Bij het NIOD hebben we in april-juni een eigen variant op de 23 Archiefdingen gedaan, waarbij we 12 dingen onder de loep namen. Inmiddels zijn we bezig aan een reprise, Summer School gedoopt, waarin in 4 weken 10 dingen voorbijkomen.

Van de eerste editie hebben we (onder meer) geleerd dat sommige collega's zich wat heel erg in het diepe gegooid voelden, zo helemaal in hun eentje achter hun eigen computer met de opdracht zich op eigen houtje een ding eigen te maken. Daarom maak ik voor een aantal dingen uit de Summer School praktische handleidingen. De deelnemers krijgen een papieren versie om erbij te houden als ze achter hun computer zitten, de digitale versie bieden we aan via het weblog van de coaches.

Dat de handleidingen inmiddels hun weg beginnen te vinden naar vrienden en bekenden van collega's bracht me op het idee dat er elders in archiefland misschien ook belangstelling voor bestaat. Ergo: op mijn Slidesharepagina vind je de handleidingen voor het maken van een weblog, rss & Netvibes, Google Alerts en Delicious. 'n Handleiding voor Twitter is in de maak.

De bestanden op Slideshare zijn pdf-bestanden. Mocht je 'n handleiding willen aanpassen voor gebruik binnen je eigen archiefinstelling: neem even contact met me op, ik mail je dan het onderliggende Word-document (MS Office 2007).

Weergaven: 42

Reactie van Christian van der Ven op 19 Augustus 2010 op 22.32
Ik vind het een superidee, de vorm waarin deze handleidingen zijn gegoten! Ik hoop er met de reguliere 23 Archiefdingen ook mee aan de slag te kunnen gaan. Dank voor het delen alvast!
Reactie van Mariëtte van Selm op 21 Augustus 2010 op 14.41
You're very welcome! 'k Zie overigens dat ik 'n beetje op mezelf vooruitgelopen ben en zal m'n blogpost nog even aanpassen: de handleidingen zijn gemaakt in Word 2007, niet 2010.
Reactie van Ernest Verhees op 22 Augustus 2010 op 20.29
Erg handig, ik zal kijken of ik deze handleidingen kan inzetten bij de volgende ran2.0 sessies en te vergelijken met de instructies die wij nu alleen in een weblog hebben staan. Overigens bijna overeenkomstige initiatieven, zoals je ziet. Wij kiezen er bewust voor om in groepsverband te werken, om het 'verdrinken' te voorkomen.
Reactie van Mariëtte van Selm op 23 Augustus 2010 op 23.11
@Ernest: niet alleen bijna overeenkomstige initiatieven, ook bijna overeenkomstige evaluaties, valt me op. Blijkbaar zijn fotowebsites als Flickr en Picasa toch wat meer voor de liefhebber, en is ook YouTube wat verder van 't gemiddelde bed. En ook bij ons staan de rss-feeds met stip op één in de categorie 'handig' :-)
Reactie van Mariëtte van Selm op 28 Augustus 2010 op 20.15
De Twitter-handleiding staat sinds zojuist ook op mijn Slidesharepagina: hoe maak je een Twitter-account, wat zijn de basisfuncties van Twitter en hoe werken ze, en hoe koppel je Twitter aan Netvibes en LinkedIn?

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden