De wiki op Rijksweb stopt. A.u.b. zelf archiveren.

Op verzoek van Ingmar Koch bij deze de volledige tekst over het stoppen (en archiveren) van de Rijksweb Wiki. De informatie over het prille begin van Ambtenaar 2.0 heb ik in ieder geval opgeslagen (op een netwerkschijf).


Let op! Wiki Rijkslab stopt per 31-12-2009

De Wiki-applicatie is de meest gebruikte tool van Rijksweb Lab. Vanaf 2010 is er een Wiki-omgeving binnen de nieuwe Samenwerkfunctionaliteit ter beschikking. De structuur van de Wiki uit het Rijksweb Lab is anders dan de Wiki in de nieuwe Samenwerkfunctionaliteit, zodat deze niet gemigreerd gaat worden. Meer informatie: http://wiki.lab.rijksweb.nl/images/9/9e/Rijksweb_Lab_opzegmemo.pdf

Een gebruiker kan wel zelf de inhoud van de Wiki uit het Lab bewaren. Dit gaat als volgt:.

Bewaren van pagina’s

Pagina’s die gemaakt zijn binnen de Wiki uit het Lab zijn op twee manieren te bewaren:

* De eerste manier is door gebruik te maken van een export naar XMLformaat. Dit kan met Speciale pagina’s -> exporteren (http://wiki.lab.rijksweb.nl/index.php/Speciaal:Export). Hierdoor kan de informatie naar een andere Wiki geëxporteerd worden.

* De tweede manier is om de pagina’s die bewaard moeten worden te ‘kopiëren’ en ‘plakken’ in een Word-document. Zodra de nieuwe Wiki in de Samenwerkfunctionaliteit beschikbaar is kan elke pagina vanuit het Word-document weer opnieuw worden aangemaakt.

Samenvatting

• Back-up (gebruikers)data: Nee

• Export door gebruiker te maken: Ja, dat kan een gebruiker zelf doen

• Migratie naar nieuwe samenwerkruimte: Nee

Tot 31-12-2009 is de Wiki in Rijksweb Lab (http://wiki.lab.rijksweb.nl) nog toegankelijk.

Let op! De hoofdbeheerders van de deelnemende departementen zijn 'verantwoordelijk om deze informatie onder gebruikers/subbeheerders te 'verspreiden.

Weergaven: 132

Reactie van Christian van der Ven op 8 December 2009 op 8.56
Beetje treurig, dit... Ik kan me ergens nog voorstellen, dat de structuur tussen beide wiki's dusdanig verschilt, dat migreren niet zonder meer (!) mogelijk is. Maar het minste is toch wel het geautomatiseerd exporteren van alle pagina's. Blijkbaar is er een optie voor het exporteren van een pagina, dan kun je dus ook eenvoudig scripten dat álle pagina's geëxporteerd moeten worden.

Nu laat je het 'archiveren' (gewoon het maken van een kopie) over aan de individuele keuzes van al dan niet verantwoordelijke wikideelnemers. Veel info zal dus verloren gaan, nu of later (door onbruikbare kopieën, gecrashte schijven en dergelijke).

Ik kan natuurlijk moeilijk inschatten óf de info in deze wiki archiefwaardig is, maar alleen vanuit het oogpunt van het werkproces, is het al slecht dat niet meer zorg uitgaat naar het overzetten van bestanden.
Reactie van Ingmar Koch op 8 December 2009 op 10.49
"De paternosterkast is de meest gebruikte kast binnen DIV. Vanaf 2010 zullen wij een nieuwe kast hebben en omdat deze anders is ingedeeld dan de huidige kast, passen de huidige dossiers er niet meer in. Wil iedereen daarom voor 31 december 2009 zijn eigen dossiers bij DIV komen ophalen.

Wilt u uw dossiers in 2010 in onze nieuwe kast opbergen, dan moet u ze te zijner tijd zelf kopiëren op het nieuwe standaardpapierformaat en bij ons aanleveren.

Niet afgehaalde dossiers zullen in januari 2010 worden vernietigd."
Reactie van Chido Houbraken op 8 December 2009 op 14.25
Mooi gezegd, heren! U haalt beiden me de woorden uit de mond. Ik kon me ook al niet voorstellen dat een scriptje dit zou kunnen oplossen en Ingmars vergelijking laat meteen de nonsense van deze handeling zien.

Hoe kan je nu van een Ambtenaar2.0 verwachten dat hij/zij de eigen 2.0-uitlatingen archiveert, als de eigen organisatie het niet eens doet voor hun interne 2.0-platforms?

Zal wel weer zo'n communicando-project zijn: het web is voor foldermateriaal en als er een nieuwe folder is, kan je de oude weggooien.
Reactie van Davied op 8 December 2009 op 14.51
Niet iedereen is even archiefbewust, maar ik heb drie jaar geleden al eens een bericht gestuurd aan Rijksweb met de vraag hoe archivering, backup en exports geregeld zijn ... helaas geen antwoord op gehad. Nu was het natuurlijk een proefproject, deze wiki: Rijksweb Labs. Vijf jaar lang ;-)

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden