Iedere maand zetten we een lid van Archief 2.0 in het zonnetje. Iemand die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk maakt voor de community. Deze maand Tom Cobbaert, lid van het eerste uur en het brein achter de succesvolle ArchiefWiki, maar vooral het voortdurende geweten van Archief 2.0 in Vlaanderen:

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Tom Cobbaert, archivaris van het ADVN, archief-, documentatie- en onderzoekscentrum in Antwerpen. Misschien even kaderen. Het ADVN is een erkend cultureel archief dat historisch in te delen valt bij de vier zogenaamde privaat-rechtelijke archieven van maatschappelijk-filosofische aard (ADVN, AMSAB-ISG, KADOC, Liberaal Archief). Vertrekkende vanuit het originele kernthema Vlaams-nationalisme verzamelt, bewaart, ontsluit en valoriseert het ADVN erfgoed omtrent de Vlaamse beweging, de nationale bewegingen in Europa en de daarmee verbonden thema’s zoals culturele identiteit en migratie.

En wat doe ik dan als archivaris bij een relatief kleine instelling als het ADVN? Veel! Een snelle greep uit mijn doordeweekse activiteiten: uitbouwen en opvolgen van collectiebeleid, coördineren van digitalisering en digitale archivering, begeleiden van acquisitie en depotbeheer, onderhoud en beheer ICT, ontwikkelen projectwebsites en, als het tussendoor even kan, persoonsarchieven inventariseren.

Hoe ben je actief als Archivaris 2.0?
Zelden zo actief als ik zou willen. Helaas zijn er maar 24 uren op een dag en slechts 7 dagen in een week. In mijn werkomgeving kan ik net genoeg tijd vrijmaken om de discussies op Archief 2.0 te volgen. In de weinige vrije tijd probeer ik dan nog de e-mails van de Denktank-groep op te volgen en de ArchiefWiki te onderhouden. De realisatie van de wiki is dan ook mijn voornaamste wapenfeit. En voor wat het waard is, probeer ik als eenzame missionaris de 2.0-gedachte in Vlaanderen te verspreiden.

Wat betekent Archief 2.0 voor jou?
Het is voor mij de plaats waar ik geconfronteerd word met nieuwe en uitdagende ideeën. Bijna ieder bezoek aan de community heeft als resultaat dat ik in vraag stel wat ik doe als archivaris en hoe ik dat kan verbeteren op een manier die openheid in de hand werkt. Archief 2.0 als thought-provoking community met ander woorden.

Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?
Kort en bondig: na Nederland ook het zuidelijke deel van de Lage Landen veroveren :-).

Wat zie je als grootste uitdaging voor Archief 2.0?
Relevant blijven als forum waar experimentele en vooruitstrevende ideeën kunnen botsen, versmelten en uitgroeien tot weer nieuwe inzichten, maar tegelijkertijd toegankelijk blijven voor de stilzwijgende massa van archivarissen in Nederland en Vlaanderen die nog overtuigd moeten worden om hun onschatbare kennis en ervaringen te delen met collega's.

Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Stuur een email naar archief20@gmail.com en laat het ons weten.

Weergaven: 357

Reactie van Anneke van Waarden-Koets op 13 November 2010 op 18.04
Dag Tom,
Mooi stukje op Archief 2.0, proficiat!
Goede plannen om het zuidelijke deel van de Lage Landen te veroveren voor Archief 2.0! Misschien gaan er dan ook Vlaamse archieven twitteren? Gisteren tijdens #followanarchive day deed er helaas geen twitterend Belgisch archief mee. Wie weet, als jij eenmaal ten strijde bent getrokken... ;-)
Hartelijke groet, Anneke

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden