Links tussen akten en scans op FamilySearch

Het experiment op Open Archieven om geïndexeerde gegevens door vrijwilligers/verenigingen te koppelen aan scans bij FamilySearch bracht mij op het idee om hiervoor een crowdsourcing tool te maken. Deze tool zou je het beste kunnen vergelijken met het Missing Links project van Leiden binnen VeleHanden.nl.

Tijdens het brainstormen over dit idee ging ik aan de slag met een index van huwelijk uit Katwoude die HoGenDa als PDF bestand op haar website publiceert. Deze index bevat echter alleen de datum en namen van bruid en bruidegom, zoals Abraham Martinus Nomens x Jannetje Knip (1820-10-20). Het blijkt echter dat het Noord Hollands Archief veel meer gegevens heeft geïndexeerd bij deze bron (zie zelfde record bij WieWasWie ter vergelijking). Maar het Noord Hollands Archief heeft geen gekoppelde scan! (Ik weet niet wat hun plannen op dit terrein zijn).

Dit bracht mij tot de volgende hamvraag:

Welke archieven, die wel nadere toegangen hebben op bijvoorbeeld DTB en/of Burgerlijke Stand, maar nog geen (gekoppelde) scans hebben, zijn geïnteresseerd in de koppeling tussen index gegevens en scans op FamilySearch?

Weergaven: 437

Reactie van Christian van der Ven op 22 November 2013 op 7.37

Mooi initiatief, Bob.

Het BHIC heeft de dtb-indexen nog niet aan de scans gekoppeld, maar de scans al wel online. Voor ons zou dus een "Missing Links" project de beste optie zijn; nu zijn klanten nog genoodzaakt om zelf digitaal te bladeren naar de juiste inschrijving.

Huwelijksbijlagen koppelen, dat zou nog wel interessant zijn. Ik weet dat het Zeeuws Archief de index op huwelijksakten al heeft gekoppeld aan de bijbehorende scans van huwelijksbijlagen op FamilySearch.

Reactie van Bob Coret op 22 November 2013 op 19.47

Christian, 

Bedoel je niet het Gelders Archief?

Het Gelders Archief gebruikt op dit moment de scans van FamilySearch (ik weet niet in welke mate, maar in ieder geval een deel van de scans die via de imageviewer van DE REE worden getoond zijn aantoonbaar afkomstig van FamilySearch).

Het Zeeuws Archief leek zich in Appels en peren juist uit te spreken voor 'eigen' scans.

Reactie van Bob Coret op 22 November 2013 op 19.58

Ah, over het Gelders Archief heeft de Digitale Archivaris geschreven: 

Gelders Archief sluit wél deal met Mormonen

Waar er daar nog gedacht werd dat de scans bij FamilySearch op zwart zouden gaan is dus (gelukkig) alleen een uitruil geweest van scans en (beperkt) indexen.

Reactie van Christian van der Ven op 23 November 2013 op 7.56

@Bob: Het staat me bij, dat ik er Leo eens over heb horen spreken. Maar misschien was het slechts een idee wat nooit is uitgevoerd. Zal het eens navragen.

Reactie van Christian van der Ven op 23 November 2013 op 10.36

@Bob: Het antwoord blijkt te zijn, dat het plan wel bestaat, maar nog niet is uitgevoerd wegens andere prioriteiten.

Reactie van Luud de Brouwer op 24 November 2013 op 23.00

Bob, voor Regionaal Archief Tilburg geldt hetzelfde als voor het BHIC. Indexen en scans online, maar nog geen koppeling met uitzondering van een paar registers. We zijn wel begonnen om die koppelingen tot stand te brengen.

Wie weet is het dus ook iets voor ons!

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden