Iedere maand zetten we een lid van Archief 2.0 in het zonnetje. Iemand die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk maakt voor de community. Deze maand Bennie Blom, niet alleen regelmatig te vinden op Archief 2.0 zelf, maar vooral actief in de ArchiefWiki en pleitbezorger van open archieven en overheden:


Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Bennie Blom, 39 jaar, gehuwd en vader van twee dochters. Opleiding Middelbaar Archiefambtenaar (1996), jurist met specialisatie ICT en Recht en momenteel druk bezig met het schrijven van een scriptie voor de Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds maart 2010 raadslid en tevens fractievoorzitter voor de SP in de gemeente Moerdijk. Ik ben werkzaam bij Erfgoed Delft e.o. als inspecteur erfgoed. Daarnaast ben ik betrokken bij het ICT beleid en houd ik me bezig met de Digitale Stamboom.


Hoe ben jij actief als Archivaris 2.0?

Mijn basisactiviteit is archiefinspectie. Dat is, moet ik bekennen, nog erg 1.0 gericht. Hoewel ook de te inspecteren instellingen steeds vaker van zaken tot het 2.0 benoemde domein gebruikmaken (twitterende en bloggende wethouders, samenwerking in ketens etcetera). Als archivaris ben je er niet alleen om die archieven te ontsluiten en dan maar af te wachten tot ze eens gebruikt gaan worden, maar dien je ook te bevorderen dat het levende archieven worden die worden gebruikt en hergebruikt. Ik ben van menig dat je als archivaris positie moet innemen in de open beweging. Open overheid, open data, open archieven. Daar zet ik me voor in zowel als archivaris als politicus.


Wat betekent Archief 2.0 voor jou?

De ontwikkelingen in de techniek vanaf de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw, waar de computer de huiskamer is binnengekomen, heb ik bewust als middelbaar scholier meegemaakt. De mogelijkheden om informatie beschikbaar te stellen zijn bijna onbegrensd. Ik ben een groot voorstander van een samenwerking waarbij geld geen doel is, maar een middel om een doel te bereiken. Web 2.0 is een techniek om deze samenwerking te bevorderen. Archief 2.0 is dus ook zo’n instrument waar ideeën rondom archief en toegankelijkheid kunnen worden gedeeld, maar ook zouden kunnen worden gerealiseerd. Een lidmaatschap van Archief 2.0 lag dan ook erg voor de hand.


Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?

Archief 2.0 is een platform dat kan verbinden. Platform voor innovatie en standpunten. Zo is de ArchiefWiki een mooi voorbeeld waar samenwerking toe kan leiden. Ik hoop dat deze samenwerking niet alleen tussen deelnemers aan Archief 2.0 gebeurt, maar zich ook tussen archiefinstellingen gaat afspelen. Archiefinstellingen worden in de lucht gehouden door publiek geld en mijns inziens zou het product dan dus ook publiek beschikbaar moeten zijn. Dat betekent dat we moeten (durven) delen en moeten zorgen dat publiek geld efficiënt wordt ingezet.


Wat zie jij als de grootste uitdaging voor Archief 2.0?

Voor de Archief 2.0-community is denk ik het organiseren van deze samenwerking, zowel door online als offline activiteiten, al een uitdaging. Dus niet alleen via de website, maar ook in het concreet realiseren van producten waardoor archieven beter toegankelijk gaan worden. Voorzichtig wordt deze uitdaging al opgepakt door bijvoorbeeld een ArchiefWiki of collega’s die offline veel aan promotie doen (23 Archiefdingen, KVAN-dagen, speel-en-deelsessies etcetera). En uiteindelijk zal Archief 2.0 toch ook moeten evalueren naar Archief 3.0, waarbij naast het elkaar kunnen vinden ook inhoudelijke afstemming belangrijk is met het ultieme doel de gebruikers van archieven optimaal te bedienen.


Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Stuur een email naar archief20@gmail.com en laat het ons weten.

Weergaven: 273

Reactie van Ingmar Koch op 14 December 2010 op 12.44

Mooi hoor en het zonnetje is volledig terecht Bennie

Reactie van Luud de Brouwer op 15 December 2010 op 12.33

Zo´n skelter, daar droomde ik vroeger als kind van! Nooit gekregen... :)

 

Succes in 2011 Bennie!

Reactie van Yvette Hoitink op 15 December 2010 op 13.23

Leuk om deze archivaris die ik van de hele archief2.0 community het langste ken in het zonnetje te zien :-) Het moet tijdens zijn stage voor Middelbaar Archiefambtenaar geweest zijn dat ik hem tegenkwam in Zevenbergen en hij me goed geholpen heeft met mijn stamboom.

 

Overigens is er een lid van Archief2.0 dat ik nog langer ken, maar dat is geen archivaris. Dat is Frank Steggink, bij wie ik op de middelbare school in de klas zat!

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden