Dat wat was

Vandaag is het precies zeven jaar geleden dat de communitywebsite Archief 2.0 werd gelanceerd. Ik omschreef het toen wel als een soort Hyves voor innoverende archivarissen. Het was de tijd waarin we als vakgenoten net -wat we nu zouden noemen- Het Nieuwe Internet begonnen te ontdekken. Onder de mantel van Archief 2.0 probeerde een rebels groepje pioniers Web 2.0 aan de archiefman en -vrouw te brengen. Daarbij heb ik zelf steeds benadrukt dat Web 2.0 niet zozeer nieuwe technologie betrof, maar een nieuwe houding.

Persoonlijk vind ik het mooiste, dat de community Archief 2.0 zich vanaf het begin niet heeft beperkt tot onderlinge online praatgroep, maar dat er zowel online als offline veel daden bij alle woorden zijn gevoegd en dat ook veel andere collega's daarbij betrokken zijn geweest. Meer dan 1.700 leden en even zoveel blogposts en discussies, succesvolle studiedagen en speel-en-deelsessies, de inmiddels semantische ArchiefWiki, de online cursus 23 Archiefdingen, ArchiveCamp met open sessies en zelfgebakken taarten, artikelen in tijdschriften en jaarboeken, een heuse Lego Battle en meer van zulk fraais.

Sinds die 7e juni in 2007 is er vermeldenswaardig veel gebeurd en bereikt. Niet op alle fronten is de oorspronkelijke strijd misschien al gewonnen, maar Archief 2.0 heeft in de afgelopen jaren hoe dan ook een flinke bijdrage geleverd aan de voortdurende noodzaak tot verandering en vernieuwing in ons vakgebied. Via Archief 2.0 heb ook ik daar mijn steentje aan bij willen dragen.

Dat wat is

En wat dat laatste betreft: ik vind het voor mezelf na deze zeven jaar mooi geweest. Mooier wordt het niet.

De website Archief 2.0 is van een uniek brandpunt voor vernieuwingsdrift in het archiefveld geleidelijk getransformeerd tot een breed platform voor vakgenoten. Nog altijd een plek waar je kunt bloggen over vernieuwende projecten en je zogezegd druk kunt maken over de oude orde, maar steeds meer een plek voor verslagen van interessante congressen, het maken van afspraken, vragen over praktische zaken, aanbieden van vacatures en zelfs het slijten van oude kasten. Als platform werkt Archief 2.0 nog steeds prima. Maar anders.

Die brede platformfunctie is nog altijd een waardevolle functie voor Archief 2.0, maar het is niet de functie waar het mij persoonlijk zeven jaar terug om was begonnen. Bovendien is het nog steeds een functie die simpelweg tijd vergt. Daarom is het voor mij tijd voor iets nieuws. En voor Archief 2.0 is het tijd voor iemand anders en misschien ook wel voor iets anders.

Dat wat zal komen

Het bestuur van onze beroepsvereniging de KVAN heeft uitgesproken dat ze Archief 2.0 niet graag zou zien verdwijnen en heeft daarom besloten het beheer van de communitywebsite over te nemen. Na verloop van tijd zal de KVAN bekijken hoe aan de functie van Archief 2.0 een mogelijk nieuwe invulling kan worden gegeven, in ieder geval met nieuwe mensen en frisse ideeën. Met de huidige functie van Archief 2.0 is het platform bij de KVAN in goede handen.

Archief 2.0 heeft het bestaansrecht naar mijn persoonlijke mening in de afgelopen zeven jaar ruimschoots bewezen. Daarom bedank ik allereerst de KVAN voor de bereidheid om Archief 2.0 voort te willen zetten. Daarnaast bedank ik natuurlijk de collega's die in meer en mindere mate, voor korte en langere tijd hielpen bij het beheer van Archief 2.0 en alle activiteiten daarop en omheen. En met name bedank ik Chido, Ingmar, Petra, Tim, Tom en vooral Luud voor de jarenlange samenwerking in de denktank achter Archief 2.0. Wij blijven elkaar vast opzoeken.

Voor zowel Archief 2.0 als mijzelf haal ik tot slot een favoriet citaat aan: "Altijd als je denkt, dit is het einde, sta je op de grens, van wat begint."

Christian

Weergaven: 838

Reactie van Elske de Bruin op 7 Juni 2014 op 8.55

Dank voor al je werk en inzet van de afgelopen jaren. Archief 2.0 is een waardevolle toevoeging voor het vak en vakgenoten.

Reactie van Edwin Mijnsbergen op 7 Juni 2014 op 9.06

Ha Christian,

We hadden het er een tijdje terug al over dus als een verrassing komt het niet. Je besluit kan ik goed begrijpen/respecteren bovendien. Dat neemt niet weg dat ik je bericht toch een beetje met een dubbel gevoel lees, en met enige weemoed. We trokken toch altijd mooi samen op, vond ik. Ik daar met de bibliotheken, jij hier met de archieven. Daar heeft altijd meer in gezeten, maar het was zoals het was, en wat mij betreft wat dat cool.

Daar voeg ik bij dezen nog een dankwoord aan toe. Dank voor al je enthousiasme, voor al het luisteren en schrijven. Voor het delen van alle kennis en ervaringen. Voor het meedenken én -handelen. Ik hoop dat je al die energie en nieuwsgierigheid zult blijven benutten. Voor de afgelopen 7 jaar geldt in ieder geval: je deed het super. Ik heb hier veel opgestoken en mogen halen. Geweldig man!

Hop, die grens over. Geniet ervan!

Reactie van Jos Quaedvlieg op 7 Juni 2014 op 9.52

Hallo Christian,

Bedankt voor al jouw goede zorgen !
Het wordt vast weer interessant wat je nu gaat doen !

Groeten,

Jos Quaedvlieg

Reactie van Yvonne op 7 Juni 2014 op 9.53
Ha Christian, en natuurlijk ook anderen,

Veel dank voor alle inzet gedurende de afgelopen jaren. Ik sluit me aan bij de reacties van Elske en Edwin.

Yvonne
Reactie van Marco Klerks op 7 Juni 2014 op 10.11

Opmerkelijk nieuws! Ik ben weliswaar niet actief op dit forum, maar uiteraard ben ik een aantal keren komen kijken wat er op BREED's "conculega" gebeurt. Archief 2.0 is een in ons vak belangrijk forum met een actieve achterban. Ik hoop dat dat ook blijft! Christian bedankt en KVAN succes!

Reactie van Marieke Klomp op 7 Juni 2014 op 10.24

Dag Christian,

Ik sluit me aan bij Marco. Bedankt voor het opzetten van archief 2.0 en alle tijd en energie die je erin hebt gestoken. Ik ben benieuwd naar datgene wat je nu gaat ondernemen.

Reactie van Hans Peter Ros op 7 Juni 2014 op 10.55
Dat de functie van Archief 2.0 geleidelijk aan is veranderd, is een teken van succes, niet van verwording van een ideaal. Bedankt Christian!
Reactie van Marie-Christine Engels op 7 Juni 2014 op 11.24

Heel veel dank voor alle inzet, enthousiasme en welhaast tomeloze energie. Je hebt een platform neergezet dat ook tal van evenementen organiseerde waar in alle openheid over de meest uiteenlopende dingen die ons bezig hielden kon worden gesproken. Hulde en heel veel succes met wat nog komen gaat.

Reactie van Christian van der Ven op 8 Juni 2014 op 7.55

Bedankt allemaal voor je bedankjes en mooie woorden! Jullie zullen me vast nog wel eens her en der tegenkomen hoor, dus je bent nog niet echt van me verlost. ;-)

@Edwin: Het gevoel is ook bij mij een beetje dubbel hoor. Het voelt toch een beetje -zonder dramatisch te willen doen- als de afsluiting van een tijdperk, in ieder geval voor mij persoonlijk. Niet de eerste keer, vast ook niet de laatste. Maar ook wij komen elkaar vast nog weer tegen! Ik blij jou en de bibliotheken hoe dan ook volgen.

@Hans Peter Ros: Mooi gezegd hoor. Ik neem het graag van je aan. ;-)

Reactie van Theo Thomassen op 8 Juni 2014 op 9.58

Verrassend, Christian, maar ook begrijpelijk. Dank je wel voor al je inspanningen en je vernieuwende activiteiten. Het opzetten van Archief 2.0 was een mijlpaal. Het forum heeft zich onder jouw inspirerende leiding ontwikkeld van een jongehondenplatform tot een platform voor en van de hele beroepsgroep, die bij de beroepsvereniging inderdaad het beste op zijn plaats is. Daar mag je trots op zijn.

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden