In aanloop naar de Archief 2.0 pre-conference richten we onze blik op de toekomst van Archief 2.0. Waarheen? Waarvoor? We vroegen het aan meer en minder actieve leden van de community. Deze week: Petra Links, 'archivaris in wording' en hoofdredacteur van de websites bij het NIOD. Reacties zijn welkom!

Wat doe je?

Een archivaris in wording, dat is misschien wel de beste typering. Want nog geen maand geleden, op 14 april j.l., ontving ik van Peter Horsman mijn diploma archivistiek. Ik ben 27 jaar, getrouwd en woon in de binnenstad van Amersfoort. Ik werk bij het NIOD als hoofdredacteur van de websites, daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de interne communicatie en adviseer ik de directie voor uiteenlopende zaken met betrekking tot de digitale informatievoorziening. Tevens maak ik deel uit van de programmacommissie die de KVAN-dagen verzorgt.

Hoe ben jij actief als Archivaris 2.0?

Als Archivaris 2.0 heb ik het initiatief genomen voor de 12-dingen bij het NIOD. Met een selectie van de 23-archiefdingen willen wij (we trekken de kar met vier coaches) de organisatie meer bewust maken van de kansen die Web 2.0 biedt voor het NIOD. Het gaat ons hierbij niet alleen om de collectiebeheerders binnen het instituut, maar ook om bijvoorbeeld de wetenschappelijk onderzoekers

Daarnaast ben ik natuurlijk zelf ook privé actief in het virtuele domein. Zo bevind ik me bijvoorbeeld geregeld op Facebook, LinkedIn, MSN en Twitter en ben ik een uitgesproken fan van Netvibes. :-)

Wat betekent Archief 2.0 voor jou?

Archief 2.0 geeft me energie. Het platform heeft een positieve uitstraling en er heerst een goede sfeer. De community sterkt me in het idee dat je veranderingen niet moet zien als een bedreiging, maar met beide handen, gecombineerd met een kritisch oog, de kansen van nieuwe technologie moet aangrijpen. Archief 2.0 geeft je de mogelijkheid te kijken waar collega’s mee bezig zijn en met hen contact te leggen om ervaringen uit te wisselen.

Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?

Ik hoop dat Archief 2.0 groeit en dat het aandeel archivarissen dat op het platform actief is verder zal toenemen. Hierbij lijkt het me interessant als de kruisbestuivingen tussen Archief 2.0 en de KVAN worden geïntensiveerd. Ik kan me voorstellen dat daardoor optimaal geprofiteerd kan worden van de voordelen van ‘oude’ en ‘nieuwe’ media en dat zo het bereik kan worden vergroot en de samenwerking tussen archivarissen verder kan worden verbeterd.

Wat zie jij als de grootste uitdaging voor Archief 2.0?

Archief 2.0 is afhankelijk van een aantal zeer actieve en enthousiaste archivarissen die ‘inclusief denken’. De grootste uitdaging voor Archief 2.0 zal, denk ik, zijn om deze energie te continueren op de lange termijn, ook als het meer ‘geïnstitutionaliseerd’ zal raken.

Weergaven: 220

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden