Een leuke documentaire over een Semantisch Web of de utopie ervan (via W.Lowies, DE REE archiefsystemen)

Weergaven: 186

Reactie van Luud de Brouwer op 17 Juni 2010 op 23.58
I love sloppy and scruffy! :)
Reactie van Ivo Zandhuis op 18 Juni 2010 op 20.51
Dank voor deze bijdrage! Wie heeft het filmpje geholpen om het SW te begrijpen?

Als ik het filmpje goed begrijp wordt niet zo zeer in twijfel getrokken of het utopie is of niet, maar worden verschillende scenario's naast elkaar geplaatst.
Reactie van Christian van der Ven op 27 Juni 2010 op 8.29
@Ivo: Ik begreep al wat het is en wat het veronderstelde nut ervan is. Wat ik nog niet begrijp is wat we moeten doen om het te krijgen. Ik begrijp dat op een abstract niveau (het niveau van de plaatjes waarin een persoon, een liedje en een boek en zo met elkaar worden verbonden door betekenisvolle relaties) maar raak de draad kwijt wanneer het technischer wordt - iets met triples en zo. ;-)

Goed filmpje, dat wel.

Ik ben nog steeds sceptisch. Haalt het SW niet een stuk denkwerk bij de mensen weg, wat in veel gevallen gewoon erg waardevol is? Als het web antwoord gaat geven op mijn vragen (of toch tenminste vanuit gelegde relaties heel specifieke informatie verschaft op basis waarvan ik zelf het antwoord kan samenstellen), maken we ons dan omwille van gemakzucht niet nog veel afhankelijker van een systeem dan we nu al zijn?

Misschien worden problemen die we nu al met Google ervaren (is dit alles? wat is de waarde ervan? hoe moet ik dit relateren aan mijn vraag?) gewoon nog een stukje groter. Ik ben dan ook vooral benieuwd naar alles wat we juist niet uit het SW krijgen, omdat er geen relaties naartoe liggen. Het 'invisible' of 'deep' SW? Want relatieloze pagina's/informatiebrokjes bestaan dan dus ook niet (worden niet gevonden), parallel aan een ander probleem met Google.

De relaties van het SW gaan in alle voorbeelden vooral uit van betrekkelijk feitelijke zaken. Een boek gaat over een persoon, een persoon schrijft een artikel enzovoort. Maar verreweg de meeste relaties die we dagelijks leggen tussen verschillende brokjes informatie zijn volgens mij relatief/subjectief, afhankelijk van de vraagstelling van dat moment, opgesteld binnen een bepaalde culturele/politieke/juridische/watdanook context, onze individuële interpretatie, van onze waardeoordelen en referentiekaders en zo.

En is het - zoals ik al eerder vroeg - praktisch wel uitvoerbaar? Vanuit hetzelfde A4'tje tekst kunnen wel honderden relaties naar elders worden gelegd. Wie gaat die leggen?

Ik denk dat het SW vooral in theorie een ideaal systeem is. Maar voorlopig geloof ik niet in ideale systemen, al is het alleen maar omdat de mens niet ideaal is (maar desondanks altijd op zoek is naar ideale zaken in zijn bestaan, van de ideale vrouw tot de ideale samenleving.)

Nou goed, ik ben nog steeds geïntrigeerd door het SW. En ik zie het leggen van die relaties ook op steeds meer plekken gebeuren natuurlijk, voornamelijk door mensen. (Iemand door middel van zijn profiel taggen op een foto bijvoorbeeld, zoals al een tijdje in Flickr kan.)

Al dit soort flarden van reacties zou ik eens moeten verzamelen en overdenken, voor in een blogpost.
Reactie van Ivo Zandhuis op 28 Juni 2010 op 10.09
Eigenlijk maak je dus onderscheid tussen drie verschillende bedenkingen die je hebt:

1 "maatschappelijk": zitten we hier nu op te wachten?
2 praktisch: hoe gaat dat dan concreet?
3 compleetheid, idealisme: komt alles dan wel goed?

ad 1) Tja, (vaak) oudere mensen zeggen ook altijd: "ik pak altijd de telefoon (met draaischijf), waarom zou ik via internet moeten communiceren? Dat is heel slecht voor de samenleving, want die mensen hebben via internet helemaal niet echt contact met elkaar."

ad 2) dat laat ik even rusten, dat kan inderdaad misschien beter RL.

ad 3) Wie zegt dat je een ideaal systeem moet maken, of dat het SW dat zou zijn? Het biedt nieuwe functionaliteit die we eerder niet hadden. Soms pak je de trein, soms pak je de fiets, soms combineer je dingen. (Het ideale systeem zou zijn, dat alle treinen naast archiefdiensten stoppen en ik naast het station woon. Maar helaas ...) Afhankelijk van wat je wilt bereiken. Dus: wie zegt dat alle relaties *moeten* worden gelegd in jouw A4-tje? Hoe meer hoe beter, verschillende mensen kunnen dat gaan doen, die dat allemaal in hun eigen context kunnen doen en publiceren. Het vastleggen van de provenance van de relaties is een belangrijk thema (dat nu overigens door techneuten wordt uitgepraat...) Niemand verwacht dat het SW compleet wordt. Jij hebt toch ook je beeldbank online gezet toen nog niet alle foto's tot op de vierkante millimeter waren beschreven?

Groet,

Ivo.

Opmerking

Je moet lid zijn van Archief 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Archief 2.0

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden