Creative Commons: Register van de Dag van Gister

Het project 'Register van de Dag van Gister' is ontwikkeld door Kunstgebouw, Cultureel Erfgoed Noord-Holland, ProBiblio, en Waag Society.

Naast dramatische gebeurtenissen zoals de storm van 1953, de Tweede Wereldoorlog zijn er op het register ook verhalen te vinden over het leven van alledag, over werk, sport en muziek.

Het project heeft als doelstelling herinneringen van ouderen vast te leggen voor de toekomst en voor iedereen toegankelijk te maken via de website www.gister.nl. Ouderen kunnen terecht in bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland om hun verhalen vast te leggen. Via het ‘Verhalenkabinet’ kunnen ze hun verhaal inspreken, foto’s, documenten en geschreven verhalen uploaden.

Alle verhalen en beeldmateriaal zijn beschikbaar gemaakt onder een CC Licentie.

Bron: 'Register van de Dag van Gister' (Creative Commons Nederland)

Dit bericht sluit mooi aan op het pilotproject 'Open Bronnen', zie 'Introductie van een pilotproject tijdens studiemiddag Open Bronnen'.

Blog: 'Open Bronnen: open source, open standaarden en sociale media'

Weergaven: 41

Reactie van Arjan den Boer op 8 November 2009 op 18.17
Merkwaardig, wel een CC-licentie maar geen enkele mogelijkheid om afbeeldingen en geluid op te slaan, embedden of hoe dan ook uit de site te krijgen (o.a. door het gebruik van Flash).
Reactie van Joost Geraets op 9 November 2009 op 1.46
De keuze voor flash vind ik (inderdaad / ook) een erg ongelukkige. Ze hebben zo de informatie opgesloten :-( Het enige wat je in ieder geval nog wel kunt doen is schermafdrukken maken (PrtScrn of Alt+PrtScrn).

Zouden ze niet ergens een normale html ingang hebben? Makers?
Reactie van Christian van der Ven op 10 November 2009 op 20.40
Nou, ik ben afgehaakt... Het laden duurt steeds een eeuwigheid (zal het morgen nog eens een tweede kans geven), de interface werkt niet zoals je verwacht, de kwaliteit van de afbeeldingen is ronduit slecht en zo meer. En da's jammer, want ik ben dol op dit soort verhalen! (Alhoewel de wilgroei aan verhalenwebsites me dan weer minder kan bekoren...)

Mooi wel dat het onder een CC-licentie is vrijgegeven, maar da's inderdaad niet meer dan een etiketje. Want, zoals door Arjan en Joost al gezegd, is aan daadwerkelijk kunnen (laten) delen en gebruiken van het materiaal niet gedacht.

Vooralsnog een gemiste kans! (Maar als de wachttijd morgen minder is, dan herzie ik misschien m'n mening wel...)
Reactie van Christian van der Ven op 17 November 2009 op 22.11
Nou, tweede kans ook verprutst: het laden duurt inderdaad een eeuwigheid op mijn laptop. Hebben meer mensen hier last van?
Reactie van Luud de Brouwer op 17 November 2009 op 23.22
Ik krijg wel beeld. Met mijn laptop!
Website ziet er aardig uit, daar niet van. Maar de kritiekpunten zijn al genoemd.

Opnieuw een geval van teveel vorm en te weinig aandacht voor de inhoud en het verspreiden daarvan. Jammertjes.
Reactie van Dick van Dijk op 7 Januari 2010 op 12.43
Namens de makers van Register van de Dag van Gister: dank je wel voor jullie kritische commentaar. We evalueren de website op dit moment samen met gebruikers, en dit commentaar nemen we mee bij de verdere ontwikkeling van het project.
Reactie van Christian van der Ven op 8 Januari 2010 op 21.10
@Dick: Mooi! Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van de evaluatie en de veranderingen aan de website. Misschien dat je daarover in deze community ook een berichtje kunt achterlaten, als het zover is?

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden