In aanloop naar de Archief 2.0 pre-conference richten we onze blik op de toekomst van Archief 2.0. Waarheen? Waarvoor? We vroegen het aan meer en minder actieve leden van de community. Deze week: Ton de Looijer, archiefinspecteur en relatiebeheerder bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Wat doe je?
Sinds de fusie in 2005 ben ik werkzaam bij het BHIC. Daarvoor was ik achtereenvolgens werkzaam bij het Streekarchief Brabant-Noordoost en bij een aantal gemeenten (als DIV'er). Hier liggen dan ook duidelijk mijn roots en ik draag deze bagage nog altijd met veel plezier mee. In mijn rol als archiefinspecteur kom ik vrijwel dagelijks in aanraking met de moderne informatiehuishouding bij onder andere gemeenten en waterschappen. Aspecten in mijn werk die momenteel ‘hoog scoren’ zijn vervanging, digitale informatievoorziening en -archivering (wat zeker niet hetzelfde is) en ontwikkelingen in relatie tot het digitaal depot. Verder reizen mijn collega en ik lustig door het Brabantse land op jacht naar leuke aanwinsten voor de BHIC-winkel.

Hoe ben jij actief als Archivaris 2.0?
Mijn actieve (zichtbare) tweepuntnul-loopbaan is zo’n beetje begonnen bij Archief 2.0. En hoewel “the wildly read-write web” wel al mijn interesse had, was het voordien toch voornamelijk beperkt tot wat gerommel in de marge. Inmiddels heb ik samen met Yvonne Welings BREED opgericht (in wat bescheidener mate zo’n beetje de DIV-evenknie van Archief 2.0). Daarnaast ben ik binnen het BHIC als coach betrokken geweest bij de cursus 23 Archiefdingen: leuk, leerzaam en in alle opzichten een aanrader voor collega’s die nader kennis willen maken met Web 2.0. Verder ben ik een spaarzame blogger en twitter ik zo nu en dan eens wat.

Wat betekent Archief 2.0 voor jou?
Ik ben in eerste instantie lid geworden van Archief 2.0 uit pure nieuwsgierigheid, en dat geldt eigenlijk nog steeds. Hoewel ik de laatste tijd voornamelijk de lurker uithang, vind ik dat hier discussies en meningen worden geventileerd die er toe doen, en zo nu en dan daadwerkelijk een bepaalde toon neerzetten. Verder is het zo dat door actief deel te nemen aan discussies of het plaatsen van een blog, je wordt gedwongen om bewust(er) na te denken over bepaalde thema’s en da’s pure winst.

Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?
Hoewel niet echt een droom hoop ik dat Archief 2.0 een brede doelgroep binnen het archiefveld blijft vertegenwoordigen, puur om draagvlak te behouden. Wat de verdere ontwikkeling betreft is het natuurlijk de vraag hoe de verhouding komt te liggen met respectievelijk de producenten en consumenten van (overheids)informatie, wat misschien ook wel een dilemma gaat vormen. Verder hoop ik dat Archiveren 2.0 een nóg groter speerpunt gaat vormen, onder meer in de wijze waarop moet worden omgegaan (vanuit archiefperspectief) met ‘online-born’ content.

Wat zie jij als de grootste uitdaging voor Archief 2.0?
Daar kan ik heel kort in zijn, namelijk dat deze community eraan bijdraagt dat social networks onderdeel gaan uitmaken van de werkplekomgeving, net zoals email, Office, de koffieautomaat en de wandelgangen... (en dit betreft zowel een uitdaging als ‘probleem’). Want ondanks dat (actieve) deelname aan community's nog vaak wordt bestempeld als een vorm van hobbyisme, biedt het uitgelezen kansen om op een laagdrempelige wijze in contact te komen met andere collega’s en andere kennis; letterlijk met één muisklik stap je over de grenzen van je eigen ‘besloten’ kringetje.

Weergaven: 172

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden