Als professioneel stamboomonderzoeker kom ik bij veel verschillende archieven. Ik schat dat ik de laatste vijf jaar bij zo'n 30-50 verschillende archieven ben geweest. De basis is overal hetzelfde: toegang tot stukken die in geordende staat zijn, conform de archiefwet. Maar sommige archieven gaan verder. Hier een overzichtje van de dingen waar ik enthousiast van word, in de hoop dat het misschien andere archieven op een idee kan brengen.

 • Scanvoorzieningen in de studiezaal
  Bijv. bij Tresoar en Nationaal Archief. Je kunt een USB-stick meenemen en archiefstukken op een veilige manier scannen, zonder kosten.
 • Lekkere lunch in de buurt
  Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers zit in een gebouw met andere voorzieningen zoals de bibliotheek. Daar is ook een lunchroom die gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking. Heerlijk om daar even pauze te houden.
 • Chatten in de avonduren
  Als ik in de avond tijd heb voor mijn eigen voorouders, kan ik voor hulp terecht bij de chattende archivarissen van het Brabants Historisch Informatiecentrum, Regionaal Archief Tilburg, en sinds kort ook West-Brabants Archief. Een handige service waar ik al een aantal keren gebruik van heb gemaakt.
 • Gratis thee en koffie
  Ik weet niet meer zeker bij welk archief het was (ik meen Westfries Archief), maar bij een archief was in de koffiecorner gratis koffie en thee beschikbaar voor bezoekers. Je voelt je erg welkom en hoeft niet te zoeken naar kleingeld.
 • Relevante cursussen en workshops
  Diverse archieven bieden cursussen uit voor mensen die dieper in willen gaan op de collectie. Ik heb zelf bijvoorbeeld een workshop Huizenonderzoek gedaan bij het Stadsarchief Breda. 
 • Kleine opzoekvragen
  Meerdere archieven zijn bereid om kleine opzoekvragen te doen op aanvraag. Soms tegen betaling, maar vaak ook gratis. De levering is vaak supersnel, zoals afgelopen weekend toen ik het Streekarchief Goeree-Overflakkee om een scan vroeg en ik die maandag al gemaild kreeg. Dat scheelt mij een tochtje naar Middelharnis. 
 • Verlichting in de studiezaal
  Om de stukken goed te kunnen lezen, is het fijn als je ruime tafels hebt en jezelf niet in het licht zit. Het Zeeuws Archief heeft dat mooi opgelost doordat je per tafel een lamp hebt die je aan kunt doen om de teksten goed te lezen. Boven de tafel is een plank waar je de dozen kunt laten zodat je de hele tafel kunt gebruiken voor het stuk en de laptop. 
 • Parkeergelegenheid
  Sommige archieven hebben parkeergelegenheid pal voor de deur. Ik denk bijvoorbeeld aan het Stadsarchief Rotterdam (betaald) en Het Utrechts Archief (gratis). Ideaal. 
 • Goede bereikbaarheid met Openbaar Vervoer
  Andere archieven zijn juist weer perfect te bereiken met Openbaar Vervoer. Ik denk bijvoorbeeld aan het Nationaal Archief en de Groninger Archieven, beide vlak naast het station. 
 • Scanning on demand
  In elk geval van het Gelders Archief, Noord-Hollands Archief, Utrechts Archief, Haags Gemeentearchief en Stadsarchief Amsterdam weet ik dat ze gratis scanning on demand aanbieden. Geweldige service waar ik dankbaar gebruik van maak. 
 • Leuk vrijwilligersprogramma
  Diverse archieven die gebruikmaken voor vrijwilligers bieden leuke programma's aan voor deze vrijwilligers en andere geinteresseerden. Ik denk aan het symposium over notariele archieven bij het Stadsarchief Amsterdam en de middag over het Bossche Protocol van het Brabants Historisch Informatiecentrum. Van het Regionaal Archief Zutphen kreeg ik een boek over een krankzinnigengesticht waar mijn bet-overgrootvader zat als dank voor het meewerken aan de invoer van de patientenregisters van dat gesticht. 
 • Verzorgde reproducties van stukken
  Bij het Gemeentearchief van Sluis-Aardenburg vroeg ik om kopieen van een stapel brieven die ik gevonden had. Een scanner hadden ze toen nog niet (dit is een aantal jaren geleden) maar ze wilden ze wel kopieren. De archivaris had ze keurig voor me ingebonden zodat ik ze gemakkelijk kon gebruiken. 
 • Kussens voor omgaan met kwetsbare stukken
  Diverse archieven hebben kussens in de studiezaal waar je kwetsbare stukken zoals dikke boeken op kan leggen. Dat beschermt de stukken en zorgt ervoor dat ze makkelijker leesbaar zijn. 
 • Plastic tasjes
  Diverse archieven, zoals het Stadsarchief Rotterdam, Groninger Archieven en Nationaal Archief hebben in de garderobe doorzichtige plastic tasjes waar je je kabels e.d. in kan doen om mee te nemen de studiezaal in. Erg praktisch.

Wat voor dingen maakt jullie archief bijzonder?

Weergaven: 339

Reactie van Christian van der Ven op 8 November 2017 op 16.31

Mooi lijstje, Yvette. Altijd nuttig om te weten wat bezoekers al dan niet waarderen aan onze dienstverlening. Om te behouden én te verbeteren.

Als antwoord op je vraag: onze medewerkers, die niet alleen behulpzaam, deskundig en professioneel zijn, maar bovenal iemand zich thuis laten voelen op de studiezaal, of dat nu in het gebouw is of op de website.

Reactie van Yvette Hoitink op 8 November 2017 op 16.47

@Christian In dat antwoord kan ik me helemaal vinden. Vind jullie altijd een gastvrij archief met mensen die je graag helpen. Je voelt je bij jullie niet bezwaard om een vraag te stellen.

Reactie van Christian van der Ven op 8 November 2017 op 16.52

@Yvette: En we kwamen er in je lijstje ook al goed vanaf ;-)

Reactie van Anneke op 9 November 2017 op 11.52
Heel herkenbaar,bezocht dit jaar de wat “kleinere” archieven, veel service, meedenken, zelfs meewerken, leuk om te doen en samen genieten van mooie stukken, welke ook voor hen nog onbekend waren. Soms even buurten bv Zeeuws archief naar het gemeente archief Vlissingen, dan weer terug om verder te kunnen. Of spontaan hulp krijgen van een aanwezig genealogische vereniging.

Wat te denken van naslagwerken, vond in Gelders Archief een klein boekje met stukje vermeldng over “cursus Joods genealogisch onderzoek”.

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden