Iedere maand zetten we een lid van Archief 2.0 in het zonnetje. Iemand die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk maakt voor de community. Deze maand Anneke van Waarden-Koets, actief als educator, maar vooral als medetrekker van de #followanarchive day op Twitter:

Wie ben je en wat doe je?
Ik werk bij het Zeeuws Archief als coördinator educatie & exposities. Het is mijn streven archief en geschiedenis voor een zo groot mogelijke doelgroep toegankelijk, zichtbaar en tastbaar te maken. Ik ben ervan overtuigd dat kennismaken met het archief op jonge leeftijd zinvol is. Dan is er een basis gelegd waarop je verder kunt bouwen.
Met verschillende culturele en onderwijsinstellingen werken we samen in het ontwikkelen van educatieve programma’s en cursussen die het gebruik van het cultureel erfgoed, waaronder het archief, vergroten, stimuleren en bevorderen. En als Zeeuws Archief hebben we het voorrecht om in een prachtig monumentenpand te kunnen werken. Met rondleidingen en het vertellen van verhalen over het huis en zijn kleurrijke bewoners kun je de geschiedenis heel dicht bij het publiek brengen. Geschiedenis beleven, daar gaat het dan om.

Hoe ben je actief als Archivaris 2.0?
Ik ben lid van verschillende sociale netwerken. Niet overal even actief, maar dat hoeft naar mijn mening ook niet. Ik heb op zich niet zo’n bezwaar tegen lurken. :-) Ook al ben je zelf niet zo actief binnen een community, je kunt wel alle discussies volgen en zo op de hoogte blijven van wat er binnen je vak- of interessegebied gebeurt. Ik ben actief op Archief 2.0, lees wat er gaande is, maar reageer niet altijd overal op en discussieer niet altijd met elke discussie mee. Maar als ik iets te zeggen heb of ik wil mijn mening over een onderwerp geven, dan doe ik dat.

Verder ben ik onder meer actief op Twitter (als @ZeeuwsArchiefED, @WatVanWaardenIs, @followanarchive en af en toe als @zeeuwsarchief1) en in nog een aantal community's waarmee ik via de cursus 23 Archiefdingen in aanraking ben gekomen. Ik lees verschillende blogs en schrijf ook af en toe op mijn eigen weblog Wat Van Waarden Is en op het Zeeuws Archief blog.

Samen met mijn collega Poulus en twee Deense collega’s organiseer ik de wereldwijde Twitter-actie #followanarchive, die op 12 november 2010 (12-11-'10) wordt gehouden. Zoals de acties #followamuseum (1 februari) en #followalibrary (1 oktober) musea en bibliotheken onder de aandacht van twitteraars brachten, proberen we met #followanarchive day meer aandacht voor archieven op Twitter te genereren. Het vergt best veel voorbereiding en organisatie, maar het is ontzettend leuk om te doen! We hopen dat zoveel mogelijk archieven meedoen op 12 november.

Wat betekent Archief 2.0 voor jou?
Tijdens het volgen van de cursus 23 Archiefdingen ben ik lid geworden van Archief 2.0. Ik ontdekte al snel de waarde van het netwerk: in contact komen met collega's 'ver(der) weg' en andere archiefeducatoren, discussies volgen en eraan meedoen en zelf een discussie starten over #followanarchive. Ook op de internationale versie van Archief 2.0, Archives 2.0 (tegenwoordig Archivists), heb ik kunnen discussiëren over #followanarchive. De wereld is dan ineens heel dichtbij. Archief 2.0 vergroot de saamhorigheid van de leden, of je nu archivaris bent of niet, iedereen kan meedoen en daardoor krijg je inbreng van heel veel verschillende kanten wat een brede blik oplevert.

Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?
Zo'n sociaal netwerk als Archief 2.0 staat of valt met de betrokkenheid van de leden, denk ik. Daarom hoop ik dat Archief 2.0 (en ook Archives 2.0) steeds breder gedragen zal worden, ook door overkoepelende archieforganisaties. Ik hoop dat actieve deelname van archiefmedewerkers aan het netwerk ook door leidinggevenden wordt gestimuleerd als zijnde een wezenlijk onderdeel van het werk om op de hoogte te blijven van wat er speelt en dat het waardevol is om mee te discussiëren.

Wellicht zijn er ook leden die zich meer willen inzetten op organisatorisch vlak, want ik kan me voorstellen dat het veel tijd kost om het netwerk te runnen en zoveel mogelijk op alles te reageren. Het zou mooi zijn als Archief 2.0 zou uitgroeien tot hét discussieplatform en dé virtuele ontmoetingsplaats van archiefmedewerkers en mensen uit andere branches die mee willen denken over ons vakgebied.

Wat zie je als de grootste uitdaging voor Archief 2.0?
Binnen de community heerst een sfeer van collegialiteit, gelijkwaardigheid, waardering en respect voor elkaars mening en ideeën. Als mensen het gevoel krijgen dat het waardevol is wat ze te zeggen hebben, zijn ze sneller geneigd mee te doen. Ik denk dat daarin een van de uitdagingen van Archief 2.0 ligt: deze sfeer te behouden waardoor ook wellicht meer terughoudende leden gestimuleerd worden actief deel te nemen.

Een andere uitdaging is om meer mensen te betrekken bij de organisatie, zeker als de community steeds groter wordt. Het vinden van enthousiaste leden die bereid zijn tijd te spenderen aan verschillende organisatorische taken van de community lijkt mij belangrijk voor het voortbestaan ervan.

Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Stuur een email naar archief20@gmail.com en laat het ons weten.

Weergaven: 51

Reactie van Wilma van den Brink op 12 Oktober 2010 op 0.39
Mooi Anneke! En terecht ben je in het zonnetje gezet.

Ik realiseer me nu dat ik jou heb keren kennen via Archief 2.0! En daar ben ik heel blij mee. Behalve het handige boekje met historische recepten uit Zeeland ben ik en de anderen bij @followalibrary op twitter erg bij geweest met je constante steun. Nogmaals dank je wel. En natuurlijk steun ik de followanarchive actie van harte. Alleen al met jouw inzet en passie voor archieven (en die van Poulus) wordt 12 november een internationale feestdag waar ieder archief beter van wordt!
Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 12 Oktober 2010 op 9.44
Ha Wilma,

Ik ga er helemaal van blozen..., dank je wel voor je reactie!
Inderdaad, we hebben elkaar ontmoet op Archief 2.0, toen ik een discussie was gestart of er animo was voor een #followanarchive dag. Ontmoeten, discussiëren, inspireren, van elkaar leren, samenwerken, daar ligt de kracht van Archief 2.0: mensen ontmoeten elkaar virtueel en er ontstaat iets en er gebeurt iets. Jij heb voor #followanarchive een prachtig filmpje gemaakt, dat ik regelmatig in tweets voorbij zie komen!

Ik vond het geweldig dat jullie zo snel #followalibrary hadden opgepikt! Het was leuk om er over te brainstormen en mee te denken.

En dan nu #followanarchive dag. De countdown is vandaag begonnen ;-)
Fijn dat jij en alle anderen van het #followalibrary team ons supporten, bedankt!
Reactie van Edwin Mijnsbergen op 14 Oktober 2010 op 0.58
Duimen omhoog!
Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 14 Oktober 2010 op 9.28
@Edwin Dank je wel voor je support!!

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden