Archiefschoolschriften nu online beschikbaar

Het startpunt voor een kennismaking met archivistiek zijn de Archiefschoolschriften Archiveren. Een inleiding en Het E-depot als avontuur. Deze publicaties zijn voortaan online beschikbaar via kvan.courant.nu

Archiefschoolschrift 1: Archiveren. Een inleiding (2011, herziene versie) geeft een overzicht van alle werkzaamheden die in een archief moeten worden verricht. Geen theoretisch verhaal, maar een op de praktijk gerichte beschrijving van de werkwijzen, nut en noodzaak van het archiveren. Auteur Peter Horsman legt uit wat archief is, wat archiveren is en wat een archiveringssysteem is. Hij beschrijft de thematiek van waardering, preservering, toegang en gebruik. 

Archiefschoolschrift 2: Het E-depot als avontuur (2010) gaat over de basisvoorwaarde voor de digitale toekomst van archief. Een E-depot is een goed functionerende omgeving voor digitale informatie, waar de informatie veilig is, waar ze voor lange tijd beschikbaar is en waaruit de (veeleisende) gebruiker informatie professioneel, betrouwbaar en snel kan raadplegen. Het ontwikkelen van zo’n omgeving en het inrichten van de organisatie voor het werken daarmee behoren tot de grote uitdagingen voor de archivaris. Hoewel de artikelen uit 2010 stammen (en door de snelle ontwikkelingen dus soms wat verouderd zijn), blijft het Archiefschoolschrift een nuttige en leesbare publicatie. Het laat de ervaringen van het Stadsarchief Rotterdam zien, als ook de toenmalige ontwikkelingen van het Centraal Digitaal Depot van de Justitiële Informatiedienst, het digitaal depot van het Nationaal Archief en dat van de stadsarchieven van Amsterdam en Antwerpen. 

De Archiefschoolschriften zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen Stichting Archiefpublicaties en de Hogeschool van Amsterdam / Archiefschool. Voor Het E-depot als avontuur is intensief samengewerkt met het Stadsarchief Rotterdam. 

Weergaven: 201

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden