Archief 2.0 aan de praat met: Hanneke van Aalst

In aanloop naar de Archief 2.0 pre-conference richten we onze blik op de toekomst van Archief 2.0. Waarheen? Waarvoor? We vroegen het aan meer en minder actieve leden van de community. Deze week: Hanneke van Aalst

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben werkzaam als afdelingshoofd Informatie en Kennis bij het Zeeuws Archief. Deze afdeling heeft de volgende taken: onderzoeken van de 'markt' (wat willen de doelgroepen?), verwerven en inhoudelijk beheren van archieven en collecties, ontwikkelen van producten en diensten, en ontwikkelen van presentatievormen. Daarnaast ben ik bestuurslid van de KVAN.

Hoe ben jij actief als Archivaris 2.0?
Als afdelingshoofd ben ik ook verantwoordelijk voor de website van het Zeeuws Archief. Deze is in de afgelopen periode opnieuw opgebouwd. Bij de ontwikkeling van de site hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk 2.0-functionaliteit ingebouwd te krijgen. Het is echter niet alleen een technisch verhaal. Om deze functionaliteit te laten werken, moeten de mensen in de organisatie bereid en in staat zijn actief naar buiten te treden en gebruik te maken van wat het web zoal te bieden heeft. Het Zeeuws Archief heeft daarom deze winter de cursus 23 Archiefdingen gevolgd en we proberen nu het geleerde vast te houden en toe te passen.
Daarnaast probeer ik de soms weerbarstige realiteit te laten aansluiten op de principes van het Manifest voor de Archivaris 2.0. Als bestuurslid van de KVAN en als lid van Archief 2.0 hoop ik hier, al is het noodgedwongen vaak slechts op de achtergrond, een bijdrage aan te leveren.

Wat betekent Archief 2.0 voor jou?
Archief 2.0 was een van de eerste online community's waarin ik mij begaf. Het Manifest was een eye-opener voor mij. Tot dan toe had ik nog niet met veel mensen contact gehad die op een andere manier met ons vak willen omgaan. Ik vond het bijzonder inspirerend.

Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?
Ik zou willen dat Archief 2.0 door meer mensen gedragen zou gaan worden. De basis is erg smal (dat zie je bij veel clubs) en dat maakt het een kwetsbaar geheel. Zelf ben ik daar natuurlijk ook debet aan, net als iedereen heb ik ook veel te doen en het voortbestaan hangt af van een klein groepje dat bereid is een substantieel deel van zijn vrije tijd erin te steken. Ik realiseer me dus dat het een illusie is om hierop te hopen. Maar stel dat het zou lukken, dan komen we direct bij de grootste uitdaging.

Wat zie jij als de grootste uitdaging voor Archief 2.0?
Hoe meer mensen er betrokken raken, hoe moeilijker het wordt om het karakter van de community in stand te houden. Openheid, vragen durven stellen, samenwerking zoeken en kennis delen worden ingewikkelder naarmate de groep groeit. Verschillende stromingen ontstaan, stromingen die het soms met elkaar pertinent oneens kunnen zijn. In combinatie met het gemak van communicatie via internet kan dit vervelende consequenties hebben doordat er soms te 'vers van de lever' wordt gereageerd en mensen afhaken. Zelf ben ik bijvoorbeeld actief op Twitter en ik merk dat ik soms te snel op iets kan reageren, waardoor ik soms dingen opschrijf waarvan ik later spijt heb. Maar dan is het al gebeurd en soms erg moeilijk te herstellen!

De uitdaging is om de collegiale sfeer op Archief 2.0 hierdoor niet in gevaar te laten komen. Ik denk dat we daar met z'n allen verantwoordelijk voor zijn (maar dat geldt meteen voor alle online community's. :-))

Weergaven: 193

Reactie van Luud de Brouwer op 2 Juni 2010 op 16.37
Lees ik nou in dit stuk dat jij er eigenlijk aan twijfelt dat het goed gaat komen met Archief 2.0 in het vaderlandse archiefwezen? Dat verbaast me wel.
Reactie van Roelof Braad op 8 Juni 2010 op 10.54
Misschien heeft ze wel gelijk. We zien al reikhalzend uit naar de nieuwste ontwikkeling: Archief 3.0. Maar ook: de werkelijke deelname van de archivarissen aan 2.0 kan/moet denk ik beter!

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden