Iedere maand zetten we een lid van Archief 2.0 in het zonnetje. Iemand die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk maakt voor de community. Deze maand Henk van Tilburg, als relatieve nieuwkomer in het vak al snel een actief bijdrager aan de ArchiefWiki en deelnemer aan de offline activiteiten van onze community:

 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben 43 jaar, historicus, en woon samen met Liesbeth in Amersfoort. Ik heb een eenmansbedrijf, Cultuurverhalen, waarmee ik cursussen, presentaties en rondleidingen geef op (cultuur)historisch gebied. Sinds vorig jaar werk ik bij Archief Eemland. Mijn eerste klus was het vullen van de nieuwe website www.archiefeemland.nl. Nu klasseer ik een nieuw verworven fotocollectie en ben ik redacteur van Amersfoort op de Kaart. Dit is een digitale kaart van Amersfoort waarop iedereen foto’s, filmpjes en verhalen kan plaatsen bij plekken die voor hem of haar betekenis hebben. Verder zit ik in de eindfase van mijn studie SOD II. Ik verdiep me in onderwerpen als classificaties, metadatering en het e-depot. De studie zal rond de jaarwisseling afgerond zijn en dan ben ik beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

 

Hoe ben jij actief als Archivaris 2.0?

Bij Amersfoort op de Kaart ga ik meer mensen bijdragen laten leveren ter verrijking van de website (tekst bij reeds bestaande punten en foto’s/video’s met tekst bij nieuwe punten). Hiervoor heb ik een persoonlijke benadering. Iemand die een boek over een monument heeft geschreven, vraag ik om ook een bijdrage te leveren voor Amersfoort op de kaart. Op persoonlijke verzoeken reageren mensen veel meer dan op een algemene oproep. Ook het maandelijkse Historisch Café is een bron van kennis die ik ga aanboren. Ik mail en twitter niet alleen, maar spreek ook met mensen af. En ook niet alleen maar binnen kantooruren...

Bij de ArchiefWiki heb ik de redactie voor de provincie Utrecht op me genomen. Nadat ik mijn studie SOD II afgerond heb wil ik meer gaan doen voor de ArchiefWiki en Archief 2.0. Verder probeer ik op dit moment door middel van met name Twitter, met een persoonlijk account en een account voor Oudheidkundige Vereniging Flehite in Amersfoort (OVF), maar ook op LinkedIn en Facebook, nieuwe groepen te interesseren voor al het prachtigs dat geschiedenis en archieven te bieden hebben. Ik verstuur bijna dagelijks een Twitterbericht (@HistAmf) en heb ruim 120 volgers, waarvan het merendeel nog geen lid is van de OVF en ook niet onze bijeenkomsten bezoekt. Een nieuwe doelgroep dus!

 

Wat betekent Archief 2.0 voor jou?

De archievenwereld is nieuw voor mij en Archief 2.0 helpt me om heel snel de sleutelfiguren te leren kennen. En wat een leuke mensen zijn het, heel anders dan de inkoopwereld waar ik uit kom. Ik ga daarom graag naar bijeenkomsten, zoals ArchiefWiki Inklopdagen, een Web 3.0-bijeenkomst of de KVAN-dagen. Natuurlijk heb ik op vakantie een foto gemaakt met de KVAN-paraplu, zulke acties mag ik wel. Graag ga ik na afloop van een bijeenkomst nog gezellig iets drinken of eten.

 

Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?

In mijn dromen wordt de groep actieve deelnemers steeds groter en zijn er meer verbindingen met verwante netwerken zoals BREED en Bibliotheek 2.0. Archief 2.0 kan hierin een leidende rol vervullen. Ik doe dit zelf door veel contacten te onderhouden met DIV’ers en bibliotheekmedewerkers, via social media en door een praatje met ze te maken als ik ze ergens tegenkom. Ik heb het geluk dat ik mensen herken op basis van een foto op internet.

 

Wat zie jij als grootste uitdaging voor Archief 2.0?

Er zijn volgens mij nog veel archiefmedewerkers die de digitale ontwikkelingen abacadabra of oninteressant vinden, terwijl het zo belangrijk is dat ze meedoen. Er wordt door de overheid heel kritisch gekeken naar cultuur en daarom moeten we laten zien wat we doen. Archief 2.0 kan het besef vergroten door regelmatig bijeenkomsten te blijven organiseren en te laten zien hoe je de vernieuwingen kunt gebruiken in je eigen werk. Met respect voor het traditionele archiefwerk, want zonder vulling, geen verspreiding!

 

Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Stuur een email naar archief20@gmail.com en laat het ons weten.

Weergaven: 641

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 5 September 2011 op 11.21
Mooi stukje Henk, proficiat. Het bruist van energie en enthousiasme! Ik kan me vinden in jouw droom over meer verbindingen tussen aanverwante netwerken.
Reactie van Henk van Tilburg op 5 September 2011 op 15.05

Mooi om medestanders zoals jij te hebben, Anneke! :)

Reactie van Tom Cobbaert op 5 September 2011 op 20.47
Een meer dan verdiend zonnetje voor Henk. Zoals Anneke schrijft druipt de energie en het enthousiasme van de tekst. Twee eigenschappen aan wie je zo Henk herkent als je hem in levende lijve ontmoet. Bij onze eerste ontmoeting, tijdens een ArchiefWiki Inklopdag, was ik waarlijk aan de grond genageld door zoveel geestdrift - iets waar velen, mezelf incluis, jaloers op kunnen zijn. Houden zo Henk!
Reactie van Wim van den Hoonaard op 7 September 2011 op 14.45
Henk met zijn ideeën is echt iemand om in je netwerk te 'hebben' ! Goed stukje !

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden