In aanloop naar de Archief 2.0 pre-conference richten we onze blik op de toekomst van Archief 2.0. Waarheen? Waarvoor? We vroegen het aan meer en minder actieve leden van de community. Deze week: Ernest Verhees, archivaris van bureau Dienstverlening bij Regionaal Archief Nijmegen. Reacties zijn welkom! :-)


Wat doe je?
Sinds twee jaar werk ik bij het Regionaal Archief Nijmegen (RAN). Hiervoor heb ik vijf jaar bij het stadsarchief van Den Bosch als studiezaalmedewerker veel geleerd over alle aspecten van het archiefvak. Ik heb geschiedenis gestudeerd en heb begin 2008 de archiefopleiding aan de Hogeschool van Amsterdam afgerond.

In Nijmegen houd ik me grotendeels bezig met de digitale dienstverlening. Dit betekent dat ik nauw betrokken ben bij alles wat het RAN op internet aan producten en diensten aanbiedt, met name alle zoekmogelijkheden in de verschillende collecties. Een interessant project in 2009 was de ontwikkeling van de archiefwizard, waarin we proberen door middel van klantvraaggeleiding onervaren archiefbezoekers een zoekvraag te laten maken.


Hoe ben jij actief als Archivaris 2.0
Door mijn werk raakte ik vanzelf in aanraking met de nieuwste ontwikkelingen op internet, die voor een deel nu worden aangeduid met Web 2.0. Aanvankelijk had ik wel mijn twijfels over nut en noodzaak hiervan voor de archiefwereld. Ik ben nog steeds niet overtuigd over elk aspect, maar lid worden van Archief 2.0 heeft er zeker toe bijgedragen dat ik besef dat we als archieven hier aan mee moeten doen om de digitale klanten goed te kunnen blijven helpen.

Het beste voorbeeld van een Archief 2.0-project bij het RAN is de opbouw van een kennisbank in de vorm van een wiki: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl
Inmiddels zijn we bij het RAN ook bezig met het werken aan kennisvergroting in de organisatie over Web 2.0 en de invloed hiervan op het werk van de archivaris. Dit zal vermoedelijk gebeuren door een wat aangepaste (verkorte) variant van de cursus 23 Archiefdingen.


Wat betekent Archief 2.0 voor jou?
Door de ontwikkeling van de Nijmeegse wiki was en ben ik ook geïnteresseerd in de ArchiefWiki. Mijn bijdragen aan Archief 2.0 zijn dan ook vooral hier op gericht. Ik ben zeker geen dagelijks bezoeker en kies er bewust voor om enkele discussies te volgen. De kracht van Archief 2.0 kan volgens mij heel groot zijn. Dat merkte ik zeker toen er actief door een aantal mensen gewerkt werd aan het opzetten van de ArchiefWiki die elkaar anders nooit gesproken hadden.


Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?
Ik moet bekennen dat ik nooit over Archief 2.0 droom, maar als het om digitale dienstverlening door archieven in Nederland in het algemeen gaat, hoop ik dat Archief 2.0 bij kan dragen aan grotere uniformiteit en afspraken tussen archiefinstellingen om het de bezoekers veel en veel makkelijker te maken dan nu. Dat die klant centraal moet staan, is en blijft denk ik de belangrijkste boodschap van Archief 2.0.


Wat zie jij als de grootste uitdaging voor Archief 2.0?
Volgens mij geldt voor al dit soort initiatieven dat de afhankelijkheid van een kleine, zeer actieve kern erg groot is en het is af te wachten hoe dit verder gaat als die actieve kern er zich minder mee gaat bemoeien. Datzelfde geldt voor de vrijblijvendheid van de deelname aan 'projecten' die worden opgestart. Dit blijft toch vrijwilligerswerk met een grote afhankelijkheid van de toevallig beschikbare tijd en capaciteit van de deelnemers. Het is een grote uitdaging om een project aan te pakken met Archief 2.0 met daarbij concrete afspraken en planning.

Weergaven: 131

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden