Petitie: houd archiefonderzoek in de toekomst mogelijk!

Beste leden van Archief 2.0, graag vraag ik jullie aandacht en steun voor het volgende:

De KVAN (beroepsvereniging van Nederlandse archivarissen) en BRAIN (branchevereniging van Nederlandse archiefinstellingen) volgen met veel belangstelling en nog meer zorgen de totstandkoming van de EU Data Protection Regulation.

KVAN en BRAIN proberen momenteel aandacht te krijgen bij onder andere leden van het Europese Parlement om hen te wijzen op onbedoelde, schadelijke neveneffecten van de verordening-in-wording. Deze behelzen onder andere de voorwaarden dat personen in kwestie toestemming moeten geven voor de verwerking van hun persoonsgegevens, en dat persoonsgegevens uitsluitend nog geanonimiseerd of gepseudonimiseerd gebruikt mogen worden. Die voorwaarden zijn onhoudbaar voor de papieren archieven die archiefinstellingen beheren en maken deze daardoor in een klap waardeloos voor onderzoekers.

De Franse zusterorganisatie van de KVAN is een online petitie gestart. We willen jullie als beheerders en gebruikers van archieven aansporen deze petitie te ondertekenen. Het is in ons aller belang, en in dat van volgende generaties, dat de verordening goede uitzonderingen krijgt voor erfgoed- en onderzoeksdoeleinden.

Wij roepen op; teken deze petitie

Tip: verspreid deze oproep ook onder jullie (digitale) bezoekers!

Weergaven: 369

Reactie van Luud de Brouwer op 12 April 2013 op 12.43

Getekend en via Facebook verder verspreid. Zet ik Social Media ook eens in als crowdsourcingsinstrument :)

Reactie van Bob Coret op 24 Juni 2013 op 20.38

Mag ik een kritisch geluid hier tegenover zetten: 

Betekent nieuwe Europese privacy wet het einde van genealogisch ond...

 

Dit titel is bedoeld om genealogen te prikken, maar de bevat ook een duidelijke vraag aan de archiefsector: hebben we (genealogen en archiefinsinstellingen) met de huidige Wet Bescherming Persoonsgegevens al niet een groot probleem?

Reactie van Christian van der Ven op 26 Juni 2013 op 6.35

@Bob: Kritische geluiden mogen altijd. Maar ik zou willen zeggen: teken die petitie. Want voordat we precies alle vragen in jouw blogpost hebben uitgezocht, is het te laat. ;-)

Zelf ben ik ook verre van een jurist en die 132 pagina's tellende Europese conceptverordening heb ook ik niet integraal doorgelezen. Ik vertrouw volledig op de collega's bij KVAN en BRAIN die hier goed naar hebben gekeken en die aan de bel hebben getrokken.

Wat genealogen in Nederland betreft: kun je concrete voorbeelden geven van de problemen die je als genealoog in Nederland op dit vlak nu al tegenkomt?

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden