Komt iemand het gebruik van een @ in 19e-eeuwse teksten bekend voor? In de repertoria op de memorie- en resolutieboeken van Zutphen wordt hij veelvuldig gebruikt. We willen graag meer duidelijkheid over de betekenis. Onder andere ad, autem en contra zijn al langsgekomen. Dit laatste is gezien de context waarschijnlijk. Herkent iemand dit gebruik?

Weergaven: 252

Reactie van Otto Vervaart op 23 Januari 2014 op 23.28

Het aloude Lexicon abbreviaturarum van Adriano Cappelli - online tegenwoordig bijvoorbeeld in Keulen, zie http://inkunabeln.ub.uni-koeln.de/vdibProduction/handapparat/nachs_...; dit is de Duitse vertaling uit 1928 - vermeldt in een aparte rubriek voor de "9" en een soort C in spiegelbeeld, tekens voor con-, al het gebruik van de bewuste afkorting voor contra vanaf de 15e eeuw.

Reactie van Mirjam van Velzen-Barendsen op 27 Januari 2014 op 13.28

Deze vermelding was ons inderdaad bekend, daarom is de afkorting ook in deze betekenis in de transcriptie van het repertorium opgenomen. Maar omdat het gebruik daarvan in de 19e eeuw bij ons nog niet eerder is opgevallen, noch elders wordt vermeld, vroegen wij ons af of het bij andere archiefdiensten bekend is.

Reactie van Wim van den Hoonaard op 31 Januari 2014 op 10.46

@Otto De p gevolgd door de 9 betekent ook wel: 'post' (transportakten uit bijv. 1517; bij de 'datering').

@Mirjam De d in de afkorting 'end' (van 'ende') lijkt ook vaak op een @, maar dan met een langere 'stok' dan de a natuurlijk. Er zit vaak aan de d ook een krul (staart). (gezien in bijv. transportakten uit 1517).

(een 'drakenstaartje' i.p.v. 'apenstaartje'?)

Reactie van Marjolein Driessen op 31 Januari 2014 op 11.41

Het apenstaartje lijkt mij overeenkomstig met een verticaal afkortingsteken. In dat geval zou het geïnterpreteerd kunnen worden als 'aan'.

Reactie van Otto Vervaart op 31 Januari 2014 op 12.26

@Wim: Over de p en de 9 heb ik het niet gehad, maar dit is uiteraard een mooi voorbeeld. 

@Marjolein; De @ kan voor verschillende afkortingen staan! In de stukken die Mirjam ter bespreking aanreikt gaat het volgens mij om een C en een a, niet een a met een bovengeschreven zeer ruim uitgevallen afkortingsstreep. Het lijkt wel wel enorm op de @..

Mirjam vraagt trouwens uitdrukkelijk om meer voorbeelden uit de negentiende. Ik snuffelde al in gegevens over afkortingen op de website van de MONK-transcriptietool, waarbij zelfs enkele 20e-eeuwse pagina's zijn opgenomen, maar ik vond de afkorting voor contra daarin zo snel nog niet.

Reactie van Mirjam van Velzen-Barendsen op 4 Februari 2014 op 11.16

Het gaat me inderdaad specifiek om het gebruik in de negentiende eeuw. Bij ons ontstaat het gevoel dat het een eenmansactie van een klassiek geschoolde ambtenaar was. Maar voordat we deze conclusie trekken, horen we graag of andere archieven de afkorting ook in 19e eeuwse bronnen tegenkomen.

Reactie van Wim van den Hoonaard op 4 Februari 2014 op 11.22

@Mirjam SORRY... en SUCCES.

Reactie van Wijnand op 4 Februari 2014 op 17.12

Is @ hier niet gebruikt als een uitsplitsing? Vertegenwoordigd door.....

@ betekent in iedere taal waar het in gebruik is (geweest) iets anders van origine. Mogelijk is er in het verleden wel iets van elkaar over genomen en heeft het vaak de betekenis gekregen om één stuks, elk, ieder, etc. aan te geven. Bijv. zoals we met de prijs ook á gebruiken.

Reactie van Wim van den Hoonaard op 5 Februari 2014 op 7.59

www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/apenstaart

Als je GOOGLED op 'oorsprong van het apenstaartje' of 'gebruik van apenstaartje in de Nederlandse taal'.

Reactie van Mirjam van Velzen-Barendsen op 5 Februari 2014 op 9.42

Even om de aard van het gebruik te verduidelijken de transcriptie van het 19e eeuwse repertorium mét een afbeelding van het 17e eeuwse origineel waar het repertorium op gebaseerd is.

Repertorium:

1674-12-02 ’t Request van S. Metsch @ A. van Elst, gesteld in handen van de commissarissen, voor dezen van de magistraat gesteld, om de zaak finaal af te doen. Conf. 8.

Origineel:

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden