Opvallende berichten deze week:

  • Het Regionaal Archief Leiden kondigt zijn nieuwe website aan als 'Archief2.0 conform' (lanceerdatum 14-10). Christian vraagt zich af hoe we dit op moeten vatten.
  • Op het weblog Nescio ontstaat een interessante discussie over het archiveren van tweets. Moeten we dit doen, en zo ja wat moet je dan archiveren?
  • Christian bespreekt het project Transcribe Bentham, waarbij de transcriptietools niet bedoeld zijn voor het brede publiek zoals bij het Amsterdamse crowdsourcingproject voor het transcriberen van militieregisters.
  • De website historywallcharts.eu wordt gelanceerd. Op deze site zijn geschiedenis schoolplaten van diverse landen in Europa te zien. Naast de mooie inhoud is ook de internationale opzet van het project bijzonder.
  • Zelf websites bouwen is duur en ouderwets. Dat is kort door de bocht de conclusie van Joshua Robin van de Massachusetts Department of Transportation tijdens het congres Gov2.0. In plaats daarvan kun je beter je data openstellen en het bouwen van interfaces en apps overlaten aan de markt. Zij hebben hun dienstregeling op die manier beschikbaar gesteld en waren verbaasd over de enorme hoeveelheid nieuwe applicaties die daarmee zijn gebouwd. Naar mijn mening is dit ook een hele goede aanpak voor archieven, bijvoorbeeld voor inventarissen en nadere toegangen. Ik denk dat we ons zullen verbazen over de rijkdom aan toepassingen die dan ontstaan!
    Bekijk de inspirerende presentatie van Joshua Robin:

Weergaven: 77

Reactie van Luud de Brouwer op 7 Oktober 2010 op 21.54
De laatste tip is absoluut mijn alltime favorite! Goed verhaal.
Reactie van Yvette Hoitink op 11 Oktober 2010 op 10.39
@Luud Inspirerend he? Ik krijg meteen zin om al onze bakken met data op die manier open te gooien en een club programmeurs uit te nodigen :-)
Reactie van Frank Steggink op 12 Oktober 2010 op 20.09
@Yvette: kom maar op met die data :) V.w.b. de presentatie van Joshua Robin, die lijkt op het lijf geschreven voor een initiatief als openOV (http://www.openov.nl). Zie bijv. ook http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2010/10/een-tomtom-voor-tre...

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden