Informatie

Archieven en sociale media

Wil je als archiefdienst actief worden op sociale media? In deze groep wisselen we kennis uit over Facebook, Twitter enzovoort, handige applicaties, tips om meer likes en volgers te krijgen en zo meer.

Leden: 67
Meest recente activiteit: 23 Feb

Handige bronnen

Lijst van archiefdiensten op Facebook (bron: ArchiefWiki)

 

Andere discussies en blogposts over Facebook op Archief 2.0

 

Handige bronnen

Facebook-inspiratiegids voor bibliotheken

Forum

Social media en websites in 2015 2 antwoorden 

In januari kijken we altijd terug naar hoe de website van het Regionaal Archief Alkmaar het gedaan heeft in 2015. Ook de maandelijkse rapporten van de social media zetten we op een rijtje. Dit geeft…Doorgaan

Begonnen door Mark Alphenaar. Laatste reactie van Mark Alphenaar 20 Apr 2016.

Ervaringen met Instagram

Inmiddels zijn we bij het Regionaal Archief Alkmaar al weer enige tijd bezig op Instagram: https://www.instagram.com/archief_alkmaar/ Ons doel…Doorgaan

Tags: instagram

Begonnen door Mark Alphenaar 17 Nov 2015.

Archieven op Facebook en Twitter, een vergelijking 6 antwoorden 

Hallo social media collega'sEnkele maanden geleden vroeg de redactie van het Archievenblad mij om een artikel te schrijven over social media bij het Regionaal Archief Alkmaar en vergelijkingen te…Doorgaan

Tags: media, social, twitter, facebook

Begonnen door Mark Alphenaar. Laatste reactie van Christian van der Ven 5 Nov 2014.

Lijst van archiefdiensten op Facebook 28 antwoorden 

Via Delicious houd ik een lijst bij van alle archiefdiensten op Facebook (in Nederland en Vlaanderen).…Doorgaan

Tags: facebook

Begonnen door Christian van der Ven. Laatste reactie van Christian van der Ven 24 Feb 2014.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Archieven en sociale media om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Miel Jacobs op 29 Juni 2016 op 10.48

Zeker spannend! Ik bedoelde overigens 'helemaal goed komen' in mijn vorige bericht. Had even ruzie met de autocorrectie op de tablet ;)

Reactie van Christian van der Ven op 23 Juni 2016 op 8.24

@Miel: Het is ook onze meest gewaardeerde service, wat ook blijkt uit de Kwaliteitsmonitor. En ben benieuwd naar jullie nieuwe website. Spannend hoor!

Reactie van Miel Jacobs op 22 Juni 2016 op 20.54

Het is inderdaad lastig om een causaal verband aan te tonen tussen chatten en het aantal e-mails. Daarvoor zou je moeten gaan enquêteren, denk ik. Ik vind chatten in ieder geval een uiterst efficiënte manier om bezoekers te helpen. Bezoekers zijn ook bijna zonder uitzondering zeer enthousiast over de chatservice. We gaan er dus ook zeker mee door. Onze chatservice kan inderdaad beter zichtbaar zijn. Dat gaat helemaal goedkoper als op onze nieuwe website!

Reactie van Christian van der Ven op 22 Juni 2016 op 18.24

@Miel: Wij zien, net als jullie, ook een daling in het aantal e-mails met vragen dat we krijgen. Ik vraag me af of die daling er ook is bij instellingen die niet chatten. Een bepaald deel van de vragers zal zich van mail naar chat hebben verplaatst (dat lijk ik af te leiden uit de mails en chats die we krijgen, maar een harde statistiek heb ik daar niet bij). Maar misschien wordt mail ook van zichzelf al wel steeds minder gebruikt, aangezien mensen andere kanalen relevanter gaan vinden. Geen idee hoor, maar wie weet. (Overigens kan ik me voorstellen dat jullie chatservice populairder zou zijn als hij beter zichtbaar was, maar goed, dat zei ik al eens.)

Reactie van Miel Jacobs op 22 Juni 2016 op 15.41

Bij het Gelders Archief hebben we gemiddeld 3,5 chats per chatdienst van drie uur. We chatten alleen overdag tussen 13:00 en 16:00. De vergelijking met de hoeveelheid e-mails is gezien de relatief korte chatdiensten voor ons niet heel relevant. We zien wel een daling in het aantal e-mails sinds we met chatten zijn begonnen.

Reactie van Mark Alphenaar op 22 Juni 2016 op 14.31

@Christian: Super, dank je wel!

Reactie van Christian van der Ven op 22 Juni 2016 op 14.00

@Mark: In het eerste kwartaal van 2016 al 839 chats ('s middags en 's avonds), in het tweede kwartaal lijkt dit ongeveer hetzelfde cijfer op te leveren, over heel 2015 in totaal 2069 chats (voornamelijk 's avonds, want 's middags waren we toen nog nauwelijks online). In beide jaren verdeelden we de taken samen met onze collega's in Tilburg, behalve voor de middagdiensten, die doen wij zelf; Tilburg chat alleen 's avonds. Een document met ervaringen heb ik niet, dat hebben we alleen in de eerste jaren samengesteld en ik blogde er wel eens over. In het volgende Archievenblad volgt bovendien een artikel over de Tilburgse/Bossche chat-samenwerking.

Reactie van Mark Alphenaar op 22 Juni 2016 op 10.20

@Christian: hebben jullie misschien een document met ervaringen en cijfers van 2015-2016? Dat zou zeker helpen.

Reactie van Christian van der Ven op 22 Juni 2016 op 9.58

@Mark: Dat onze WhatsApp-ervaringen nergens tot enthousiasme leiden, daar kan ik helemaal inkomen - terecht namelijk. Wat chat betreft is dat echt een ander verhaal. Wij krijgen inmiddels meer chats dan de meeste archiefdiensten, inclusief wijzelf, waarschijnlijk e-mails krijgen, dus dat zou links en rechts toch tot nadenken moeten aanzetten.

Reactie van Mark Alphenaar op 22 Juni 2016 op 9.53

@Christian: we hopen het komende jaar ook nog wat meer ervaringen op te doen. Als uiteindelijk de toegevoegde waarde minimaal is, stoppen we er ook gewoon mee. Wij lezen ook graag jullie ervaringen over de Whatsapp en de chat. Die leiden tot nu toe bij ons dan weer niet tot echte enthousiasme ;-)

 

Leden (67)

 
 
 

Zoeken in Archief 2.0

Loading

© 2018   Gemaakt door Archief 2.0.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden