Iedere maand zetten we een lid van Archief 2.0 in het zonnetje. Iemand die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk maakt voor de community. Deze maand Henny van Schie, af en toe aanwezig op de communitywebsite, maar vooral fanatiek ArchiefWikipediaan:

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Henny van Schie, sinds 1974 archivaris bij het Algemeen Rijksarchief/Nationaal Archief. Voornamelijk heb ik me bezig gehouden met het beter toegankelijk maken van archieven.


Hoe ben jij actief als Archivaris 2.0?
Informatieverwerving is wel het belangrijkste. De 2.0-techniek helpt me vooral om snel en gemakkelijk op de hoogte te blijven. De hoeveelheid informatie is evenwel zó groot, dat ik af en toe toch wel wat gemist blijk te hebben. In actieve zin probeer ik informatie te verschaffen aan mensen die erom vragen. Soms doe ik mee aan een discussie om de meningsvorming te ondersteunen. In het uit mezelf ongevraagd informatie verstrekken ben ik terughoudend, want dat blijkt niet altijd gewaardeerd te worden.

Wat betekent Archief 2.0 voor jou?
Het is geen levenshouding en ik ben er ook maar beperkt mee bezig. Maar elke dag kijk ik wel even of er nog iets interessants voorbij komt, net als met Archief 1.0 (Het Archiefforum ;-)). De laatste weken heb ik wat vrije tijd gestoken in het invoeren van een paar archiefterminologieën. Dat is erg nuttig, maar eigenlijk niet zo 2.0. Het bleek interessanter dan ik verwachtte, want nu je alle definities onder elkaar ziet staan, worden verschillen en ontwikkelingen duidelijk. Kortom, een simpele, nuttige taak, waarmee ik nog wel even door kan gaan.

Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?
Die heb ik eigenlijk niet. Archief 2.0 is voor mij een instrument als archivaris, een van de vele, en ook een mooi communicatiemiddel. Wel zouden meer collega's actiever kunnen zijn. Vragen stellen en antwoorden geven op het forum is wel het eenvoudigst.

Wat zie jij als de grootste uitdaging voor Archief 2.0?
Continuïteit en duurzaamheid. Dat geldt voor álle digitale projecten die nu worden opgestart. Hijgerig wordt gepoogd steeds weer iets nieuws te verzinnen, maar niemand houdt rekening met de toekomst van al deze grotere en vooral kleinere projecten. Meestal is (nog) wel geld te krijgen voor de ontwikkeling van iets nieuws, maar voor het instandhouden krijg je de handen van subsidiegevers niet op elkaar, laat staan hun portemonnee open.

Ook Archief 2.0 is een mooi initiatief, maar wel een van enkele individuen. Wat als ze ermee ophouden? Blijft alle informatie beschikbaar als Archief 2.0 - hopelijk - gaat groeien als kool? Wie gaat dat dan betalen?

Met vriendelijke groeten,
Henny van Schie
In z'n hart vooral een Archivaris 0.0 ;-)

Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Stuur een email naar archief20@gmail.com en laat het ons weten. 

Weergaven: 184

Reactie van Luud de Brouwer op 19 Maart 2011 op 11.10
Waren er maar veel meer 0.0 archivarissen die zo open staan voor wat er in de archiefwereld (en de rest van de wereld) gebeurd. Dik verdiende pluim Henny!
Reactie van Tom Cobbaert op 29 Maart 2011 op 12.09
Inderdaad Luud, het is weinigen gegeven om met zo'n open geest in het archiefveld te staan. Het grootste respect voor mijn Nederlandse collega!

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden