij persoonlijk herziening niet nodig. Maar... ...door jarenlange toepassing van de terminologie op papieren archief kan ik me wel voorstellen dat in ieders brein de huidige definitie/taal geassocieerd wordt met…"
23 Jun 2017
Jeroen van Luin heeft gereageerd op de discussie 'Scope van "Archiefbescheiden" in Archiefwet'
"Dank voor de antwoorden! Ook op BREED heb ik deze discussie uitgezet, en zowel hier als bij BREED klinkt de oproep om de terminologie aan te passen, omdat met bescheiden niet vindt passen bij de moderne vormen van informatie, en het gebruik van…"
23 Jun 2017
Anje van der Lek heeft gereageerd op de discussie 'Scope van "Archiefbescheiden" in Archiefwet'
"Hallo Jeroen, M.i. wordt geen enkele vorm van digitale informatie gedekt door het woord "bescheiden". Dit woord wordt geassocieerd met de drager.  "Bescheiden" die horen "te berusten" zijn tastbare dingen waarop…"
22 Jun 2017
Christian van der Ven heeft gereageerd op de discussie 'Scope van "Archiefbescheiden" in Archiefwet'
"Goede vraag, ik heb het zelf nog niet aan de hand gehad. De huidige definitie is dusdanig breed dat we daar wellicht nog wel een tijdje mee door kunnen... tot het taalgebruik dusdanig is verouderd dat alleen dáárom al de definitie…"
20 Jun 2017
Jeroen van Luin is een discussie begonnen

Scope van "Archiefbescheiden" in Archiefwet

In discussies die ik de laatste tijd volg over het verouderd zijn van de term en definitie van "Archiefbescheiden" en de noodzaak om die in een volgende versie van de Archiefwet te moderniseren, valt het me op dat het bezwaar tegen de huidige term vaak gaat over het verouderd zijn van de bewoording. "Bescheiden" "naar hun aard" "behoren te berusten", etc wordt dan als archaïsch woordgebruik bestempeld.Maar alhoewel verouderd taalgebruik een prima reden is om het begrip te moderniseren, vraag ik…See More
14 Jun 2017
Marieke de Haan heeft gereageerd op de discussie 'Verslag studiereis NA naar San Francisco en Palo Alto'
"Wat een fantastische reis vanuit het Nationaal Archief en uitgebreid en leesbaar verslag, Jeroen! Stanford, IBM, Personal Digital Archiving en een woonboot. Over linkrot en linkroest, zie Herbert van der Sompel, Los Alamos National Laboratory"
3 Mei 2017
Christian van der Ven heeft gereageerd op de discussie 'Verslag studiereis NA naar San Francisco en Palo Alto'
"Geen half werk, Jeroen! Bedankt!"
10 Apr 2017
Jeroen van Luin is een discussie begonnen

Verslag studiereis NA naar San Francisco en Palo Alto

Van 27 tot en met 31 maart 2017 is een vertegenwoordiging van het Nationaal Archief op studiereis geweest naar de San Francisco-regio in Californië.De aanleiding van het bezoek was de keynote-presentatie die Internet Archive-oprichter Brewster Kahle gaf tijdens de KVAN-dagen 2016 in Haarlem. Tijdens deze presentatie legde hij op een aanstekelijke en enthousiasmerende manier uit hoe Internet Archive te werk gaat bij het opnemen, beheren en beschikbaar stellen van born-digital en gedigitaliseerde…See More
9 Apr 2017
Wim van Dongen heeft gereageerd op de discussie 'e-Depot-bestanden ontsluiten via een website'
"Hi Jeroen, De door mij aangepaste toegang NL-HaNA_2.19.042.08 zit inmiddels in je email postbus. Voor de goede orde: het betreft jouw oorspronkelijke met "archref" getagde versie met daarin ook de de "dao"- en de…"
2 Jun 2016
Jeroen van Luin heeft gereageerd op de discussie 'e-Depot-bestanden ontsluiten via een website'
"Hi Wim, Dank, het was leuk om te doen! Wat de keuze voor 'archref' betreft: dat is een methode waarvan Henny wist dat hij werkte in de vormgeving van GahetNA. De oplossing via EAD's is immers bedoeld om de tijd te overbruggen tussen…"
2 Jun 2016
Wim van Dongen heeft gereageerd op de discussie 'e-Depot-bestanden ontsluiten via een website'
"Hi Jeroen, Mooi experiment! Voor mij zit de kracht van jouw verhaal vooral in het feit dat je 'gewoon' toegang kunt geven tot e-Depot-bestanden via een EAD inventaris. Eindelijk dringt dit besef dan toch door zou ik haast zeggen ;-). Maar…"
31 Mei 2016
Jeroen van Luin heeft gereageerd op de discussie 'Verslag ervaringen met website-archivering'
"Dank, en graag gedaan! Het heeft me gelukkig al heel veel reacties opgeleverd, en dat was precies één van de bedoelingen, naast het delen van kennis. Wat de vraag betreft: die criteria over wat wel en niet mee genomen wordt moet de…"
25 Mei 2016

Profielgegevens

De blog van Jeroen van Luin

Onderzoek in digitale archieven

Vandaag mocht ik een gastcollege geven aan bachelor-studenten van de Universiteit Leiden over het onderzoek doen in het digitale tijdperk. Hoe begin je met onderzoek in gedigitaliseerde archieven, hoe werkt het (nu) met born digital archieven, en wat zit er in de nabije toekomst aan te komen.

Voor zie geïnteresseerd is, hier de presentatie die ik daarbij gebruikt heb. En bedenk wel, ik had maar 'n uur!…

Doorgaan

Geplaatst op 27 Oktober 2017 om 16.00

Pilot georefereren polderreglementskaarten Zuid-Holland

In twee blogposts op m'n eigen blog (Georefereren van kaarten en Kaarten zoeken met kaarten) heb ik eerder geschreven over het gebruik van tools ontwikkeld door het Zwitserse bedrijf Klokan van de Tsjechische onderzoeker Petr Přidal. In gesprekken met… Doorgaan

Geplaatst op 11 Oktober 2010 om 23.00 — 8 commentaren

Prikbord (2 commentaren)

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Jeroen van Luin zei op 7 Maart 2010 om 22.17...
Hoi Luud,

Dank voor je welkomstwoord! Ik kende Archief 2.0 uiteraard al wel.. wanneer je 2 jaar tegenover T. de H. uit R. hebt gezeten kun je er gewoonweg niet omheen :) Het was er alleen nog niet van gekomen om ook zelf lid te worden.

Ik zal binnenkort m'n profiel wat aanvullen, maar het ging mij er nu even om dat ik alle 22 dingen kon afronden... ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat het er komende week anders niet van was gekomen.
Luud de Brouwer zei op 7 Maart 2010 om 21.52...
Hoi Jeroen, welkom bij Archief 2.0!

Ik dacht eigenlijk dat je al lang lid was... Maar er was een cursus 23 Archiefdingen voor nodig begrijp ik nu :)

Er staan tips en weetjes online om je sneller wegwijs te maken in deze community

Vertel nog wat meer over jezelf in je profiel.

Veel plezier!
 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden